Război în Ucraina, ziua 42. Zelenski: Toată conducerea politică a Rusiei și armata ei sunt criminali de război

Armata din Ucraina susţine că trupele ruse și-au încheiat retragerea din nordul țării către Belarus. Moscova îşi repoziţionează acum forţele în estul şi sudul ţării vecine.

Mariupol
Getty

"Mă tem că vom descoperi multe atrocități, comise de Rusia în Ucraina", a declarat ieri șeful NATO. Este o reacție la imaginile înfioratoare, cu oameni uciși, care zac pe străzi sau în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

06-04-2022 23:31

Marea Britanie: Epoca angajamentelor cu Rusia s-a încheiat

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, este așteptată să le spună colegilor din NATO că "epoca angajamentelor cu Rusia s-a încheiat".

În cadrul unei cine de lucru cu miniștrii de Externe ai NATO, Truss va spune că nu este timp pentru "fals confort", deoarece Rusia nu se retrage prin mutarea trupelor din Kiev.

În schimb, va spune că Moscova "se regrupează și se repoziționează pentru a forța mai mult" în estul și sudul Ucrainei.

Truss consideră că Actul fondator NATO-Rusia, semnat în 1997 și considerat o foaie de parcurs pentru o viitoare cooperare, este mort, potrivit BBC.

06-04-2022 23:07

4.892 de persoane au fost evacuate, miercuri, din Ucraina prin coridoarele umanitare, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că un total de 4.982 de persoane au scăpat din mai multe orașe ucrainene, față de 3.846 care au fost evacuate marți.

06-04-2022 22:54

Peste 5.000 de civili murit în Mariupol, estimează primarul orașului

Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol afirmă că peste 5.000 de civili au fost uciși în timpul blocadei rusești care durează de o lună.

Vadim Boichenko a declarat miercuri că 210 dintre cei morți sunt copii. El a spus că forțele rusești au bombardat spitale, inclusiv unul în care 50 de persoane au murit carbonizate.

Boichenko a mai transmis că peste 90% din infrastructura orașului a fost distrusă de bombardamentele rusești, conform France 24.

06-04-2022 22:48

120 de spioni ruși au fost expulzați din mai multe state de când a început războiul din Ucraina

Guvernele din întreaga lume au expulzat aproximativ 120 de ofițeri de informații ruși de la începutul invaziei din Ucraina, ca parte a efortului mai amplu de evacuare a diplomaților Moscovei, potrivit unui oficial de rang înalt din serviciile de informații occidentale.

Mai mulți oficiali au declarat miercuri că expulzările au reprezentat o victorie semnificativă a contrainformațiilor care va da înapoi eforturile Rusiei, dar foștii oficiali au avertizat că Moscova va avea alte modalități de a colecta informații și că eforturile vor avea un impact redus asupra războiului din Ucraina, susține jurnaliștii de la New York Times.

06-04-2022 22:38

Categoric, Ucraina poate să câștige războiul, susține Pentagonul

Pentagonul susține că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei, chiar dacă oficialii americani vorbesc despre riscul unui conflict prelungit.

"Bineînțeles că pot câștiga acest război. Dovada constă în rezultatele pe care le vedeți în fiecare zi... absolut că pot câștiga", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit Al Jazeera.

06-04-2022 22:32

Statul Major General anunță că Rusia pregătește o "operațiune ofensivă" împotriva Ucrainei.

Potrivit forțelor armate ucrainene, Rusia intenționează să captureze regiunile Donețk și Luhansk.

Regruparea trupelor din regiunile rusești Briansk și Kursk este aproape de finalizare.

06-04-2022 22:02

Zelenski: Toată conducerea politică a Rusiei și armata ei sunt criminali de război

Președintele Volodimir Zelenski este convins că toată conducerea politică a Federației Ruse, armata rusă, toți cei care dau ordine în războiul împotriva Ucrainei și le execută sunt criminali de război și trebuie aduși în fața justiției.

"Cred că armata rusă, conducerea politică rusă, toți cei care au dezvoltat această 'operațiune', toți cei care au dat ordine, toți cei care au executat aceste ordine, sunt cu toții criminali de război", a spus președintele când a fost întrebat dacă crede că Vladimir Putin este un criminal de război, într-un interviu acordat postului de televiziune Habertürk din Turcia, relatează Ukrinform.

06-04-2022 21:34

Premierul Italiei spune că stoparea importurilor de gaze rusești "nu intră în discuție"

Premierul italian Mario Draghi a declarat că oprirea importurilor de gaze din Rusia nu este luată în calcul la nivelul UE, dar dacă se va ajunge la un consens în această privință, Italia va fi de acord de bunăvoie cu acest lucru.

"Un embargo asupra gazelor nu este încă pe masă și nu știu dacă va fi vreodată", a declarat Draghi, potrivit Al Jazeera.

El a precizat că, în cazul în care fluxurile de gaze de la Moscova ar fi suspendate, Italia ar avea încă rezerve pentru a-și acoperi necesitățile până la sfârșitul lunii octombrie.

06-04-2022 21:13

Rusia avertizează împotriva desfășurării de arme nucleare în Polonia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat miercuri împotriva desfășurării de rachete ale Statelor Unite în Polonia, în contextul escaladării tensiunilor dintre UE și Moscova din cauza conflictului din Ucraina.

Anterior, vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că Varșovia ar permite Statelor Unite să depoziteze arme nucleare în țară dacă Washingtonul va face o astfel de cerere "din cauza agresivității sporite a Rusiei", relatează Baha.com.

06-04-2022 20:50

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că intenționează să facă apel la omologii săi din țările G7 și NATO pentru a îndeplini cererea Ucrainei de a obține suficiente arme pentru a contracara forțele rusești.

Kuleba a spus că se va întâlni joi cu ceilalți miniștri de Externe, potrivit Reuters, citată de The Guardian.

"Principalul subiect al discuției mele la Bruxelles va fi furnizarea tuturor armelor necesare Ucrainei", a transmis Kuleba.

06-04-2022 20:31

Forțele rusești și-au încheiat retragerea din Kiev, afirmă un oficial american

Forțele rusești au finalizat retragerea din jurul capitalei ucrainene Kiev și se crede că își reaprovizionează trupele în vederea unei noi atacuri pe teritoriul ucrainean, a declarat un înalt oficial american, potrivit Sky News.

"Evaluăm că toți rușii au plecat", a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Consiliul municipal din Kiev a declarat că, în prezent, capitala este "mai sigură", dar că există în continuare amenințarea unor atacuri aeriene cu arme cu rază de acțiune mai lungă. 

06-04-2022 19:36

Vechea locuință a lui Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai faimos compozitor rus, a fost distrusă de trupele Kremlinului. 

La vârsta de 24 de ani, celebrul compozitor romantic din secolul al XIX-lea a locuit într-o casă din orașul Trostianets, în nord-estul Ucrainiei, pe atunci parte a Imperiului Rus. Aici a compus prima sa lucrare simfonică - uvertura "Furtuna" (1864).

06-04-2022 19:28

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată distrugeri masive în Borodianka, un oraș eliberat la aproximativ 40 km nord-vest de Kiev, cu o populație de 13.000 de locuitori înainte de război.

"Au vrut să facă același lucru cu întreaga Ucraină. Dar armata noastră a ripostat", a scris ministerul, potrivit The Kyiv Independent.

06-04-2022 18:56

O nouă masură luată pentru a reduce dependența de petrol față de Rusia. Cele 31 de state membre ale AIE vor suplimenta cu 60 de milioane de barili de petrol oferta din piață pentru a reduce presiunea de pe preț.

Acțiunea coordonată a marilor consumatori de energie este menită să atenueze consecințele economice ale creșterii prețurilor la energie de la invazia din Ucraina. Sancțiunile economice și o grevă neoficială a cumpărătorilor au redus exporturile de petrol rusesc, ceea ce a dus la cea mai mare întrerupere a aprovizionării cu energie din ultimele decenii, relatează Bloomberg.

Altfel, România nu este membru al AIE.

06-04-2022 18:27

Blinken: Pentru fiecare tanc rusesc, Ucraina primește 10 sisteme antitanc

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat miercuri că pentru fiecare tanc rusesc din Ucraina, aliații occidentali "au furnizat sau vor furniza în curând" 10 sisteme antitanc.

Blinken nu a calificat evenimentele de la Bucea drept genocid, afirmând că "trebuie să obținem toate informațiile, toate dovezile, trebuie să documentăm tot ce s-a întâmplat, să înțelegem pe deplin ce s-a întâmplat". El a dat asigurări că "cei care au comis aceste crime și cei care au ordonat aceste crime vor fi trași la răspundere, dar este nevoie de timp", conform Baha.com.

06-04-2022 18:07

Putin: Acuzațiile privind Bucea reprezintă o provocare grosolană și cinică

Președintele rus Vladimir Putin a calificat, miercuri ,descoperirea unor cadavre ale civililor în orașul Bucea după retragerea forțelor rusești drept o "provocare grosolană și cinică" din partea autorităților ucrainene.

Aceasta este prima reacție a lui Putin la acest caz, care a stârnit indignarea internațională și a determinat Kievul să acuze Moscova de crime de război și genocid.

Într-o convorbire telefonică cu premierul ungar Viktor Orban, Putin s-a referit în special la "provocarea grosolană și cinică din partea regimului de la Kiev în orașul Bucea", potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de Euronews.

06-04-2022 17:50

Șeful NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura luni, chiar ani

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, că războiul din Ucraina nu dă semne că se va încheia prea curând.

"Trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că acest lucru ar putea dura mult timp, multe luni, chiar ani. Și acesta este motivul pentru care trebuie, de asemenea, să fim pregătiți pentru o perioadă lungă de timp, atât în ceea ce privește susținerea Ucrainei, cât și în ceea ce privește susținerea sancțiunilor și întărirea apărării noastre", a declarat Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din NATO, notează France 24.

06-04-2022 17:42

Noile sancțiuni ale SUA vizează familia Putin

Noile sancțiuni ale UE și SUA ar putea viza cele două fiice adulte ale lui Vladimir Putin, dar și rude ale ministrului de Externe Serghei Lavrov, arată un raport al Wall Street Journal, informează Sky News.

Vladimir Putin are două fiice cu fosta sa soție, Lyudmila Putina.

Noile sancțiuni propuse vin ca urmare a indignării tot mai mari legate de atrocitățile pe care Rusia a fost acuzată că le-a comis la Bucea, în apropiere de Kiev.

Washingtonul a aplicat "sancțiuni de blocaj total" asupra Sberbank și Alfa Bank din Rusia, două dintre cele mai mari instituții financiare, precum și asupra unor întreprinderi de stat rusești, în timp ce Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va semna un ordin executiv pentru a interzice noi investiții americane în Rusia.

06-04-2022 17:17

NATO: Nu există niciun indiciu că Putin și-a schimbat ambiția

"Nu am văzut niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat ambiția de a controla întreaga Ucraină și de a rescrie ordinea internațională", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, citat de BBC.

Secretarul general spune că NATO trebuie să susțină Ucraina, să mențină sancțiunile impuse Rusiei și să își consolideze propriile apărări și mijloace de descurajare.

Stoltenberg spune că războiul ar putea dura mult timp "și trebuie să fim pregătiți pentru asta".

06-04-2022 17:01

Biden aprobă un nou transfer de rachete antitanc Javelin către Ucraina

Președintele american Joe Biden a aprobat, marți, un transfer de 91,5 milioane de euro de rachete antitanc Javelin către Ucraina, potrivit unui oficial al administrației, informează Euronews.

Oficialul administrației, care a vorbit sub protecția anonimatului, a confirmat că este vorba despre un transfer de rachete Javelin, pe care armata ucraineană le-a solicitat pentru a combate blindatele rusești.

Transferul ridică totalul asistenței militare americane pentru Ucraina la 2,19 miliarde de euro de la preluarea mandatului de către Biden în ianuarie anul trecut.

06-04-2022 16:51

Viktor Orban i-a cerut miercuri lui Vladimir Putin încetarea focului în Ucraina și a anunțat că liderul de la Kremlin a fost de acord să participe la discuții de pare în Ungaria, alături de președinții Ucrainei și Franței și cancelarul Germaniei.

 

06-04-2022 16:11

Zelenski: Rusia folosește foametea ca pe o armă în Ucraina

Rusia folosește foametea ca pe "o armă" în Ucraina, a declarat, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentarilor irlandezi, subliniind impactul blocajului rusesc asupra exporturilor.

"De ce fac acest lucru? Pentru că, pentru ei, foametea este, de asemenea, o armă. O armă împotriva noastră, a oamenilor obișnuiți, ca instrument de dominație. Ucraina este una dintre principalele țări furnizoare de alimente din lume... Nu este vorba doar de deficit și de amenințarea foametei, foamete pentru mai mult de zeci de țări. Asia și Africa. Dar și mai mult pentru că va exista o penurie de alimente și prețurile vor crește", a declarat președintele ucrainean, potrivit CNN.

06-04-2022 16:01

Țările Uniunii Europene ar trebui să se gândească la modalități de a oferi azil soldaților ruși care doresc să dezerteze de pe frontul din Ucraina, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

06-04-2022 15:28

Colorant roșu a fost aruncat într-un lac din fața ambasadei Rusiei din Vilnius, aceasta fiind forma de protest prin care oamenii din Lituania au arătat susținerea pentru ucraineni. 

06-04-2022 15:20

Zece clădiri au fost incendiate după bombardarea unui oraș din Lugansk

Se poate aștepta oricând un atac asupra regiunilor de est ale Ucrainei după ce forțele ruse s-au retras din jurul capitalei, Kiev. Un atac asupra orașului Sievierodonetsk, parte a regiunii de est a Luhansk, ar putea fi unul dintre primele semne ale acestui lucru. Zece clădiri foarte înalte din în oraș ard în urma bombardamentelor rusești, a declarat guvernatorul de la Lugansk. Nu au fost oferite încă informații despre victime, conform Sky News.

06-04-2022 15:14

Cel puțin 55 de persoane au fost rănite în urma atacurilor rusești din ultimele 24 de ore, în regiunea Nikolaiev, a delcarat șefa administrației regionale pe Telegram.

Toate victimele au fost duse la spital și primesc asistența necesară.

06-04-2022 15:08

Putin ar putea încerca să reinvadeze Kievul, avertizează oficialii occidentali

Schimbarea strategică recentă a Rusiei nu poate însemna că președintele Vladimir Putin a renunțat la încercarea de a captura Kievul, capitala ucrainei, potrivit oficialilor americani și occidentali.

Putin urmează să lanseze o nouă ofensivă brutală în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Vor fi reînarmați, pentru că au folosit multă muniție și vor fi aprovizionați cu combustibil și toate lucrurile de care au nevoie, mâncare și așa mai departe, pentru a lansa o nouă ofensivă mare”, a spus Stoltenberg.

06-04-2022 14:53

25 de femei și fete spun că au fost violate de soldații ruși, în Bucea

25 de femei și fete spun că au fost violate de soldații ruși, în Bucea, a declarat un oficial ucrainean pentru BBC.

Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, a declarat că o linie telefonică de asistență care oferă sprijin a primit cel puțin 25 de la femei și fete, cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani, care au raportat că au fost violate de soldați ruși.

06-04-2022 14:43

Rusia: Occidentul să nu se joace cu focul

Rusia a avertizat liderii occidentali să nu ia nicio măsură împotriva enclavei rusești Kaliningrad.

Enclava- așezată între Polonia și Lituania, la Marea Baltică, a făcut parte din Polonia, Prusia și Germania până când a fost capturată de Uniunea Sovietică spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci a rămas sub controlul Rusiei.

Viceministrul rus de Externe Alexander Grushko a spus: „Sper cu adevărat că bunul simț în Europa nu va permite să înceapă un joc în jurul Kaliningradului. Cred că mulți înțeleg că asta ar însemna să se joace cu focul”.

Declarațiile vin în contextul în care au existat puține semne ale Occidentului în acest sens.

06-04-2022 14:42

Jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon a fost inclus în registrul teroriştilor şi extremiştilor din Rusia, conform Nexta. 

06-04-2022 14:28

Primarul din Mariupol: Un crematoriu mobil rusesc a început să funcționeze în oraș

Primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat, miercuri, că un crematoriu mobil rusesc a început să funcționeze în oraș.

Potrivit acestuia, zeci de mii de oameni ar fi putut muri în Mariupol, iar incinerările „ar fi putut ascunde urmele crimelor”.

06-04-2022 14:23

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a condamnat acțiunile forțelor ruse din Bucea, dar nu le-a etichetat ca fiind în mod sigur un genocid.

Mă tem că, atunci când te uiți la ce se întâmplă în Bucea, dezvăluirile pe care le vedem din ceea ce a făcut Putin în Ucraina nu e departe de a fi numit genocid din punctul meu de vedere”, a spus acesta.

Nu e de mirare că oamenii răspund în felul în care o fac. Nu mă îndoiesc că comunitatea internațională, cu Marea Britanie în frunte, va impune mai multe și mai multe sancțiuni regimului lui Vladimir Putin”, a mai spus premierul.

06-04-2022 14:13

Sute de civili au fost evacuați din Mariupol în Zaporojie

Peste 500 de vicili evacuați din Mariupol au ajuns în Zaporojie.

O echipă Crucea Roșie a condus convoiul de autobuze și mașini private într-un loc relativ sigur, după cinci zile și patru nopți de încercări de a ajunge în Mariupol.

06-04-2022 13:47

Kremlin: Discuțiile de pace nu progresează atât de rapid

Kremlinul susține că discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev nu progresează atât de rapid sau energic pe cât și-ar dori.

Adresându-se reporterilor într-o conferință telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că organizarea unei noi runde de discuții este în lucru, dar că mai rămâne un drum lung până la realizarea oricăror progrese.

06-04-2022 13:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat miercuri, într-o intervenție în parlamentul irlandez, "indecizia" unor lideri în privinţa instituirii de sancţiuni împotriva Rusiei, presând UE să-şi înăsprească şi mai mult măsurile în acest sens.

06-04-2022 13:30

Președintele Consiliului European: Țările UE ar trebui să ia în considerare să ofere azil soldaților ruși care dezertează

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că țările UE ar trebui să ia în considerare să ofere azil soldaților ruși care abandonează câmpul de lutpă.

Dacă nu vrei să participi la uciderea fraților și surorilor tale ucranene, dacă nu vrei să fii un criminal, aruncă armele, oprește lupta, părăsește câmpul de luptă”, a spus acesta, potrivit Sky News

Rapoartele occidentale sugerearză că soldații ruși par deja demoralizați și suferă pierderi grele.

La începutul invaziei, Ucraina spunea că va oferi bani rușilor care vor dezerta.

06-04-2022 13:25

Imaginile şocante cu cadavre împrăştiate pe o stradă din orașul ucrainean Bucea, evocă crime de război, dar a aduce probe juridice şi a-i judeca pe cei vinovaţi reprezintă un exerciţiu extrem de anevoios, a avertizat un expert internaţional.

06-04-2022 13:06

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că apreciază noile măsuri impuse de Uniunea Europeană Rusiei. De asemenea, el le-a cerut vecinilor săi europeni să meargă mai departe, spunând că „vremurile dificile necesită măsuri dificile”.

06-04-2022 13:02

12 diplomați ruși vor fi expulzați din Grecia

Autoritățile din Grecia au declarat 12 membri ai misiunilor diplomatice și consulare ale Federației Ruse din Grecia drept persoane non grata”, a declarat Ministerul grec de Externe într-un comunicat de presă.

06-04-2022 12:59

Rusia vrea să menţină relaţii diplomatice cu ţările occidentale în pofida expulzărilor în serie de diplomaţi ruşi, a afirmat miercuri viceministrul de externe, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia Interfax, transmite Reuters.

06-04-2022 12:53

Pompierii intervin la incendiul de la depozitul de petrol din regiunea Dnipropetrovsk.

06-04-2022 12:42

Doi civili au fost uciși într-un atac asupra unui punct de distribuire de ajutor umanitar

Guvernatorul regiunii Donețk susține că doi civili au fost uciși într-un atac asupra unui punct de distribuire de ajutor umanitar, potrivit The Independent.

06-04-2022 12:36

Website-ul Gazprom Neft, filiala petrolieră a gigantului energetic rus Gazprom, a picat în urma unui atac al hackerilor, scrie Sky News.

O versiune piratată a site-ului conținea o declarație care ar fi aparținut lui Alex Miller, directorul executiv al companiei și aliat al lui Vladimir Putin, care critica aramata rusă. Luna trecută, acesta cerea celor 500.000 de angajați ai săi să se unească în jurul președintelui rus.

06-04-2022 12:19

Zelenski spune că Rusia folosește foamea ca „armă” - în timp ce atacă „indecizia” Occidentului, scrie Sky News.

06-04-2022 11:48

Mai multe explozii au fost raportate, marți seară, în zona Radehiv din regiunea Liov, potrivit oficialilor ucraineni.

Forțele noastre de apărare aeriană au doborât două rachete de croazieră inamice deasupra Radehivului”, a decalarat șeful administrației militare regionale pe Telegram.

„Epava a căzut la periferia orașului, ducând la explozii la infrastructura civilă nefolosită”, a mai scris acesta.

Un incendiu provocat de explozie a fost stins imediat de către Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Nu au fost raportate victime, scrie CNN.

Comandamentul Aerian de Vest al Forțelor Aeriene Ucrainene a emis, de asemenea, o declarație spunând că două rachete de croazieră rusești au fost doborâte marți seară în regiunea Liov.

Aseară, avioanlele de luptă ale ocupanților care zboară din Belarus au lovit teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră. Rușii fasciști vizau obiecte de infrastructură civilă din regiunea Liov. Dar, datorită acțiunilor de succes ale rachetelor antiaeriene Air Command West, două rachete de croazieră au fost distruse”, a declarat acesta.

06-04-2022 11:39

Moscova va lupta împotriva încercărilor de a sechestra proprietățile rusești în străinătate, în instanțele din întreaga lume, a declarat Dmitri Medvedev, potrivit  Sky News.

Oponenții noștri ar trebui să înțeleagă că se vor confrunta cu un număr mare de cauze în instanțe. Atât în instanțele naționale din Statele Unite și Europa, cât și în instanțele internaționale”, a transmis acesta pe Telegram.

06-04-2022 11:34

Orașul Sloviansk din regiunea Harkov ar putea fi următoarea țintă a forțelor ruse

Orașul Sloviansk din regiunea Harkov ar putea fi următoarea țintă a forțelor ruse, potrivit experților militari de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

„Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a captura Sloviansk se vor dovedi, probabil, a fi următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina, ceea ce ar putea oferi forțelor ruse potențiale căi pentru a opri forțele ucrainene din est și pentru a avansa mai departe în Lugansk și Donețk. Dacă forțele ruse nu vor putea lua Slovianskul, este puțin probabil ca atacurile Rusiei să dărâme apărarea ucraineană, iar încercarea de capturare a regiunilor Lugansk și Donețk probabil va eșua”, se arată în raportul experților.

06-04-2022 11:23

Papa condamnă „noile atrocități precum masacrul din Bucea” în timp ce ridică steagul Ucrainei.

06-04-2022 11:11

Ministrul de Externe, din Marea Britanie a anunțat că țara va dona aproximativ 20 de ambulanțe Ucrainei.

Donarea a aproximativ 20 de ambulanțe NHS va contribui la oferirea de îngrijiri vitale pentru salvarea vieții ucrainenilor care rămân în orașele atacate de forțele ruse. Această donație va ajuta la înlocuirea acel ambulanțe ucrainene pierdute în urma atacurilor, întărind rezistența flotei existente pe măsură ce războiul barbar continuă”, a transmis aceasta.

06-04-2022 11:03

Autoritățile din Lugansk speră să-și evacueze rezidenții prin cinci coridoare umanitare miercuri și îi îndeamnă să plece „cât încă este sigur”.

Ucraina susține că trupele ruse se regrupează și se pregătesc pentru o nouă ofensivă în regiunea Donbas, unde se află și Lugansk.

06-04-2022 10:59

Cel puțin 167 de copii au fost uciși în Ucraina, iar 279 răniți de la începutul invaziei ruse.

927 de școli și alte centre educaționale au fost distruse în bombardamente, a transmis procurorul general într-un mesaj pe Telegram, miercuri dimineață.

Cel mai mare număr de copii decedați (81) a fost înregistrat în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Urmează regiunea Kievului cu 78 de copii și regiunea Harkov cu 64 de copii.

06-04-2022 10:50

Ucraina va încerca, miercuri, să evacueze civilii prin 11 coridoare umanitare, însă cei care vor să părăsească orașul Mariupol vor fi nevoiți să folosească propriile vehicule, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.

Eforturile de a aduce un convoi de autobuze în orașul-port pentru a ajuta zeci de mii de rezidenți să plece au eșuat în mod repetat de când forțele ruse au încercuit Mariupolul.

Oficialii britanici spun că 160.000 de oameni au rămas în orașul asediat.

Marți, un total de 3.846 de persoane au fost evacuate din orașele ucrainene prin coridoare umanitare.

06-04-2022 10:48

Ucraina: 18.600 de soldați ruși au murit în război

Forțele armate din Ucraina au transmis pierderile suferite de armata rusă. Conform Ucraina, 18.600 de soldați ruși ar fi murit în război și 150 de avioane au fost distruse. De asemeneam au mai fost distruse 7 nave, 135 de elicoptere, 1.324 de vehicule și 76 de rezervoare cu combustibil.

06-04-2022 10:30

Fostul șef al armatei britanice a declarat că dovezile din Ucraina indică din ce în ce mai mult că „genocidul este pus la cale de sus”.

Generalul Lord Dannatt, fost șef la Statului Major General, a declarat pentru Sky News: „Crimele de război se adună până într-un punct care pare a fi un efort major de reducere a populației ucrainene. Acest lucru se apropie foarte mult de definiția genocidului. Este absolut corect și potrivit ca toate aceste crime de război să fie cronicizate, să fie strânse dovezi”, a spus acesta.

Mi se pare din ce în ce mai mult că genocidul a fost pus la cale de sus și, prin urmare, vârful trebuie să poarte responsabilitatea și poate într-o zi, chiar dacă nu într-un tribunal fizic, dar în curtea istoriei să fie condamnat”, a conchis generalul.

06-04-2022 10:27

Grăniceri ruşi, vizaţi de tiruri de mortiere în regiunea Kurs

Un oficial regional rus a declarat, miercuri, că grănicerii din regiunea Kursk, la frontiera cu Ucraina, au fost vizaţi de tiruri de mortiere, transmite Reuters.

"Ieri, 5 aprilie, (ucrainenii) au încercat să tragă cu mortiere asupra poziţiilor grănicerilor noştri în districtul Sudjanski", a afirmat Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk. "Grănicerii ruşi au ripostat (...) Nu au existat victime sau pagube de partea noastră", a adăugat el, citat de Agerpres.

06-04-2022 10:26

Turcia cere o anchetă independentă asupra cadavrelor de la Bucea

Turcia a cerut miercuri o anchetă independentă în legătură cu cadavrele găsite în oraşul ucrainean Bucea, la nord-vest de Kiev, după plecarea trupelor ruse, adăugându-se valului de indignare mondială, potrivit AFP.

"Imaginile cu masacrul, care au apărut în presă din diverse regiuni, între care Bucea şi Irpin, în apropiere de Kiev, sunt şocante şi triste pentru umanitate", a scris Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat, citat de Agerpres.

06-04-2022 10:25

Poliţia de Frontieră anunţă, miercuri dimineaţă, că 7.524 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară marţi, în creştere cu 4,6 % faţă de ziua precedentă.

Știrea despre bărbatul care a intrat cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei de la București a ajuns în atenția presei internaționale.

06-04-2022 10:22

14 iachturi rusești au fost reținute în Țările de Jos, potrivit agenției de știri ANP.

06-04-2022 10:05

Și publicația Sky News a scris despre incidentul de la Ambasada Rusiei din București.

06-04-2022 10:03

Oficiali ruși acuză soldații ucraineni că au atacat grănicerii de pe teritoriul Rusiei

Un oficial rus a acuzat forțele ucrainene că au atacat grănicerii de pe teritoriul Rusiei, din regiunea Kursk, în apropiere de Ucraina.

„Ieri, pe 5 aprilie, au încercat să tragă cu mortiere în grănicerii noștri din districtul Sudzhansky”, a declarat guvernatorul regiunii Kursk.

„Grănicerii ruși au întors focul...Nu au existat victime sau pagube din partea noastră”.

06-04-2022 09:57

Chanel nu ar mai permite rușilor să cumpere din magazinele lor din alte țări

Gigantul francez de lux Chanel a încetat să-și vândă produsele persoanelor care intenționează să le ducă în Rusia, asta după ce și-a închis magazinele din țară. Chanel a declarat pentru BBC că sancțiunile impuse de UE interzic și vânzarea de articole de lux către persoanele care intenționează să le folosească în Rusia. Unii ruși spun că au fost refuzați de magazinele Chanel din întreaga lume. Anna Kalashnikova, o influenceriță rusă, a susținut pe Instagram că nu a fost lăsată să cumpere produse Chanel din Dubai.

06-04-2022 09:50

Ambasadorul Rusiei la ONU susține că oamenii morți filmați în Bucea „au fost împușcați în altă parte”

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, susține că oamenii morți filmați în Bucea „au fost împușcați în altă parte”. Referindu-se la imaginile din satelit cu gropile comune el a spus că: „Aceste fotografii sunt făcute abia pe 3 aprilie, în timp ce noi am părăsit locul pe 30 martie”.

„Oamenii sunt morți, dar au fost împușcați în altă parte, unde nu erau trupe rusești”, a spus el.

06-04-2022 09:46

Belarus a blocat site-ul Human Rights Watch

Ministerul Informațiilor din Belarus a blocat site-ul Human Rights Watch pe 6 aprilie, în urma unei decizii a procurorului orașului Minsk, Oleg Lavrukhin, conform The Kyiv Independent.

06-04-2022 09:37

Organizația umanitară internațională Médecins Sans Frontières a transmis că trei spitale din Nikolaiev au fost bombardate în ultimele zile.

Șeful organizației a declarat că spitalele se aflau în zone rezidențiale și crede că ar fi fost lovite cu bombe cu dispersie.

În momentul exploziei a fost o scurgere de gaz și a început să miroasă. Așa că echipa noastră a încercat să evadeze de la fața locului. În timp ce evadau, au văzut cadavre pe drum și oameni răniți”, a spus acesta.

06-04-2022 09:36

Canada și-a extins lista de sancțiuni și a inclus încă nouă cetățeni ruși din cercul apropiat al luiVladimir Putin, notează Nexta.

06-04-2022 09:33

Și CNN a scris despre incidentul de la Ambasada Rusiei de la București. 

06-04-2022 09:16

Un depozit de petrol și o fabrică a fost incendiată din zona regiunii Dnipropetrovsk. Guvernatorul Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat într-o postare pe Telegram că salvatorii încă încearcă să stingă incendiul intens din fabrică. Nu se știe dacă și câte victime există, conform The Kyiv Independent. 

06-04-2022 08:59

Și publicația The Guardian a scris despre evenimentul ce a avut loc miercuri, la Ambasada Rusiei din București, unde un bărbat s-a autoincendiat și a intrat cu mașina în gardul instituției.

06-04-2022 08:55

Atacurile aeriene continuă în Mariupol

Ministerul Apărării din Ucraina transmite că atacurile aeriene continuă în Mariupol. Aproximativ 160.000 de locuitori au rămas în oraș - cei mai mulți fără lumină, comunicare, medicamente, căldură sau apă.

Forțele ruse au împiedicat accesul umanitar în oraș.

06-04-2022 08:52

Armata ucraineană susține că forțele ruse se concentrează în principal pe obținerea controlului complet asupra regiunilor Donețk și Lugansk într-o operațiune „agresivă”.

Atacurile au continuat în zonele de est ale țării, însă fără succes, a adăugat armata.

Forțele ruse continuă, de asemenea, eforturile de a captura Mariupol. În plus, Rusia este acuzată că folosește în mod activ muniția interzisă de dreptul internațional.

06-04-2022 08:33

Nexta transmite despre incidentul de la Ambasada Rusiei din București

Nexta transmite despre incindentul de la Ambasada Rusiei din București. "O mașină s-a izbit în clădirea Ambasadei Rusiei din București, România; în urma coliziunii mașina a luat foc. Potrivit presei locale, șoferul a murit", transmite ei.

06-04-2022 08:29

Tot mai mulți lideri, din întreaga lume, condamnă ororile care s-au petrecut in micul oraș de lângă Kiev.

"Suntem, desigur, șocați de scenele dure din Bucea. Sunt scene groaznice și le condamnăm ferm. Ministrul de Externe a vorbit deja despre aceast lucru, imaginile sunt îngrozitoare. Suferința cetățenilor Ucrainei este uriașă și facem tot ce putem pentru a-i ajuta" a declarat Naftali Bennett, premierul israelului. 

Totui, presa internațională a atras însă atenția că premierul israelian s-a ferit să acuze direct Rusia de aceste crime.

Perspectiva unui default al datoriei Rusiei a revenit în prim-plan, Trezoreria SUA blocând plăţile de datorii în dolari ale Moscovei prin intermediul băncilor americane, relatează CNBC, scrie News.ro.

06-04-2022 08:01

Rusia apelează la microcipuri din China pentru cardurile bancare conectate în sistemul de plată Mir

Rusia se adresează producătorilor de microcipuri din China pentru a eluda sancţiunile occidentale care au stimulat cererea de carduri bancare conectate în sistemul de plată Mir, a declarat un director al sistemului de plăţi intern, transmite Reuters.

Oleg Tişakov, membru al consiliului de administraţie al Sistemului naţional de plată cu cardul (NSPK), a declarat că Rusia se confruntă cu o penurie de microcipuri, deoarece producătorii asiatici suspendă producţia din cauza pandemiei de coronavirus, în timp ce furnizorii europeni au încetat să coopereze cu Rusia în urma sancţiunilor, conform News.ro.

”Căutăm noi furnizori de microcipuri şi am găsit câţiva în China, procesul de certificare fiind în desfăşurare”, a declarat Tişakov la o conferinţă de marţi, fără a oferi mai multe detalii.


06-04-2022 07:25

Un bărbat s-ar fi autoincendiat în timp ce se afla într-un autovehicul, după care a condus mașina direct în zidul Ambasadei Rusiei din București. Se pare că șoferul ar fi decedat.

06-04-2022 07:36

Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi, informează Kiev Independent.

Forţele aeriene ucrainene au declarat pe 5 aprilie că, în încercarea de a evita zonele de apărare aeriană ale Ucrainei, forţele ruse au lansat în schimb rachete din Belarus.

Un incident șocant s-a petrecut în această dimineață în fața Ambasada Rusiei din București.   

06-04-2022 07:16

Ambasada Turciei în Ucraina a revenit la Kiev.

06-04-2022 06:49

320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse la Bucea, afirmă primarul oraşului

Primarul oraşului Bucea a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse în timpul ocupării oraşului.

Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.

"Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk. "Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate”.

Fedoruk a mai susţinut că forţele ruse au vânat politicieni locali în timpul ocupaţiei lor.

El i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a negat acuzaţiile de crime de război comise de trupele Moscovei, "să vină în oraşul Bucea şi să vadă trupurile morţilor şi să privească în ochi familiile, mamele, soţii, copiii care au rămas orfani”.

06-04-2022 06:26

Armata ucraineană: Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel sunt daţi dispăruţi

Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale, transmite miercuri dpa.

Taras Dumenko a declarat că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă, în declaraţii pentru un post de radio local menţionate de Ukraîinska Pravda marţi seara.

Au dispărut fără urmă soţul şi fiul unui medic local care au fost răpiţi în urmă cu 12 zile, iar cadavrele unor persoane despre care se ştie că au fost ucise, de asemenea, nu pot fi găsite, a spus el.

Localitatea Hostomel se află la nord-vest de capitala Kiev, în apropierea unui aerodrom. Suburbia a fost puternic disputată de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit.

06-04-2022 06:17

SUA şi aliaţii europeni pregătesc sancţiuni împotriva fiicelor lui Putin

Statele Unite ar putea impune sancţiuni copiilor adulţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin încă de miercuri, potrivit unui oficial occidental familiarizat cu planurile, relatează CNN.

Putin are două fiice cu cu fosta sa soţie Liudmila, pe Maria şi Ekaterina, născute în 1985 şi 1986.

Casa Albă a declarat că cea mai nouă tranşă de sancţiuni va fi aplicată împreună cu aliaţii europeni.

Administraţia Biden urmăreşte, de asemenea, o extindere a sancţiunilor împotriva Sberbank – cea mai mare instituţie financiară a Rusiei – şi Alfa Bank – un alt mare creditor – a spus oficialul.

06-04-2022 06:12

SUA anunţă că vor acorda un ajutor suplimentar de securitate de 100 de milioane de dolari Ucrainei

Statele Unite au anunţat marţi că vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de securitate de până la 100 de milioane de dolari pentru a face faţă invaziei ruse.

Acesta este "pentru a satisface o nevoie urgentă a Ucrainei de sisteme antitanc Javelin suplimentare, pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei şi pe care le-au folosit atât de eficient pentru a-şi apăra ţara”, a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Lumea a fost şocată şi îngrozită de atrocităţile comise de forţele ruse în Bucea şi în toată Ucraina”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un comunicat separat, referindu-se la oraşul ucrainean în care au fost descoperite zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse. "Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii noştri, sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei americane a afirmat că această asistenţă suplimentară a adus la 1,7 miliarde de dolari ajutorul de securitate american alocat Ucrainei de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

06-04-2022 06:08

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina, anunţă procurorul general de la Kiev

Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, relatează The Guardian.

"Chiar şi într-o situaţie atât de crudă, crimele de război sunt pe primul loc pe spectru, urmate de crimele împotriva umanităţii şi genocidul”, a declarat Venediktova, citată de Kyiv Independent.

"Procurorii conduc o anchetă pentru un fapt înfiorător de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucea. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului)”, a adăugat ea marţi pe Twitter.

"Sub îndrumarea procurorilor, se desfăşoară o anchetă preliminară pentru încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului şi încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Ocupanţii au încercat să ardă cadavrele a şase civili torturaţi şi ucişi în Bucea", a spus ea.

06-04-2022 06:03

Zelenski: Kievul este capitala democraţiei globale. Acum este un moment crucial

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi noapte, că oraşul Kiev a devenit capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pe continentul european. El a mai spus că ucrainenii nu au altă opţiune decât să lupte şi să facă totul pentru a câştiga.

"Consiliul de Securitate al ONU există, iar securitatea în lume nu. Pentru nimeni. Acest lucru înseamnă cu siguranţă că Naţiunile Unite nu pot în prezent să îndeplinească funcţiile pentru care a fost creată. Şi un singur stat este de vină pentru asta - Rusia, care discreditează ONU şi toate celelalte instituţii internaţionale la care încă participă.Ei bine, nu chiar participă... Încearcă să blocheze tot ce este constructiv şi să folosească arhitectura globală pentru a răspândi minciuni şi a justifica răul pe care îl face. Sunt sigur că lumea vede. Sper că lumea va trage concluzii. Altfel, va rămâne o singură instituţie în lume care să garanteze securitatea statelor. Şi anume cea a armelor", a afirmat el.

Zelenski a spus că a sugerat găzduirea unei conferinţe globale la Kiev pentru a "determina cum poate fi reformată arhitectura lumii", având în vedere toate acţiunile Rusiei.

Preşedintele ucrainean a mai spus că a avut o altă zi de "muncă diplomatică activă", în care s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, Parlamentului spaniol şi a vorbit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugând că Franţa va contribui la furnizarea de sprijin tehnic în investigarea crimelor de război ruse din Ucraina. 

Volodimir Zelenski a descris starea actuală a războiului din ţara sa drept un "moment crucial".

"Să lucrezi împreună la Kiev este un lucru care va fi lăudat de multe naţiuni din lume. Şi nu doar din Europa. Pentru că acum Kievul este capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pentru toţi de pe continentul european. Acum este un moment crucial, mai ales pentru liderii occidentali. Şi nu mai este vorba despre modul în care oamenii noştri vor evalua noile sancţiuni şi despre ce voi spune despre ele. Acesta este modul în care deciziile privind sancţiunile vor fi evaluate chiar în societăţile occidentale", a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”
Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”

„Mă tem că vom descoperi multe atrocități comise de Rusia în Ucraina", a declarat marți șeful NATO, drept reacție la imaginile înfioratoare cu oameni uciși zăcând pe străzi sau aruncați în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”
Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”

Invadarea Ucrainei trebuie să fie ”cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală
Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală

Președintele Germaniei recunoaște că a fost o greșeală cooperarea economică cu Rusia. ”Nu credeam că Putin va accepta prăbușirea completă a țării de dragul nebuniei sale imperialiste”, a spus Frank Walter Steinmeier.  

Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”
Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”

„Mă tem că vom descoperi multe atrocități comise de Rusia în Ucraina", a declarat marți șeful NATO, drept reacție la imaginile înfioratoare cu oameni uciși zăcând pe străzi sau aruncați în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”
Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”

Invadarea Ucrainei trebuie să fie ”cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală
Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală

Președintele Germaniei recunoaște că a fost o greșeală cooperarea economică cu Rusia. ”Nu credeam că Putin va accepta prăbușirea completă a țării de dragul nebuniei sale imperialiste”, a spus Frank Walter Steinmeier.  

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.