”100 de ani în 100 de zile”. 2001 - 3.000 de oameni au murit în atacurile teroriste din 11 septembrie

Dată publicare: 14-11-2018 08:44
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Campania Știrilor PRO TV ”100 de ani în 100 de zile” continuă cu anul 2001. La Palatul Victoria se instalează guvernul Năstase, care pune accent pe relansarea economiei şi o politică externă orientată spre vest.

Un număr de 12 state din Uniunea Europeană adoptă moneda euro, deocamdată scriptic.

Iar evenimentul care a schimbat probabil faţa întregii lumi este atacul terorist de pe 11 septembrie de la Turnurile Gemene din New York.

În 2001 începe guvernarea Năstase, cu accent pe combaterea sărăciei şi şomajului şi pe relansare economică, dar şi pe continuarea accelerată a proceselor de aderare la NATO şi integrare în UE.

Regele Mihai revendică, în instanţă, Castelul Peleş și are loc prima întâlnire a Majestăţii sale cu Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme.

Momentul demonstrează că Regele trecuse peste umilinţa de a nu fi lăsat în ţară, la începutul anilor '90, când tot Ion Iliescu era preşedinte.

E introdusă în Europa moneda euro, însă în România raportarea la euro va apărea abia doi ani mai târziu.

La Bucureşti ajunge şi actriţa Brigitte Bardot, în urma unui scandal în care primarul capitalei, Traian Băsescu anunţă că începe eutanasierea câinilor fără stăpân.

O explozie la mina Vulcan ucide 14 oameni, România înregistrând Cel mai grav accident de mină produs vreodată la noi în ţară.

 Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe plan mondial, în septembrie are loc cel mai tragic moment pentru întreaga lume. 11 septembrie 2001 rămâne în istorie pentru totdeauna, după atacul terorist de la New York, în care două avioane deturnate de terorişti au intrat în turnurile gemene din Manhattan, prăbuşindu-le.

Foto: Primul atac efectuat asupra World Trade Center

Patru avioane s-au prăbuşit în acea zi, în Statele Unite şi peste 3.000 de oameni au murit. Printre ei, se aflau şi patru români. Atentatele au fost revendicate de gruparea Al Quaeda, condusă de Osama Bin Laden.

Foto: Osama Bin Laden

George Bush declară război terorismului, Statele Unite se pregătesc de război, aducând forţe militare în Pakistan.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO