Războiul din Ucraina, ziua a treia. Sirenele de alarmă au început să răsune la Kiev

×
Codul embed a fost copiat

Rusia atacă Ucraina pe mai multe fronturi. Încă după prima zi a invaziei, bilanțul se arată tragic: cel puțin 100 de persoane au murit în prima zi de război și alte câteva sute au fost rănite, transmit autoritățile ucrainene.

Kievul este ținta atacurilor armatei ruse şi Ucraina se așteaptă, în continuare, la ofensivă cu tancuri şi vehicule blindate. În apărare sunt pregătite rachete antitanc, furnizate de aliații străini, susţine ministrul ucrainean al Apărării.

Imagini LIVE de pe camerele de supraveghere din Kiev
 

Încă de joi noapte se duc lupte la marginea Capitalei care, potrivit oficialilor de la Kiev, continuă să reziste 

Lupte grele se duc între forțele ruse și cele ucrainene, asta după ce Vladimir Putin a decis să atace Ucraina din trei direcții. Mai multe orașe importante printre care Kiev, Mariupol sau Odesa au fost atacate cu rachete. Explozii puternice s-au auzit vineri dimineață în Kiev, iar președintelui țării, Volodimir Zelenski, nu i-a mai rămas decât să anunțe mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Volodimir Zelenski, într-o declarație la televiziunea publică. Chiar dacă Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia și a condamnat dur atacul asupra Ucrainei, Rusia nu pare să se lase înduplecată. Asta nici după ce, chiar în Rusia, mii de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a protesta împotriva invaziei în Ucraina. 

Citește și
Armata Rusia
Război în Ucraina, ziua 2. Orașul Nicolaev, aflat la 100 de kilometri de Odessa, este sub asediu
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Știrile PRO TV vă prezintă ultimele informații despre desfășurarea evenimentelor în Ucraina: 

 

UPDATE ora 23:24 Sirenele de alarmă au început să răsune la Kiev

 

Sirenele de raid aerian au început la Kiev, în timp ce orașul se pregătește pentru încă o noapte de atacuri rusești.

Iată un videoclip de la un reporter care se află în Kiev.

 

 

 

 

 

UPDATE ora 22:43 Hackerii Anonymous au declarat „război cibernetic” Rusiei

 

Hackerii din grupul Anonymous a declarat sâmbătă „război cibernetic” Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin după invazia rusă în Ucraina.

Aceștia au cerut Moscovei să-şi retragă trupele din această ţară, în caz contrar vor fi executate atacuri cibernetice asupra principalelor website-uri ale guvernului rus.

 

Canalele TV de stat din Rusia au fost piratate de Anonymous pentru a transmite adevărul despre ceea ce se întâmplă în Ucraina

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE ora 21:25  Pentagon: Zeci de mii de militari ruşi se află acum în Ucraina asupra căreia Rusia a lansat 250 de rachete

Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA.

Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing pentru jurnalişti oficialul de la Pentagon al cărui nume nu este menţionat.

Cred că este în regulă să presupunem că vorbim de zeci de mii, dar nu voi intra în detalii”, a adăugat el, potrivit unei transcrieri puse la dispoziţie de Pentagon. 

UPDATE ora 20:34 - Germania va livra Ucrainei 1.000 lansatoare de rachete şi 500 de rachete sol-aer

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit a transmis că Germania va începe să furnizeze Ucrainei arme din stocurile Bundeswehr (Armata germană), potrivit dpa, citată de Agerpres.

UPDATE ora 20:03 - Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară de la Zaporojie, afirmă un oficial ucrainean

Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters.

Acesta mai susţinut că trupele ruse şi-ar fi îndreptat rachetele către acel sit.

Trupele ruse au capturat încă de la începutul ofensivei asupra Ucrainei, începută joi, fosta centrală nucleară de la Cernobâl, la circa 100 de kilometri nord de capitala Kiev. 

UPDATE ora 20:07 - Grecia anunţă uciderea a şase civili din minoritatea greacă în Ucraina şi îl convoacă pe ambasadorul rus

Grecia anunță că l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Ministerul de Externe, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.  

UPDATE ora 20:00 - Un videoclip dramatic din Bakhmach, Ucraina, arată cetățeni ucraineni stând în fața tancurilor rusești, încercând să-i împiedice să avanseze.

UPDATE 19.40O coloană enormă de vehicule blindate rusești a trecut sâmbătă pe lângă corespondentul CNN Frederik Pleitgen, îndreptându-se spre teritoriul ucrainean și orașul Harkov. 

Corespondentul CCN spune că astăzi a auzit cele mai multe explozii de la începutul invaziei. 

UPDATE 19.05 - Belgia va trimite 300 de militari în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și întări flancul estic, a declarat sâmbătă premierul belgian Alexander De Croo, conform Reuters. 

“Belgia își asumă responsabilitatea în cadrul NATO Rapid Response, din care elemente au fost activate ieri. În faza actuală, 300 de soldați belgieni vor fi dislocați în România”, a transmis premierul belgian pe Twitter.  

UPDATE ora 18:56 - Rusia îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene româneşti, după măsura similară a României

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România, transmite Reuters, după o decizie similară luată de autorităţile de la Bucureşti în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. 

UPDATE 18:48 - Serviciul de Grăniceri al Ucrainei: Este posibil ca ucrainenii de pe Insula Șerpilor să fie în viață

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat, sâmbătă seară, pe Facebook că soldații ucraineni de pe Insula Șerpilor, despre care s-a spus că au murit, ar putea fi în viață.

UPDATE 18:25 - Agenția ucraineană de știri UNIAN oferă acces gratuit la stocul de fotografii despre rezistența Ucrainei la agresiunea Rusiei

Agenția ucraineană de știri UNIAN, care face parte din grupul media 1+1, oferă acces gratuit la stocul de fotografii tuturor serviciilor media, influencerilor și agențiilor media internaționale.

UPDATE 18:20 - Ministerul rus al Apărării: Armata a primit ordinul să extindă ofensiva asupra Ucrainei

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile, transmit agenţiile internaţionale de presă.

″Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei″⁣, a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării rus.

UPDATE 17.40: China a început să limiteze achizițiile de materii prime din Rusia, sub amenințarea sancțiunilor din partea SUA și a aliaților, transmite Russia Today, televiziune controlată de Kremlin. 

Asta în condițiile în care 30% din petrolul și gazele consumate de China vin din Rusia, precizează sursa citată. 

UPDATE 17.38 - Două zboruri ale companiei KLM cu destinația Rusia s-ar fi întors din drum și par să se întoarcă la Amsterdam.

UPDATE 17:25 - Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.

"SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor", a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor", a adăugat sursa.

UPDATE 17:20 - Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a scris, sâmbătă, pe Twitter că Ucraina ar trebui să primească „imediat” statutul de candidată la Uniunea Europeană.

„Polonia sprijină calea expresă a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Statutul de candidat ar trebui acordat imediat, iar negocierile de aderare ar trebui să fie inițiate imediat. Ucraina urmează să aibă, de asemenea, acces la fondurile UE pentru reconstrucție. Aparține Ucrainei”, a scris președintele polonez. 

UPDATE 17:18 - Mai multe canale rusești de televiziune au fost sparte de hackeri, anunță mai mulți utilizatori pe Twitter. 

Canalele de televiziune de stat rusești difuzează muzică ucraineană și simboluri naționale. Utilizatorii de internet bănuiesc că aceasta ar putea fi o altă acțiune a grupului de hackeri Anonymous, care a declarat Rusiei un război cibernetic în legătură cu atacul asupra Ucrainei. 


UPDATE 17:05 - Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.

Acesta a făcut referire la rapoarte ale serviciile de informaţii, confirmând totodată că armata ucraineană opune o rezistenţă puternică în faţa trupelor ruse. 

UPDATE 17.00: Ucraina anunță că Rusia a închis pentru navigație partea de nord-vest a Mării Negre.  

″Prezenţa navelor şi a ambarcaţiunilor în această zonă va fi considerată ca o ameninţare teroristă″⁣, a precizat acesta într-un comunicat.

UPDATE ora 16:42 Scene surprinse în interiorul clădirii rezidențiale care a fost lovită de o rachetă în această dimineață în Kiev, Ucraina 

UPDATE 16.27 - Zelenski anunță că Turcia va interzice accesul navelor de război ale Rusiei în Marea Neagră

Turcia va interzice accesul navelor de război rusești în Marea Neagră, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Zelenski.  

Turcia a precizat la scurt timp că nu a luat încă nicio o decizie privind închiderea strâmtorilor sale dintre Mediterană și Marea Neagră pentru marina militară rusă, revine The Guardian.

UPDATE 15.50 - Rusia susține că Ucraina a refuzat negocierile, iar Vladimir Putin ar fi ordonat încă de vineri trupelor rusești să se oprească. 

Nu a primit însă niciun răspuns de la Kiev, motiv pentru care ofensiva a continuat, pretinde Kremlinul.  

UPDATE 15.45 - MAE: Personalul Ambasadei României la Kiev, repatriat. Activitatea ambasadei a fost suspendată

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din Ucraina, sâmbătă s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei ţării noastre la Kiev, în urma unui efort inter-instituţional susţinut.

UPDATE 15.40 - Zeci de mii de oameni protestează în toată lumea împotriva războiului din Ucraina. ”Putin, ucigaș!”

Marşuri cu torţe sau simple defilări de stradă: demonstraţiile de solidaritate cu Ucraina împotriva invaziei ruseşti se înmulţesc în întreaga lume, din Argentina până în Georgia şi Italia, relatează AFP.

UPDATE 15.25 - România a început procedurile de închidere a spațiului aerian pentru aeronavele companiilor ruseşti

România a început procedurile pentru suspendarea dreptului de survol şi de aterizare pe teritoriul său pentru aeronavele companiilor ruseşti, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

UPDATE 15.15 - Zelenski: ”Soldații ruși capturați nu știu de ce au fost trimiși aici”. Apel către străini: Veniți să luptați, vă oferim arme

Președintele ucrainean a făcut un apel către orice cetățean străin, care se consideră prieten al Ucrainei, să vină să lupte împotriva invadatorilor ruși.
 
”Fiecare prieten al Ucrainei care dorește să se alăture Ucrainei în apărarea țării, vă rugăm să veniți, vă vom oferi arme. În curând se va anunța cum se poate face acest lucru. Toți cei care apără Ucraina sunt eroi”, a dec larat Volodimir Zelenski.
 
Zelenski a mai spus că soldații ruși capturați nu știau de ce se aflau în Ucraina. ”Sute de soldați capturați care sunt aici în Ucraina nu știu de ce au fost trimiși aici pentru a ucide oameni sau pentru a fi uciși”, a afirmat președintele Ucrainei. 

UPDATE 15.10 - Medvedev: Rusia ar putea naționaliza averile străinilor. Fostul președinte spune că e ”profund indiferent” la sancțiuni

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a anunțat că Moscova ar putea naționaliza averile străinilor, spunând că el este ”profund indeferent” la sancțiunile dictate de Occident împotriva liderilor de la Kremlin și a oligarhilor ruși.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, nu a exclus naționalizarea bunurilor din Rusia ale străinilor înregistrați în „jurisdiții ostile”, scrie Russia Today.

UPDATE 15:05. Trupele ruse au fost văzute la 30 de km de Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie. 

UPDATE 14:30 - Rusia și-a închis spațiul aerian aeronavelor din Bulgaria, Polonia și Republica Cehă, potrivit Agenției Federale de Transport Aerian, citată de agenția TASS.

Zborurile din aceste țări pot fi efectuate către Rusia numai cu permisiunea specială din partea Agenției Federale de Transport Aerian sau a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.  

UPDATE 13:50 - Rusia nu mai are nevoie de relaţii diplomatice cu Occidentul, susţine fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev

Rusia nu mai are nevoie de relaţii diplomatice cu Occidentul după ce acesta a impus sancţiuni împotriva Moscovei în urma declanşării "operaţiunii militare" în Ucraina, a afirmat sâmbătă fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, informează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit lui Medvedev, care s-a exprimat pe pagina sa de pe reţeaua socială rusă VK, este timpul "să se pună lacătul pe ambasade".

Dmitri Medvedev a mai spus că Moscova îşi va continua operaţiunile în Ucraina până când va realiza obiectivele fixate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

UPDATE 13:24 - Președintele Dumei de Stat a Rusiei spune că Zelenski se află la Liov: „A plecat în grabă din Kiev”. Detalii, AICI

“Zelenski a plecat în grabă din Kiev. El nu se afla ieri (n.r. - vineri) în capitala ucraineană. El și anturajul său au fugit în orașul Liov, unde a fost organizat un loc de reședință pentru el și colaboratorii săi”, a scris Volodin sâmbătă pe canalul său Telegram, potrivit Interfax.

UPDATE 13:00 - Zelenski susţine că Ucraina "a dat peste cap planul" Rusiei şi îndeamnă Occidentul să fie mai ferm

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat sâmbătă că "a dat peste cap planul" Rusiei, în a treia zi de la invadarea ţării sale, îndemnându-i pe ruşi să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze războiul, informează AFP.

"Am rezistat bine şi respingem cu succes atacurile duşmane. Luptele continuă în numeroase oraşe şi regiuni ale Ucrainei, însă (...) armata noastră este cea care controlează Kievul şi oraşele-cheie din jurul capitalei" ucrainene, a declarat Zelenski într-o înregistrare video difuzată pe pagina sa de Facebook.

"Ocupanţii voiau să blocheze centrul statului nostru şi să plaseze aici marionete, ca la Doneţk. Le-am dat în mod clar planul peste cap", a continuat Zelenski, care a dat asigurări că armata rusă "nu a obţinut niciun avantaj".

Duşmanul a folosit tot împotriva noastră: rachete, drone, artilerie, vehicule blindate, sabotori, paraşutişti", a enumerat preşedintele ucrainean, afirmând că Moscova a lovit zone rezidenţiale şi încearcă să distrugă instalaţii electrice.

UPDATE 12:47 - Civilii ucraineni care au primit, vineri, circa 20.000 de puști automate încep acum să ia prizonieri de război ruși. 

 
Unul dintre soldații ruși capturați în regiunea Sumy a izbucnit în lacrimi. Canalul Nexta TV susține că acesta este foarte tânăr și că Rusia a trimis la război foarte mulți soldați tineri. 
 

UPDATE 12:22 - Armata ucraineană a anihilat sâmbătă dimineață o coloană militară rusă în apropiere de Kherson. 

UPDATE 12:10 - Republica Cehă va livra Ucrainei arme şi muniţii în valoare de peste 7,6 milioane de euro. 

Guvernul ceh a aprobat sâmbătă trimiterea de arme şi muniţii în valoare de 188 de milioane de coroane ceheşti (peste 7,6 milioane de euro), pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacului rus, a anunţat Ministerul Apărării al Republicii Cehe, informează Reuters, citată de Agerpres. 

UPDATE 12:03 - Cel puţin 198 de ucraineni - inclusiv trei copii - au fost ucişi de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, anunţă sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Liaşko, citat de agenţia ucraineană de presă Interfax, relatează AFP, citată de News.ro.

Alte 1.115 persoane au fost rănite, inclusiv 33 de copii. 

UPDATE 11:46 - Volodimir Zelenski a cerut, din nou, ca Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană. 

„Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE”, a scris Zelenski, sâmbătă, pe Twitter.  

UPDATE 11:15 - Ţările de Jos vor livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene cât de repede posibil, a anunţat sâmbătă guvernul olandez într-o scrisoare adresată parlamentului, informează Reuters, citată de Agerpres. 

UPDATE ora 10:55 - Forțele de securitate de la Kiev au reținut un alt grup de sabotori

 

UPDATE 10:35 - Joe Biden a autorizat un ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina. Citiți mai multe, AICI.

UPDATE 10:20 - Războiul din Ucraina “va dura” şi “trebuie să ne pregătim pentru aceasta”, a avertizat, sâmbătă, preşedintele francez Emmanuel Macron,informează AFP, citată de Agerpres. Declarația integrală

UPDATE ora 10:05 - Ministerul rus al Apărării afirmă că a lansat rachete în timpul nopții, dar susține că nu au vizat locuitorii.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a lansat rachete de croazieră în timpul nopții împotriva unor ținte din Ucraina - dar a susținut că a vizat exclusiv infrastructura militară, în timp ce au apărut videoclipuri cu un turn rezidențial din apropierea Kievului care a fost lovit de o rachetă sau de un tir de rachetă.

"În timpul nopții, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un atac cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, folosind rachete de croazieră lansate din aer și de pe mare împotriva unor instalații de infrastructură militară ucraineană. Subliniez încă o dată că focul este îndreptat doar asupra obiectelor din infrastructura militară a Forțelor Armate ale Ucrainei, excluzând deteriorarea infrastructurii rezidențiale și sociale", a declarat generalul-maior Igor Konașenkov, potrivit CNN.

UPDATE ora 09:55 - SUA şi Canada impun noi sancţiuni pentru Vladimir Putin și Serghei Lavrov. INFO AICI

UPDATE ora 09:37 - Un spital ucrainean acceptă soldați ruși răniți 

 
 

UPDATE ora 09:25 - O clădire rezidențială înaltă din Kiev a fost lovită de o rachetă în această dimineață. 

 


UPDATE ora 09:15 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că partenerii săi occidentali livrează noi arme şi echipamente Ucrainei, după o conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP. 

 

• UPDATE ora 08:30 - Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev.

 
Acolo s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale, au anunţat oficiali militari ucraineni şi martori oculari pentru Reuters, citată de Agerpres.
 
Lupte grele sunt de asemenea în curs în sudul Ucrainei, lângă oraşele Mariupol, Herson, Mikolaiv şi Odesa, a anunţat sâmbătă dimineaţa un consilier al preşedintelui ucrainean. "Lupte grele au loc lângă Mariupol", a declarat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. "Însă nu se pune problema ca Mariupol să se predea sau să fie capturat", a afirmat el.

Autorităţile ucrainene şi-au îndemnat cetăţenii să ajute la apărarea Kievului în faţa avansării forţelor ruse, care au invadat joi Ucraina.

 UPDATE ora 07:45 - Tensiunea e în creştere în Ucraina. Potrivit multiplelor relatări făcute din capitala Ucrainei de jurnaliști și voluntari, străzile din Kiev au devenit adevărate “capcane” pentru invadatori.

UPDATE ora 06:26 Primarul orașului de la sud de Kiev vorbește despre lupte grele pe străzi. 

Primarul orașului Vasilkiv, care se află la aproximativ 35 de kilometri sud de Kiev, a declarat că acum au loc lupte aprige în mijlocul orașului.

Este complet ocupat de lupte”, a spus primarul Natalia Balasynovich, la postul parlamentului ucrainean sâmbătă dimineața.

Ea a adăugat că au existat pierderi de partea ucraineană — „mulți răniți, din păcate”.

UPDATE ora 06:07 Se aud focuri de armă la Kiev. 

Mai multe rafale de focuri de armă au fost auzite în capitala Ucrainei Kiev, aproape de centrul orașului, în jurul orei 5:45, ora locală, sâmbătă.

UPDATE ora 05:59 Luptele au izbucnit pe străzile din Kiev, spune guvernul capitalei într-un comunicat citat de agenția de presă ucraineană Interfax, citată de BBC.

„În acest moment, există lupte pe străzile orașului nostru”, se arată în comunicat.

Autoritățile avertizează locuitorii să rămână în adăposturi și să nu se apropie de ferestre sau balcoane. 

UPDATE ora 05:48 Canada anunţă a treia serie de sancţiuni împotriva Rusiei 

UPDATE ora 05:45 După o serie de explozii vineri seara și sâmbătă devreme în și în jurul capitalei ucrainene, orașul a avut o pauză în ultimele 45 de minute.

Începând cu ora locală 5 a.m., orașul a fost liniștit, fără explozii auzite sau văzute de reporterii CNN de la sol.

UPDATE ora 05:34 Ambasada Statelor Unite în Ucraina i-a avertizat sâmbătă pe cetăţenii americani printr-un tweet că în orice moment „condiţiile se pot deteriora fără avertisment”.  

UPDATE ora 05:13 Rusia se confruntă cu o rezistență puternică, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ucraina a reușit să păstreze orașele cheie, în ciuda atacurilor repetate din partea forțelor militare ruse, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

În declarația sa se arată că forțele ruse obțin câștiguri pe mai multe fronturi pentru a încerca să încercuiască capitala Kiev, dar s-au confruntat cu „rezistență puternică” din partea Forțelor Armate ucrainene.

Forțele ruse au efectuat și o aterizare amfibie într-o zonă dintre orașele Mariupol și Melitopol, situate în sudul Ucrainei, mai precizează Ministerul Apărării. 

UPDATE ora 04:33 Ucraina afirmă că a respins un „atac” rus pe arteră din Kiev.

Forţele ucrainene au afirmat sâmbătă că au respins un „atac" nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului, scrie AFP.

Atacul a fost respins", a făcut cunoscut armata ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări.

UPDATE ora 04:30 Un alt transportator rus Il-76 a fost doborât.

Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev, a doborât cea de-a doua aeronavă care avea capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști pentru a ateriza lângă Kiev, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei, relatează The Kyiv Independent

• UPDATE ora 04:18 Ungaria propune să găzduiască tratative Rusia-Ucraina

• UPDATE ora 04:00 SUA anunță că sunt pregătite să îl evacueze pe Volodimir Zelenski, „ținta numărul 1 a Rusiei”.  

Statele Unite ale Americii anunță că sunt pregătite să intervină pentru a-l ajuta pe președintele Volodimir Zelenski să părăsească Kievul, potrivit oficialilor americani și ucraineni. 

• UPDATE ora 03:55 Bătălia pentru Kiev este în derulare. Mai multe explozii au loc în capitală. 

Au fost văzute și auzite explozii în anumite părți ale capitalei ucrainene Kiev, după zile de lupte grele și explozii în suburbiile exterioare, în timp ce forțele ruse se apropie de oraș.

Videoclipuri de la martori oculari arată explozii care au loc într-o zonă de la nord-vest de capitala Ucrainei Kiev. În zonă există o bază militară. 

Echipele CNN din capitală au raportat, de asemenea, că au auzit explozii puternice în vestul și sudul orașului sâmbătă. La scurt timp după aceea, Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat că au loc ciocniri și într-o suburbie de est.

 

UPDATE ora 03:41 Ucraina spune că bătălia este în desfășurare în suburbia de est a Kievului.

Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat sâmbătă dimineață că au loc „ciocniri” de forțe într-o suburbie de est a capitalei, Kiev.

Inamicul încearcă să atace CHP-6 lângă Troieschyna. Forțele armate se luptă", a scris serviciul pe Twitter.

În urmă cu aproximativ 20 de minute, echipele CNN din Kiev au auzit și explozii puternice în vestul și sudul orașului. 

UPDATE ora 03:17 Explozii puternice și fulgerări pe cer, deasupra Kievului.

Echipele CNN care se află în Kiev raportează explozii puternice în vestul și sudul orașului. 

 

UPDATE ora 02:40 Lupte grele au fost semnalate în sudul Kievului.

Forțele armate ucrainene au raportat lupte grele în jurul Vasylkiv, un oraș situat la aproximativ 18 mile sud de capitala țării, Kiev. „În prezent au loc lupte grele în orașul Vasylkiv din regiunea Kiev, unde ocupanții încearcă să aterizeze un grup de debarcare”, au spus forțele armate. De asemenea, forțele ruse înaintează spre Kiev atât din nord, cât și din est. 

 

 

Între timp, în adăposturile Cerkasî, oamenii au cântat imnul Ucrainei. 

UPDATE ora 02:38 SUA au anunțat sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși, dincolo de președintele rus Vladimir Putin și Serghei Lavrov. 

Printre oficialii - membri ai Consiliului de Securitate Națională al Rusiei - se numără ministrul rus al Apărării Serghei Shoigu și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valery Gerasimov, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA.

UPDATE ora 02:23 O serie de explozii tocmai s-au auzit lângă Kiev.

Este puțin trecut de ora locală 2 a.m. în Ucraina chiar acum. Natura și locația exactă a detonațiilor nu sunt clare, încă, relatează CNN.

UPDATE ora 02:04 Ucraina susține că a doborât un avion militar rus IL-76, care transporta parașutiști, potrivit comandantului șef al forțelor armate ucrainene, citat de BBC.

O declarație postată pe Facebook arată că forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât avionul în apropiere de Vasylkiv, aproape de Kiev.

 

 

UPDATE ora 01:12 Zelenski: Ruşii vor „încerca să cucerească" Kievul în această noapte.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat sâmbătă că armata rusă va încerca să atace şi să cucerească Kievul în cursul nopţii, într-un moment în care luptele continuă în capitală.

UPDATE ora 01:07 Președintele ucrainean confirmă că forțele ruse avansează spre Kiev dinspre nord și est. 

În mesajul său video de vineri târziu, Zelenski le-a spus ucrainenilor:„Scopul nostru principal este să încheiem acest măcel. Pierderile inamicilor sunt foarte grave – astăzi au fost sute de soldați uciși care au trecut granița noastră și au venit pe pământul nostru”. Zelenski a adăugat: „Din păcate, suferim și noi pierderi. Ucrainenii rezistă eroic agresiunii ruse. Această agresiune nu poate fi justificată, așa că ocupanții trebuie să vină cu acuzații mai absurde pentru a spune măcar ceva". 

UPDATE ora 01:04 Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU care condamnă invadarea Ucrainei

Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care condamnă invadarea Ucrainei, relatează CNN.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite. 

UPDATE ora 00:41 În capitala Kiev au început să se audă focuri de armă la această oră. 

 

UPDATE ora 00:19 Rusia spune că a luat sub asediu orașul Melitopol. 

 Ministerul rus al Apărării spune că trupele au intrat în orașul ucrainean Melitopol fără rezistență, relatează agenția de presă rusă Tass.

UPDATE ora 00:13 SUA „vor acorda asistență suplimentară de securitate” Ucrainei, dar „cum se va face se află încă în curs de elaborare”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. 

UPDATE ora 23:33 Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Zelenski tocmai a declarat că țara este pregătită să poarte imediat discuții de încetare a focului și de pace cu Rusia. Acesta a mai spus că oficialii ruși și ucraineni discută în prezent despre ora și locul la care vor avea loc discuțiile. 

UPDATE ora 23:27 Statele Unite nu sunt de părere că Kievul ar trebui să accepte oferta Moscovei de a deschide negocieri cu Ucraina pentru că a discuta sub ameninţare „nu este o diplomaţie reală", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. 

UPDATE ora 23:15 Adoptarea sancţiunilor împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ministrului său de externe Serghei Lavrov reprezintă un semn al „neputinţei” occidentalilor, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse. 

UPDATE ora 23:12 Este pentru prima dată în istorie când NATO trimite forțe de răspuns în peste 30 de locuri pentru apărarea colectivă, a transmis vineri seară secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. 

UPDATE ora 23:05  Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres. 

Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în „destabilizarea Ucrainei" sau „ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia". 

UPDATE ora 23:03 Explozii multiple auzite la Kiev. Sirenele sună în toată capitala. Rapoarte neconfirmate indică între trei şi cinci explozii mari în vecinătatea capitalei ucrainene. Sirenele raidului aerian s-au auzit pe canalele de ştiri.

 

UPDATE ora 22:30 - Orașul Nicolaev, aflat la 100 de kilometri de Odessa, este sub asediu.

 

 

Aerodromul Kulbakino, din regiunea Dubkov și depozitul de petrol sunt în flăcări. 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Zelenski: ”Soldații ruși capturați nu știu de ce au fost trimiși aici”. Apel către străini: Veniți să luptați, vă oferim arme
Zelenski: ”Soldații ruși capturați nu știu de ce au fost trimiși aici”. Apel către străini: Veniți să luptați, vă oferim arme

Președintele Ucrainei face un apel către toți prietenii Ucrainei să i se alăture în lupta contra invadatorilor ruși, spunând că oricine va veni va primi arme pentru a lupta. Zelenski a spus că soldații ruși capturați nu știu de ce se află în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 2. Orașul Nicolaev, aflat la 100 de kilometri de Odessa, este sub asediu
Război în Ucraina, ziua 2. Orașul Nicolaev, aflat la 100 de kilometri de Odessa, este sub asediu

Kievul este ținta atacurilor armatei ruse şi Ucraina se așteaptă vineri la ofensivă cu tancuri şi vehicule blindate. În apărare sunt pregătite rachete antitanc, furnizate de aliații străini, susţine ministrul ucrainean al Apărării.

Război în Ucraina. Peste 1.500 de protestatari din Rusia au fost arestați în urma manifestațiilor
Război în Ucraina. Peste 1.500 de protestatari din Rusia au fost arestați în urma manifestațiilor

Au fost valuri de proteste joi seară în Capitala Moscova, la Sankt-Petersburg și în alte 50 de orașe din Rusia, după decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

PRO TV este alături de poporul ucrainean!
PRO TV este alături de poporul ucrainean!

Întreaga lume a privit înspăimântată războiul declanșat în Ucraina. În secolul 21, teroarea acțiunilor militare a zdruncinat un stat european pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial.

Gruparea de hackeri Anonymus a declarat război Rusiei și a atacat site-urile rusești
Gruparea de hackeri Anonymus a declarat război Rusiei și a atacat site-urile rusești

Gruparea de hackeri Anonymous a declarat război cibernetic Rusiei și a atacat mai multe site-uri ale guvernului rus, inclusiv serviciul de știri Russia Today, controlat de stat.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.