(P) Forța de muncă din import: angajare directă sau leasing?

(P) Forța de muncă din import: angajare directă sau leasing?

Se știe că și România a ajuns să se confrunte cu o lipsă pregnantă de forță de muncă.

Companiile românești recurg tot mai des la importul de muncitori, în special din țări precum Filipine, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Indonezia, Pakistan, India şi Bangladesh.

Conform Guvernului, oficial deci, 100.000 de cetăţeni din state non-UE pot veni să lucreze anul acesta în România, dublu faţă de anul anterior. România poate nu este atrăgătoare financiar pentru românii plecați în străinătate, dar cu siguranță este pentru personalul din anumite țări asiatice.

În aceste condiții, oare ce este mai avantajos pentru companiile românești, să angajeze direct muncitorii străini sau să ia acestă forță de muncă în leasing.

Citește și
p
(P) Interviu exclusiv Vlad Baloșin, Fondatorul METRIK: “Orașul trebuie deblocat”. Viziunea unui arhitect asupra Capitalei

Cine ne aduce muncitori nonUE
 

International Work Finder este o agenție specializată în selecția, recrutarea și plasarea forței de muncă din Asia în România. Asta înseamnă că se ocupă de tot procesul aferent, însemnând identificarea nevoilor de resursă umană a companiilor, filtrarea candidaților, selecția lor împreună cu angajatorul, întocmirea de documente necesare, până la aducerea muncitorilor la punctul de lucru. International Work Finder oferă și consultanță nelimitată pentru tot procesul de integrare și intrare în producție. Agenția IWF a adus, din 2017 până azi, peste 5.000 de muncitori non-UE în România.

Doar în 2021, a recrutat și plasat pe piața din România peste 2.300 de muncitori din Asia, în peste 30 de domenii sau industrii, de la HoReCa la industria Auto, sănătate, îngrijire, retail, alimentație și producție.

Să apelăm la specialiști
 

Pentru siguranța companiilor, IWF colaborează cu echipe de specialiști în țările de origine, orice candidat este selectat, verificat, intervievat sau pus la probă de lucru, astfel încât angajatorul va alege singur exact candidații pe care îi dorește, totul în urma interviurilor live sau înregistrate făcute de IWF.

Principalele avantaje pentru a apela la lucrători din țări nonUE:

- Costuri mai scăzute pentru angajatori, și implicit predictibilitate mai mare în ceea ce privește strategia de business, dar și prin eficientizarea cheltuielilor, lucrul cu personalul asiatic costă adesea mai puțin și oferă un randament crescut.

- O reîmprospătare a personalului prin integrarea unei categorii noi de oameni în echipă, care pentru majoritatea clienților noștri a însemnat creșterea randamentului angajaților existenți

- Contractul și condițiile de ședere recomandă o colaborare pe minim 2 ani, ceea ce înseamnă stabilitate, ori principala problemă cu care se confruntă companiile din România este rotația mare de personal.

Bazinul de recrutare al IWF se extinde zi după zi, pentru identificarea de noi oportunități și dezvoltarea de noi parteneriate cu țări din care putem selecta și aduce candidați. Mai nou, Pakistanul a devenit un punct extrem de important de unde se selectează personal calificat și foarte pregătit.

”Către ultima parte a anului trecut, am demarat un amplu proces de recrutare și stabilire de parteneriate noi, de exemplu cu Pakistan și Sri Lanka. Am remarcat o cerere foarte mare pe piața din România pentru personal calificat. Provocarea mare este că o parte din calificările obținute în țările de proveniență trebuie validate sau actualizate în România. De aceea, prin vizitele efectuate în Pakistan și Sri Lanka prospectăm parteneriate fie care au recunoaștere a calificărilor și în România, fie deschiderea unor centre de recalificare cu predare în limba engleză, pentru personalul din țările din care recrutăm”
, spune Melania Pop, reprezentant IWF.

Închiriatul muncitorilor, o variantă cu multe avantaje
 

Există și o variantă de „leasing”, vizavi de folosirea forței de muncă nonUE.

Deși, leasingul de personal este un serviciu des întâlnit în țările din Europa de Vest, în România, mai mult marii angajatori recurg la acest procedeu. Totuși, există avantaje importante ale închirierii de lucrători, mai cu seamă dacă angajatorul are nevoie de aceștia pentru o perioadă limitată de timp.

”Avem în jur de 200 de muncitori pentru diferite companii care activează în domeniul instalațiilor, alimentației, construcțiilor, retail, producție, HoReCa și multe altele. Ei practic sunt angajații noștri dar sunt plasati în sistem leasing pentru diferite companii. Astfel, sarcinile contractelor de muncă și ale salarizării sunt în sarcina noastră, în timp ce clientul beneficiază din plin de forța de muncă fără birocrație suplimentară”
, explică Melania Pop, reprezentantul IWF.

Astfel, printre avantaje se numără faptul că firma nu trebuie să plătească taxe și impozite aferente unui contract de muncă, ci numai contractul încheiat cu agenția de recrutare. În plus, angajatorul transferă toate responsabilitățile și formalitățile necesare în cazul unui contract de muncă (preaviz, concedii, șomaj, bonusuri etc.) către firma de leasing de personal.

Leasingul de personal mai prezintă și avantajul că anulează cheltuielile și eforturile companiei angajatoare alocate pentru resurse pentru recrutarea angajaților, cu atât mai mult cu cât fluctuația de personal este un fenomen în creștere în România.

Cum stăm cu lipsa forței de muncă
 

În perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020. Specialiștii estimează că România are avea un deficit de 500.000 de muncitori în diferite domenii de activitate. În aceste condiții, este important să aflăm cine aduce lucrători pentru economia noastră și de ce ar trebui angajatorii români să se orienteze spre lucrători din Asia.

Pentru mai multe detalii vă invităm pe pagină noastră de internet: www.work-finder.eu

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Interviu exclusiv Vlad Baloșin, Fondatorul METRIK: “Orașul trebuie deblocat”. 
Viziunea unui arhitect asupra Capitalei
(P) Interviu exclusiv Vlad Baloșin, Fondatorul METRIK: “Orașul trebuie deblocat”. Viziunea unui arhitect asupra Capitalei

Arhitectura sau „arta spațiului”, pleacă de la regulile specifice de compunere și constă în legăturile pe care le propune, le afirmă și le introduce unui peisaj cu mult mai amplu creat de intervenția arhitecturală însăși.

(P) Idei de buchete pentru domnişoarele de onoare
(P) Idei de buchete pentru domnişoarele de onoare

Domnişoarele de onoare îţi sunt alături la nuntă, aşa că este firesc să te preocupe rochiile şi buchetele lor. În acest articol vei găsi cateva idei de buchete pentru domnişoarele de onoare, care să te inspire pentru alegerea ta.

(P) 8 sfaturi pentru a organiza un eveniment corporate
(P) 8 sfaturi pentru a organiza un eveniment corporate

Organizarea evenimentelor corporate poate părea o muncă provocatoare deoarece sunt multe elemente implicate. Trebuie să te asiguri că evenimentul nu este doar unul de succes, ci şi unul memorabil şi util.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.