Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce românii din țară vor putea vota pentru următorul președinte doar duminică, în străinătate urnele vor fi deschise mâine, iar cei din afara țării pot vota la orice secție din diaspora pe parcursul a trei zile.

În ambele cazuri programul de lucru va putea fi prelungit doar duminică. Prima secție de votare se va deschide în această noapte la ora 1 ora României pentru românii din Auckland, Noua Zeelandă. În diaspora, turul întâi de prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile:

În străinătate cetățenii pot vota la oricare secție - iar o hartă interactivă poate fi consultată pe votdiaspora.ro, în timp ce lista completă a secţiilor de votare poate fi găsită pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. În țară dacă ne aflăm în localitatea unde avem reședința sau domiciliul putem vota doar la secția unde suntem arondați - pe care o putem afla dacă accesăm site-ul registrulelectoral.ro. Dacă însă ne aflăm într-o altă localitate, putem vota la orice secție, pe liste suplimentare.

În secția de votare, alegătorul prezintă cartea sau buletinul de identitate. Pașaportul poate fi folosit doar de cei care votează în străinătate sau cei care au domiciliul în diaspora și votează în România.

Alegătorul primește apoi o ștampilă și un buletin de vot pentru prezidențiale - iar dacă dorește să voteze și la referendumul din București, va primi încă trei buletine. Nu este permisă intrarea în secție cu alcool sau cu arme, sau să avem la vedere sigla sau numele vreunui candidat. Iar pentru că votul este secret, fotografierea sau filmarea buletinului este strict interzisă și se pedepsește cu amendă - pentru că ar putea însemna că vrem să facem dovada opțiunii noastre de vot, pentru a primi ceva la schimb.

Iar într-o cabină de vot are voie să intre un singur alegător; excepție fac cei care din motive obiective - de pildă medicale - nu pot să voteze singuri, caz în care au dreptul să cheme un însoțitor.” Ca votul să fie valabil, ștampila trebuie aplicată în patrulaterul candidatului ales. Votul va fi anulat dacă nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea "VOTAT" său apare pe mai multe căsuțe.

Votul este, însă, valabil dacă ștampila a depășit limitele căsuței, însă opțiunea alegătorului este evidentă. Nu e o problemă nici dacă tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii, sau punem ștampila de mai multe ori în același patrulater. Apoi alegătorul trebuie să îndoaie buletinul, ca să păstreze secretul votului, să introducă fiecare buletin în urnă corespunzătoare și să înapoieze ștampila.

Cei care nu se pot deplasa la secții din motive medicale, sunt în cămine de bătrâni sau în spitale pot solicita o urnă mobilă.

Anul acesta, la vot sunt așteptați puțin peste 19 milioane de cetățeni români.

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre alegerile prezidențiale din 2024

Calendarul alegerilor. În următoarele trei weekenduri românii își vor alege președintele și parlamentarii. Potrivit calendarului alegerilor din 2024, publicat în Monitorul Oficial, în perioada 24 noiembrie - 8 decembrie, se vor organiza scrutine în fiecare weekend. Alegerile prezidențiale 2024, primul tur, vor avea loc pe 24 noiembrie, în ziua de duminică, în același timp cu referendumul inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Referendumul cuprinde trei întrebări despre care primarul general spune că sunt esențiale pentru dezvoltarea și administrarea Bucureștiului.

Următoarele alegeri, cele parlamentare, au loc tot într-o zi de duminică, pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională a României. Alegerile din 2024 se încheie cu turul al doilea pentru alegerile prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie.

România își alege al 5-lea președinte după Revoluție. Din anul 1989 și până în prezent România a avut patru președinți – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Conform Constituției, președintele României poate ocupa funcția doar pentru două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că, indiferent de rezultatul alegerilor, România va avea un nou președinte începând cu 2025.

Ce atribuții are șefului statului? De la rolul său în politica externă, la influența pe care o are asupra guvernului, președintele României joacă un rol fundamental în sistemul politic al țării. De asemenea, este important de menționat că președintele beneficiază de un salariu considerabil, acesta având cea mai înaltă funcție în statul roman. Puterile și rolul său sunt însă foarte clar definite prin legea fundamentală a țării. Atribuțiile președintelui sunt împărțite în două mari categorii - politică internă și politică externă. De asemenea, Constituția României stabilește un set clar de reguli și condiții care trebuie respectate pentru ca cineva să poată să ajungă la cea mai înaltă funcție în stat.

Unde și cum votăm? Pentru a participa activ la alegeri, cetățenii trebuie să fie bine informați și să știe exact cum și unde pot vota. În secțiile de vot, alegătorii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valid și să respecte toate procedurile specifice stabilite de autoritățile electorale. Fie că sunt în țară sau în străinătate, românii vor putea accesa informațiile necesare pentru a asigura un proces de vot corect și transparent. Înainte de a ajunge la secția de votare, este esențial să cunoști calendarul alegerilor, dar și să fii la curent cu toți pașii procedurali pentru a te asigura că exerciți dreptul tău la vot într-un mod corect. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real.

Promisiuni electorale. În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern. În cursa pentru alegerile prezidențiale, fiecare candidat a elaborat un program electoral cu promisiuni pentru cetățeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult