”100 de ani în 100 de zile”. 2000 - Iliescu revine la conducerea ţării, au loc cele mai mari inundații

Dată publicare: 13-11-2018 08:37
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Campania Ştirilor PROTV, ”100 de ani în 100 de zile”, ajunge la anul 2000, un an în care marile privatizări prin lichidare încep să pună pe butuci industria şi economia românească.

Tot în 2000, peste 300.000 de români sunt păgubiţi în urma prăbuşirii FNI. Au loc alegeri prezidenţiale şi legislative. România e lovită de cele mai mari inundaţii înregistrate vreodată.

Traian Băsescu câştigă alegerile pentru Primăria Capitalei, iar pe plan extern Vladimir Putin e ales preşedinte al Rusiei.

Anul 2000 este marcat de startul marii privatizări prin lichidare, proces care ulterior a pus pe butuci industria şi economia românească. FPS vinde una câte una, fabricile statului, care, încet, încet vor ajunge la faliment. Privatizarea e dublată de Startul marilor retrocedări din România, odată cu promulgarea Legii Lupu, privind restituirea pădurilor şi terenurilor, către foştii proprietari.

Tot în 2000 are loc Prăbuşirea FNI, un scandal monstru, în care peste 300.000 de investitori au fost păgubiţi după ce şi-au depus banii pentru a participa la acest joc piramidal, înfiinţat în 1996.

Au loc alegeri prezidenţiale, concomitent cu cele legislaţie. Ion Iliescu revine la conducerea ţării, câştigând în turul doi, în faţa lui Corneliu Vădim Tudor, candidat PRM, după ce preşedintele în funcţie, Emil Constantinescu, decide să nu mai candideze. Ion Iliescu îl desemnează premier pe Adrian Năstase, care rămâne în funcţie până în 2004.

În acelaşi an, TVA a fost redus de la 22, la 19%. Pentru a suplimenta bugetul, Ministerul Finanţelor începe vânzarea titlurilor de stat cu dobânda de 65%.

În luna aprilie România se confruntă cu cele mai mari inundaţii înregistrate vreodată de ţara noastră. 10 oameni îşi pierd viaţa, peste 400 de gospodării sunt avariate.

PROTV lansează Campania Noua Ne Pasă. Oamenii donează masiv, zeci de TIR-uri pleacă cu ajutoare către satele afectate, într-un spectacol al umanităţii, fără precedent.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI

Traian Băsescu câştigă alegerile pentru Primăria Capitalei, învingandu-l pe Sorin Oprescu, în timp ce, pe plan extern, Vladimir Putin e ales preşedinte al Rusiei şi începe o lungă carieră la conducerea federaţiei.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale României 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO