Israelul, revoltat de faptul că acțiunile Hamas nu au fost condamnate la Summitul pentru Pace din Egipt

summit pace egipt
Getty

Autorităţile israeliene au criticat sâmbătă Summitul pentru Pace pentru Gaza şi "chestiunea palestiniană", organizat de Egipt, pentru că participanţii la reuniune nu au transmis o condamnare directă a grupării islamiste palestiniene Hamas.  

"Este regretabil că, până şi atunci când s-au confruntat cu asemenea atrocităţi îngrozitoare, au existat unii oameni care au avut dificultăţi în a condamna terorismul sau a recunoaşte pericolul", menţionează un comunicat al Ministerului de Externe israelian. "Israelul va face ceea ce are de făcut şi speră ca lupta sa îndreptăţită să fie recunoscută de comunitatea internaţională", se adaugă în text, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Summitul pentru Pace pentru Gaza şi "chestiunea palestiniană", organizat de Egipt în aşa-numita Noua Capitală Administrativă, la est de Cairo, s-a încheiat sâmbătă fără o declaraţie finală comună din partea celor 34 de ţări şi organizaţii internaţionale care au participat la întâlnire.

Coexistenţa a două state, singura soluţie viabilă

Egiptul a emis o notă în care a mulţumit pentru efortul de a căuta un consens mai presus de poziţiile politice sau religioase pentru a aborda această criză şi situaţia din Israel şi Palestina, precum şi pentru poziţia comună atunci când a fost vorba de "a vedea importanţa reevaluării strategiei internaţionale de abordare a conflictului".

În ciuda lipsei de consens de la finalul întâlnirii, toţi invitaţii care şi-au exprimat punctele de vedere la începutul reuniunii au fost categorici în apărarea aceloraşi idei: coexistenţa a două state este singura soluţie viabilă pentru încheierea acestui conflict; vieţile civililor trebuie să fie protejate peste tot; şi ajutorul umanitar trebuie să poată intra în Fâşia Gaza.

Citește și
război, Israel, Gaza
Şefii de stat şi de guverne din UE s-au reunit într-un summit virtual de urgenţă. Războiul Israel-Hamas în prim plan
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cu toate acestea, a fost remarcat deopotrivă ''decalajul de sensibilitate'' între lumea arabă şi Occident atunci când a fost vorba de evaluarea situaţiei palestinienilor şi a responsabilităţilor pentru situaţia lor.

De altfel, surse arabe au informat EFE că declaraţia finală nu s-a produs, în ciuda sintoniei existente în multe aspecte, din cauza refuzului europenilor de a trage Israelul la răspundere pentru moartea civililor şi de a cere încetarea focului.

Scopul summitului din Egipt

În declaraţia sa de încheiere, preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi a declarat că prin această iniţiativă se urmăreşte "stabilirea unui consens global" pentru a respinge "violenţa, terorismul". De asemenea, scopul reuniunii a fost acela de a cere să fie respectate normele dreptului internaţional şi umanitar "care subliniază importanţa vitală a protecţiei civililor şi a nu-i expune la pericole sau ameninţări".

Surse din delegaţia spaniolă au evaluat pozitiv reuniunea, în ciuda absenţei unei declaraţii finale, întrucât - au apreciat ei - a fost un pas foarte important de mobilizare a comunităţii internaţionale în vederea reactivării luptei pentru coexistenţa a două state, Israel şi Palestina, pentru care pledează, de ani de zile, Spania şi Uniunea Europeană deopotrivă.

În acest sens, aceleaşi surse au subliniat că Spania va juca un rol important în această reactivare, atât în ceea ce priveşte ajutorul acordat în definirea poziţiei Celor 27 pe această temă, cât şi datorită poziţiei sale privilegiate în cadrul atât de necesarului dialog europeano-arab.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Orientul Mijlociu. Israelul continuă asaltul asupra Gazei. Peste 4.600 de oameni ar fi fost uciși

moschee gaza
Armata israeliană a distrus o celulă teroristă Hamas dintr-o moschee din Jenin, unde se pregătea „un atac terorist iminent”

Armata israeliană a anunţat că a lansat un atac aerian duminică dimineaţă, asupra unei moschei din oraşul Jenin, din Cisiordania, pentru a contracara ceea ce a numit „un atac terorist iminent”, transmite CNN.

THAAD
Super-arma pe care SUA o vor trimite în Orientul Mijlociu pentru a "ajuta la apărarea Israelului"

Washingtonul va trimite noi arme în Orientul Mijlociu pentru a ajuta Israelul să se apere de atacurile teroriștilor.  

tancuri israel, armata israel
„Vom intra în Fâșia Gaza!”. Armata israeliană, un nou anunț despre invazia terestră. Mesajul pentru Hamas

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, se află printre ostaticii din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul român de Externe.

fasia gaza
Tragedia unui medic din Fâșia Gaza care și-a pierdut 30 de membri ai familiei în urma unui atac aerian. „Sunt devastat”

Un medic din Marea Britanie a povestit devastat că și-a pierdut 30 de membri ai familiei în urma unui atac aerian care a avut loc într-o tabără de refugiați palestinieni.

 

hamas
Teroriștii Hamas susțin că nu au fost lăsați să mai elibereze din ostatici. Țara care s-ar fi împotrivit

Hamas susţine că s-a oferit să elibereze duminică alte două femei pe care le ţine captive, "urmând aceiaşi paşi ca şi în cazul celor două ostatice americane", a transmis gruparea islamistă palestiniană într-un comunicat, citat de EFE.

onu gaza
SUA pun presiune pe ONU. Ce misiuni ample ar trebui să îndeplinească organizația în Orientul Mijlociu

SUA au propus sâmbătă un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra şi cere Iranului să nu mai exporte arme către ”miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în regiune”.

gaza, palestina
Israelul, ultimatum pentru civilii din Gaza City. Palestinienii riscă să fie considerați drept simpatizanţi ai Hamas

Palestinienii au declarat că au primit avertismente reînnoite de la armata israeliană să se mute din nordul Gazei în sud, cu avertismentul suplimentar că ar putea fi identificaţi ca simpatizanţi ai unei „organizaţii teroriste” dacă rămân.

Citește și...
POLITICO: Summitul de pace de la Cairo are şanse mici să pună capăt războiului Hamas-Israel. Cine vine şi, mai ales, cine nu
POLITICO: Summitul de pace de la Cairo are şanse mici să pună capăt războiului Hamas-Israel. Cine vine şi, mai ales, cine nu

Egiptul găzduieşte sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război mai amplu, însă problema sa cheie este că trio-ul SUA-Israel-Iran nu se va afla la masa discuţiilor.

Şefii de stat şi de guverne din UE s-au reunit într-un summit virtual de urgenţă. Războiul Israel-Hamas în prim plan
Şefii de stat şi de guverne din UE s-au reunit într-un summit virtual de urgenţă. Războiul Israel-Hamas în prim plan

Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE), reuniţi prin videoconferinţă, au depus eforturi să afişeze o poziţie unită cu privire la Războiul dintre Israel şi Hamas, după multe zile de mesaje disonante la Bruxelles, relatează AFP.

Putin se întâlnește la Beijing cu ”prietenul său drag” Xi Jinping. ”China deține toate cărțile”
Putin se întâlnește la Beijing cu ”prietenul său drag” Xi Jinping. ”China deține toate cărțile”

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi în China pentru a se întâlni cu "prietenul său drag" Xi Jinping, consolidând relaţia lor în cadrul unui summit care va fi umbrit de războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.