Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În ambele cazuri programul de lucru va putea fi prelungit doar duminică. Prima secție de votare se va deschide în această noapte la ora 1 ora României pentru românii din Auckland, Noua Zeelandă. În diaspora, turul întâi de prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile:
În secția de votare, alegătorul prezintă cartea sau buletinul de identitate. Pașaportul poate fi folosit doar de cei care votează în străinătate sau cei care au domiciliul în diaspora și votează în România.
Alegătorul primește apoi o ștampilă și un buletin de vot pentru prezidențiale - iar dacă dorește să voteze și la referendumul din București, va primi încă trei buletine. Nu este permisă intrarea în secție cu alcool sau cu arme, sau să avem la vedere sigla sau numele vreunui candidat. Iar pentru că votul este secret, fotografierea sau filmarea buletinului este strict interzisă și se pedepsește cu amendă - pentru că ar putea însemna că vrem să facem dovada opțiunii noastre de vot, pentru a primi ceva la schimb.
Iar într-o cabină de vot are voie să intre un singur alegător; excepție fac cei care din motive obiective - de pildă medicale - nu pot să voteze singuri, caz în care au dreptul să cheme un însoțitor.” Ca votul să fie valabil, ștampila trebuie aplicată în patrulaterul candidatului ales. Votul va fi anulat dacă nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea "VOTAT" său apare pe mai multe căsuțe.
Votul este, însă, valabil dacă ștampila a depășit limitele căsuței, însă opțiunea alegătorului este evidentă. Nu e o problemă nici dacă tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii, sau punem ștampila de mai multe ori în același patrulater. Apoi alegătorul trebuie să îndoaie buletinul, ca să păstreze secretul votului, să introducă fiecare buletin în urnă corespunzătoare și să înapoieze ștampila.
Cei care nu se pot deplasa la secții din motive medicale, sunt în cămine de bătrâni sau în spitale pot solicita o urnă mobilă.
Anul acesta, la vot sunt așteptați puțin peste 19 milioane de cetățeni români.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale , diaspora , reguli , vot
Dată publicare: 21-11-2024 19:14