Mii de atacuri cibernetice, blocate de STS în weekend. Au vizat site-urile unor importante instituţii din România

Atac cibernetic - Rusia
Getty

Specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituţii publice din România. Asupra unor site-uri, numărul atacurilor a fost cu 100% mai mare.

”În acest sfârşit de săptămână, specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat mii de atacuri maliţioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România. Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparaţie cu alte perioade”, a transmis, duminică, STS, într-un comunicat de presă.

STS a precizat că a aplicat măsuri ”eficiente şi rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar şi operaţiuni tehnice în timp real”.

Operaţiunile au fost implementate la nivelul Centrului Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) şi la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autorităţile pentru care STS asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet.

”În cazul unui atac cibernetic deciziile şi măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esenţiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică şi cele de securitate cibernetică sunt comune, lanţul de decizie este extrem de scurt şi cu impact imediat. Activităţile întreprinse pentru asigurarea securităţii cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicaţii, cât şi la nivel de aplicaţii informatice”, a mai transmis STS.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Aceşti precizează că au identificat tipologia atacurilor, sursele maliţioase şi au aplicat soluţii de protecţie la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate şi le-au transmis către celelalte entităţi de tip CERT.

”STS a partajat analizele proprii şi a colaborat cu specialiştii IT ai beneficiarilor şi experţii CERT de la nivelul DNSC şi ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. STS desfăşoară în continuare, în regim de 24/24, toate activităţile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecţia serviciilor digitale şi de comunicaţii ale instituţiilor şi autorităţilor statului român”, a mai transmis instituţia.

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat, sâmbătă, că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, partide, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Poliţia Română a anunţat oficial, sâmbătă, că site-ul propriu a fost ţinta unui atac.

Hackerii își diversifică atacurile

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a observat o diversificare a atacurilor asupra sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS.

”Continuă atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) auto-asumate de gruparea pro-rusă Killnet asupra unor site-uri web din România, atacuri motivate de acţiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei acestui stat de către Federaţia Rusă. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu administratorii site-urilor web impactate, cu instituţiile abilitate şi cu parteneri internaţionali pentru investigarea şi contracararea acestor atacuri. Se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicaţii malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing şi spoofing”, a transmis, duminică, DNSC, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Potrivit documentului, atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potenţiale să divulge informaţii confidenţiale, date personale sau să efectueze acţiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori.

”Pentru a încerca să inducă în eroare potenţialele victime şi pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenţionează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparţinând unor instituţii publice sau organizaţii cunoscute din România”, au mai transmis specialiştii.

Aceştia recomandă prudenţă în cazul în care se recepţionează mesaje ce au următoarele caracteristici:

► Sunt prezentate ca fiind solicitări urgente, inclusiv din partea autorităţilor;

► Sunt ciudat formulate şi apar ca provenind de la o sursă sau persoană "de încredere";

► Includ linkuri sau ataşamente care nu au fost solicitate;

► Cer furnizarea unor date cu caracter personal sau tehnice (parole, PIN, IP etc.).

”Pentru a limita riscul infectării cu ransomware şi a evita criptarea sau distrugerea datelor, este obligatorie şi realizarea de copii de siguranţă (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum şi stocarea acestor copii în locaţii separate”, a mai transmis instituţia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Erika Isac a lansat un serviciu de pază pentru femei. Ce trebuie să facă dacă se simt în pericol
Erika Isac a lansat un serviciu de pază pentru femei. Ce trebuie să facă dacă se simt în pericol

Erika Isac, artista care a strâns milioane de vizualizări pe rețelele de socializare cu mesajele din piesele sale, a lansat un nou proiect îndrăzneț.  

Neo Art Concept, locul unde arta și știința s-au îmbinat perfect prin inteligența artificială și realitatea augmentată
Neo Art Concept, locul unde arta și știința s-au îmbinat perfect prin inteligența artificială și realitatea augmentată

Inteligența artificială și realitatea augmentată s-au îmbinat perfect cu arta și știința. Peste 150 de instalații interactive și inedite, realizate de artiști români și străini, au fost prezentate la un festival aflat la a doua ediție.  

Modalități digitale prin care ne putem verifica rapid alunițele. Primul dispozitiv de acest tip asistat de AI în România
Modalități digitale prin care ne putem verifica rapid alunițele. Primul dispozitiv de acest tip asistat de AI în România

Numărul persoanelor care dezvoltă cancer de piele este tot mai mare. Cauzele sunt multiple: expunerea la soare fără protecție solară, bronzul artificial, la solar, dar și schimbările climatice.

Recomandări
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.  

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi
Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi

Sunt tensiuni mari în sectoarele 1 și 2 ale ale Capitalei, unde actualii primari, acuza fraudarea votului de duminică. Clotilde Armand, spune că au fost ilegalităţi în mai multe secţii, şi că ar fi dispărut 1.000 de voturi.