Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Recep Tayyip Erdogan, la Summit-ul NATO de la Madrid

Iohannis si Erdogan

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întâlnire bilaterală cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja participării la summitul NATO de la Madrid.

În cadrul discuțiilor, președintele României a reliefat nivelul foarte bun al relației de Parteneriat Strategic dintre România și Turcia, iar președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a subliniat faptul că cele două țări au o relație foarte puternică. De asemenea, cei doi omologi au salutat nivelul în creștere al relațiilor economice, precum și reuniunea recentă a Comisiei mixte economice.

Totodată, a fost salutată dinamica în creștere a contactelor politice cei doi șefi de stat reconfirmând dorința comună de a organiza în acest an reuniunea Trilaterală la nivel de Președinți România-Polonia-Turcia.

Președintele României și președintele Turciei au convenit, de asemenea, intensificarea cooperării în domeniul energiei, cu relevanță sporită în actualul context de securitate.

Președintele Turciei a mulțumit pentru sprijinul acordat de România în gestionarea incendiilor de vegetație care au afectat Turcia în cursul anului trecut.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, cei doi șefi de stat au abordat situația din Ucraina, precum și perspectivele de evoluție ale războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, context în care Președintele României a împărtășit evaluarea părții române, inclusiv în urma vizitei efectuate la data de 16 iunie la Kiev, iar Președintele Turciei a informat cu privire la rezultatele demersurilor de mediere pe care le întreprinde.

Un alt subiect important a fost tranzitul cerealelor din Ucraina, Președintele Klaus Iohannis prezentând eforturile depuse de țara noastră pentru creșterea capacității de tranzit prin România.

Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Madrid

Şeful statului participă miercuri şi joi la Summitul NATO de la Madrid.

Klaus Iohannis a discutat îndelung cu președintele american, miercuri, despre prezența militară de la noi. În imaginile filmate la întâlnire cei doi lideri sunt zâmbitori și încrezători. Klaus Iohannis a explicat că trupele despre care a vorbit Joe Biden vor suplimenta grupul american de luptă deja prezent în România.

În cadrul sesiunii, președintele Biden a repetat că suplimentează prezența în Romania cu un comandament de brigadă.

Joe Biden, președintele SUA: „Vom menține o brigadă suplimentară prin rotație, adică 3.000 de soldați și alți 2.000 de membri ai personalului militar cu cartierul general în România.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 127. Rusia foloseşte în luptă tot mai mult rachete imprecise din epoca sovietică, susțin ucrainenii

vladimir putin, volodimir zelenski
Agențiile de informații ale SUA: Putin vrea să captureze mare parte din Ucraina. Războiul ar putea dura mult timp

Președintele rus Vladimir Putin vrea să captureze mare parte din Ucraina, transmit agențiile de informații americane.

Insula Serpilor
"În semn de bunăvoință" armata rusă și-a anunțat retragerea din Insula Șerpilor

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense.

Budanov: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul și nu poate să-l câștige. Sunt surprins de prostia rusească
Cine este magnatul britanic care spune că ar încasa un glonț pentru Putin. „Este o persoană sensibilă”

Magnatul britanic Bernie Eccleston a declarat că încă ar „încasa un glonț” pentru președintele Vladimir Putin, despre care crede că „face ceea ce este corect” în războiul său din Ucraina.

Steagul Republicii Moldova langa steagul Transnistriei
Autoritățile din Transnistria acuză Republica Moldova de „mișcări militare” lângă granițele sale

Autoritățile din Transnistria înregistrează „anumite mișcări militare”, a spus Ministrul de Externe al regiunii, Vitaly Ignatiev, potrivit postului de televiziune de stat din Rusia, Russia-24.

Lisiceansk, Ucraina, razboi
Iadul din Ucraina s-a mutat la Lisiceansk. Oraşul, încă apărat de ucraineni, este aproape înconjurat de forţele ruse

Ucraina a înregistrat o victorie majoră, recuperând controlul asupra Insulei Șerpilor, aflată aproape de România și cu o importanță strategică asupra controlului rutelor marine din Marea Neagră.

vladimir putin, nato, suedia, finlanda
Putin: „Nu avem de ce să ne facem griji legat de aderarea Finlandei și a Suediei la NATO”. În ce situații va raspunde Rusia

La finalul summitului de la Madrid, liderii țărilor NATO au anunțat o semnificativă creștere a cheltuielilor pentru mărirea capacității militare de apărare comună.

Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.