Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă

Your browser doesn't support HTML5 video.

La alegerile de duminică oricine va putea urmări online în timp real rezultatele voturilor imediat după închiderea urnelor.

STS a realizat un nou program în sistemul de centralizare pentru a face alegerile mai transparente. Autoritățile susțin că au luat măsuri și pentru eventuale atacuri cibernetice. Cu ajutorul sistemului informatic vor fi detectate și toate încercările de vot multiplu. Odată ajuns în secția de vot, fiecare alegător trebuie să prezinte documentul de identitate - care va fi verificat în doar câteva secunde de operatorii de calculator, pentru a descoperi dacă acesta a mai votat sau nu.

În cazul în care detectează că persoana respectivă a votat deja - chiar și doar în urmă cu câteva minute -, sistemul va emite automat o alertă. Alerta va fi trimisă și către Ministerul de Interne, iar dacă frauda va fi dovedită - cel care este prins că a încercat să voteze de mai multe ori poate risca amendă penală, închisoare de la șase luni la trei ani şi pierderea drepturilor electorale. Abia după aceste verificări, alegătorul va primi buletinul de vot pentru alegerea președintelui - iar cei din București vor primi trei în plus dacă vor să voteze și la referendum. La ora 21, când se închid urnele oficial, membrii secțiilor de votare vor începe numărarea manuală a voturilor - rezultatele se vor nota într-un proces verbal semnat de comisia electorală și validat de președintele secției.

Apoi, utilizând tabletele, procesele verbale vor fi încărcate în sistemul informatic. Aceste rezultate provizorii vor putea fi vizualizate imediat pe site-ul prezenta.roaep.ro - date care vor fi actualizate în mod continuu. Rezultatele finale le-am putea afla abia în seara zilei de luni, au precizat autoritățile, care dau asigurări că s-au pregătit şi pentru eventuale atacuri cibernetice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult