Oxigenul a devenit mai prețios ca aerul în România. Instalațiile spitalelor abia fac față

×
Codul embed a fost copiat

Este o realitate cutremurătoare că în spitalele din România oxigenul este mai prețios ca aerul, și viaţa a mii de români depinde în fiecare secundă de acest gaz salvator.

Nu vorbim numai de cei internaţi la ATI sau în Unităţile de Primiri Urgenţe, ci şi de cei care au trecut prin boală și au acum plămânii atât de afectaţi, încât fară oxigen pot muri în câteva minute.

Îngrijorător este că există un deficit în depozite, iar firmele fac faţă cu greu solicitărilor venite de la spitale.

„Reţeaua spitalului nu mai face faţă, presiunea de la pat nu mai e suficientă şi atunci trebuie suplimentata cu aceste butelii pe care le folosim prima dată, e o soluţie disperată la o situaţie disperată'' explică un medic.”

Institutul Marius Nasta din Capitală a cerut pe lângă sursa de oxigen a spitalului şi câte 40 de butelii de câte 60 de litri fiecare, pe zi. Sunt şi 30 de concentratoare în secţiile covid. Ar fi însă nevoie de mai mult.

Citește și
Spitalul Tg. Cărbunești ar fi rămas fără oxigen din cauza unei erori umane. Trei paciente Covid au murit
Spitalul Tg. Cărbunești ar fi rămas fără oxigen din cauza unei greșeli. Patru paciente au murit iar tragedia se poate repeta
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Beatrice Mahler: „Primul răspuns a fost că nu ne pot creşte capacitatea de livrare şi e răspunsul pe care l-am primit de la toate firmele de furnizare, apoi am găsit o soluţie cu buteliile mai mari greu de manevrat.''


Pe lângă consumul uriaş de oxigen din secţiile de terapie intensivă este nevoie urgentă şi în saloanele în care sunt trataţi pacienţii ieşiţi din boală, dar care au rămas cu sechele grave.

Roxana Hulpe, corespondent PROTV: „Aceşti oameni, care deşi nu mai sunt contagioşi, se agaţă şi în această clipă de viaţă cu ultimele puteri. Zilnic sunt vizitaţi de familie, doi dintre ei de copii, un altul de soţie. Şi este atât de dureros să-i priveşti cum se chinuie să respire. Plămânii le sunt afectaţi în proporţie de peste 90 la sută, iar fără oxigen nu ar trăi nici 5 minute. Tocmai de aceea aici au fost instalate aceste butelii, care una are 60 de litri, şi ar trebui să ajungă 24 de ore dar abia rezistă 2 ore.''

Genoveva Cădar, şef secţia ATI: „E dramatică, e dramatică , suntem copleşiţi şi mult depăşiţi este prima dată când avem astfel de butelii, abia ieri le-am văzut şi eu prima dată în spital. Ar fi nevoie de foarte multe pentru că pur şi simplu nu mai sunt în depozite, producătorii nu mai au, nu fac faţă cererii şi nu pot aduce"

Spitalele sunt alimentate zilnic. Buteliile de mari dimensiuni se transporta şi se umplu noaptea, pentru că pericolul este uriaş. În tot acest timp pompierii veghează.

Roxana Hulpe: „Aceasta este sursa de viaţă a Institutului Marius Nasta din Capitală. Clipa de clipa 200 de bolnavi covid primesc oxigen de aici, e o butelie de 4 mii de litri, se goleşte zilnic şi e umplută la loc. Însă nevoia e şi mai mare, aşa că aţi văzut aceea improvizatie cu buteliile pline de oxigen lângă paturile pacientilor''

Raul Pătrașcu, manager Şpiţ.Jud.Timiș: „Acel oxigen ajunge prin țevi speciale și ajunge la pacienți prin conducte, prize de oxigen și concentratoare. Având furnizorul de oxigen în oraș se fac transporturi regulate."

La spitalul judeţean din Timişoara s-a instalat un astfel de stocator pentru a putea avea oxigen constant la toate cele 1200 de paturi.
În schimb la spitalul din Arad nu se mai fac internări pentru că nu mai exista oxigen, s-a ajuns la limita maximă de consum.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Situație critică la Institutul Marius Nasta din Capitală. Au fost aduse 40 de butelii de oxigen: ”Suntem copleșiți”
Situație critică la Institutul Marius Nasta din Capitală. Au fost aduse 40 de butelii de oxigen: ”Suntem copleșiți”

Institutul Marius Nasta din Capitală a cerut pe lângă sursa de oxigen a spitalului și câte 40 de butelii de câte 60 de litri fiecare, pe zi.

Spitalul Tg. Cărbunești ar fi rămas fără oxigen din cauza unei greșeli. Patru paciente au murit iar tragedia se poate repeta
Spitalul Tg. Cărbunești ar fi rămas fără oxigen din cauza unei greșeli. Patru paciente au murit iar tragedia se poate repeta

Un incident şocant s-a petrecut vineri dimineaţă la Spitalul din Târgu Cărbuneşti. Autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie, după ce instalaţia de oxigen a unităţii sanitare s-a oprit.

Manager Spitalul Târgu Cărbuneşti: Am fost avertizaţi să economisim oxigenul
Manager Spitalul Târgu Cărbuneşti: Am fost avertizaţi să economisim oxigenul

Managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a precizat, vineri, că situaţia cu care se confruntă instituţia medicală, care este unitate suport COVID-19, este una fără precedent.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.