De ce nu este bine să ”ronțăim” între mese. Fenomenul periculos care se produce pentru tot organismul

×
Codul embed a fost copiat

Bucurați-vă de mâncare în această perioadă, însă va recomandăm doar 3 mese pe zi. Iar între mese, apă. Altfel, zăpăciți sistemul neuro-endocrin. Și sistemul digestiv. Nu ronțăi între mese – este recomadarea medicilor de toate specialitățile.

Ritmul circadian din creier, cel care conduce hormonii și toate procesele vieții, ne cere mâncare… după soare. Adică la 6 dimineața, la prânz, la ora 18. Nici creierul și nici sistemul de hormoni, care conduce informații în organism, nu vor mâncare între aceste mese principale. De ce?

Mâncăm. După procesare, alimentele ajung sub formă de glucoză. În sânge. Pancreasul produce hormonul insulină. Ia glucoza din sânge și o transportă în celule. Acolo unde devine combustibil.

Insulina va scădea zahărul din sânge, adică glicemia, fenomen indispensabil vieții. Alfel, sângele s-ar umple doar cu zahăr. De ce ronțăiala între mese nu e bună?

Dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „Dacă eu mănânc repetat, repetat, repetat, pancreasul meu va produce din ce în ce mai multă insulină. Și o să ajung la hiperctivitate pancreatică, adica la insulină multă. În timp, duce la epuizarea pancreasului.”

Citește și
ficat, colesterol
LDL versus HDL. Ce rol joacă colesterolul în alimentație
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Epuizarea pancresului înseamnă diabet.

Rezistanța la insulină înseamnă că pancreasul produce hormonul insulină, dar celule devin un fel de zid pentru hormon. La celule nu va ajunge energia din mâncare. Când celulele nu pot absorbi zahărul din sânge, acesta se acumulează. Cresc glicemiile.

Dr. Răzvan Vasilescu medic primar diabet și boli de nutriție: „Mai întâi, luăm în greutate, apoi devenim obezi, după care ai nevoie din ce în ce mai multă insulină și apoi nu se mai secretă.”

Dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „Ronțăitul este o mare capcană, nu doar pentru greutate. Noi pe ținem tot sistemul digestiv și neuro-endocrin pt ca noi avem hormone, care se secretă și din pereții stomacului si din intestin si din vezica biliară. Toți sunt hormoni, ei se secretă și la nivel de hipotalamus si și hipofiză și eu îmi țin tot sistemul meu neuro-endocrine și digestiv în priză și funcționează în permanență.”

Adică se epuizează prea repede. 4 ore cel puțin pauză între mesele principale. Și doar 3 mese pe zi. Înainte de somn, aveți nevoie de cel putin 3 ore în care să nu mâncați. În rest, preocupări toată ziua, care vă țin departe de mâncare. Este ceea ce va cere creierul și tot sistemul endocrin.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Zeci de tone de carne și produse lactate confiscate de ANSVSA din piețe și supermarketuri înainte de sărbători, în București
Zeci de tone de carne și produse lactate confiscate de ANSVSA din piețe și supermarketuri înainte de sărbători, în București

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat, în urma a circa 500 de acţiuni de control făcute la depozite, în pieţe, supermarket-uri şi unităţi de alimentaţie publică, amenzi de 3,5 milioane de lei.

LDL versus HDL. Ce rol joacă colesterolul în alimentație
LDL versus HDL. Ce rol joacă colesterolul în alimentație

Ficatul produce colesterol. Ce produce ficatul în exces poate fi atacat cu medicamente. Alimentele aduc, de asemenea, colesterol în organism.  

Mihaela Bilic: Această legumă ”banală” este vedeta sezonului. Crește imunitatea și rezistența la boli, elimină toxinele!
Mihaela Bilic: Această legumă ”banală” este vedeta sezonului. Crește imunitatea și rezistența la boli, elimină toxinele!

Toamna și iarna consumați sfeclă roșie, într-o alimentație diversă. Pigmenții nu se distrug prin fierbere. Această legumă conține cele mai multe minerale. 

Zahărul și uleiul nu sunt alimente de bază. Motivul pentru care ar trebui evitate din alimentație
Zahărul și uleiul nu sunt alimente de bază. Motivul pentru care ar trebui evitate din alimentație

Luptă sau fugi! Doar așa știe creierul să rezolve pericolul. Să își rezolve problemele. Așa știu și toți hormonii. Aceasta este adaptarea.  

Ce sunt toxinele și cum reușim să ne detoxifiem organismul. Alimente de introdus în alimentație
Ce sunt toxinele și cum reușim să ne detoxifiem organismul. Alimente de introdus în alimentație

Când vă simțiți obosiți tot timpul, sau când vă confruntați cu probleme cutanate, ar trebui să vă gândiți că este timpul să eliminați toxinele acumulate excesiv în organism. Acest lucru se face prin detoxificare.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.