Azilul ororilor din Mureș. Oameni ascunși în moloz, numai piele și os: ”Cereau încontinuu apă”. ”Era acoperită de muște”

×
Codul embed a fost copiat

Tineri și bătrâni grav bolnavi, chinuiți și ținuți în condiții inumane, într-un centru din Mureș, au fost, în sfârșit, mutați la spital sau în alte cămine. O singură persoană a fost luată acasă de familie.

Ororile descoperite acolo au declanșat o serie întreagă de anchete, inclusiv penale. Procurorii anticorupție și cei de la DIICOT au deschid dosare, deocamdată in rem.

Atenție, urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional!

Mai multe fotografii au fost făcute în subsolul centrului de îngrijire din localitatea Bărdești, la mai puțin de 10 kilometri de Târgu Mureș. Joi seară a fost mobilizare în forță după o sesizare telefonică primită din partea unui ONG - Centrul de resurse Juridice. Șapte bolnavi au fost găsiți în condiții inumane.

Persoanele erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre materiale de construcție, moloz și saci de haine. Iar alte două persoane au fost găsite la parter, într-o încăpere fără clanță și cu ușa blocată cu o masă.

Citește și
azil
Imagini șocante dintr-un nou „azil al groazei”. 7 persoane, ținute în condiții insalubre în subsolul unui centru din Mureș
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Era acoperită cu muște această tânără de 22 de ani”

Printre cei găsiți în subsol se afla și o tânără malnutrită, numai piele și os, întinsă pe o saltea pusă jos.

Georgiana Pascu, manager programe Centrul de Resurse Juridice: ”Era acoperită cu muște această tânără de 22 de ani, Maria, provine din sistemul de protecție Sector 6”.

Cinci bolnavi au fost găsiți în subsol, iar alți doi într-o încăpere mică, chiar lângă bucătărie.

Georgiana Pascu: ”Este strigător la cer și ne arată din nou că oamenii care sunt închiși în aceste instituții se tem și nu au nicun mijloc de a se apăra. Mai era o altă tânără, Denisa, cât am stat noi cu ea cerea încontinuu apă și era murdară de sânge pe mâini și pe față”.

La spital au fost preluate de urgență 13 persoane, din care 11 au fost internate in secția de psihiatrie.

Mariana Cernat, manager Spital Județean de Urgența Mureș: ”Două persoane au rămas în UPU SMURD, pentru că starea lor a impus internare”.

Controalele de acum două zile nu au găsit nimic în neregulă

Cei din comună spun că o pensiune de trei margarete a fost transformată în centru,  iar autoritățile locale susțin că nu puteau intra pe o proprietatea privată.

Bărbat: ”Era pensiune, am înțeles că mai aveau o pensiune pe platoul Cornești”.

Bărbat: ”Ce o fost la subsol, nimeni nu cred că a știut de aici”.

Dumitru Moldovan, primar: ”Este o afacere privată, nu putem să intrăm peste ei, deși avem asistenți sociali”.

În tot acest timp, fondatorul centrului susține că persoanele găsite în subsol nu erau cazate permanent acolo. Scandalos este că la ultimul control făcut în acest centru, în urmă cu două zile, nu s-au găsit decât probleme minore.

Nicolae Pălășan, subprefect Mureș: ”Controale au fost repetate, o încăpere era în spatele spălătoriei, iar una declarată ca magazie și blocată ușa. Pe 26 au mai făcut o verificare, patru inspectori de la AJPIS Mureș”.

Vineri a fost demis directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Autoritățile județene au anunțat controale în toate centrele.

Cazul din Bărdești a ajuns și în atenția procurorilor anticorupție și a celor DIICOT. Au fost deschise dosare penale in rem.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au anunţat, vineri, că 11 dintre cei 13 adulţi care au fost aduşi la această unitate medicală au fost transferaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Biroul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat, vineri, că la Serviciul UPU SMURD din cadrul unităţii medicale au ajuns, joi seara, 13 persoane majore provenind din Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.

”Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecţiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenţie de urgenţă, acestea fiind transferate la Secţia Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş”, a arătat sursa citată.

Celelalte două persoane au rămas sub supraveghere în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru că starea lor a impus internare în secţii medicale, potrivit news.ro.

”Una dintre persoane era cu deficit neuropsihiatric accentuat şi caşectică, iar cea de-a doua prezenta sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică aflată sub tratament. La momentul examinării, prezenta o stare de deshidratare, ameliorată după tratament în UPU, şi patologie reno-urinară care necesită internare într-o secţie medicală. Ambele persoane au fost reţinute şi internate pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Menţionăm că personalul medical nu a avut acces la dosarul medical al pacienţilor pentru a afla bolile de bază”, a precizat SCJU Târgu Mureş.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunţa, joi seară, că beneficiarii din subsolul azilului din Mureş erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind plini de muşte, murdărie şi malnutriţi. Două persoane, în stare gravă, au fost găsite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital.

Centrul de Resurse Juridice a făcut o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.

Oamenii erau acoperiți de sânge și fecale

”Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis CRJ, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că o altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi al mâinilor.

”Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arăta vîn comunicat.

Potrivit documentului citat, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, echipa a mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria Materiale de construcţii.

Oamenii din centru erau legați și bătuți de angajați

”Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste 2 persoane”, a transmis sursa citată.

CRJ a precizat că unii dintre beneficiarii centrului au declarat că au fost legaţi, ameninţaţi, bătuţi de către personalul şi conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Mureş au precizat că s-a intervenit pentru acordarea de asistenţă medicală, prim ajutor de urgenţă şi transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdeşti.

”Până în momentul de faţă din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”, a transmis ISU Mureş, joi seară.

Cazul a fost preluat de DIICOT

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a precizat că s-au făcut toate documentele care vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş.

”Avem persoane de la Bucureşti, de la Covasna şi avem persoane din Târgu Mureş. Din aceste trei locuri au fost aduşi, la decizia unor autorităţi şi printr-un contract de externalizare servicii dintre DGASPC-uri şi acest Centru, conform legii (...) Am avut discuţii cu doamna ministru al Muncii şi, de îndată, prin Decizia 784, a fost retrasă licenţa acestui centru, pentru că până nu am avut retrasă licenţa nu am putut să purcedem la relocarea acestor persoane”, a declarat Mara Togănel.

Biroul Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, vineri, că, în urmă cu o zi, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost sesizaţi de Prefectura Judeţului Mureş cu privire la situaţia înregistrată la un azil din localitatea Bărdeşti.

”Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ancheta în cazul azilului din Mureş, unde bătrânii stăteau pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, preluată de DIICOT
Ancheta în cazul azilului din Mureş, unde bătrânii stăteau pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, preluată de DIICOT

Ancheta în cazul azilului din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată de DIICOT Târgu Mureş.  

Imagini șocante dintr-un nou „azil al groazei”. 7 persoane, ținute în condiții insalubre în subsolul unui centru din Mureș
Imagini șocante dintr-un nou „azil al groazei”. 7 persoane, ținute în condiții insalubre în subsolul unui centru din Mureș

Şapte adulţi și copii erau ţinuţi în condiţii improprii, în subsolul unui centrul de îngrijire și asistență din localitatea Bărdești, județul Mureș. Pacienţii au fost transportaţi la spital.  

Autoritățile lucrează la o nouă legislație după scandalul azilelor groazei. Vor fi modificate procedurile de acreditare
Autoritățile lucrează la o nouă legislație după scandalul azilelor groazei. Vor fi modificate procedurile de acreditare

După o lună de controale în azile și sute de bătrâni mutați în spitale sau dați rudelor, autoritățile lucrează la o nouă lege a sistemului de protecție.  

Primăria Voluntari știa de azilele groazei. Reacția instituției lui Florentin Pandele: I-a dat în judecată pe reclamanți
Primăria Voluntari știa de azilele groazei. Reacția instituției lui Florentin Pandele: I-a dat în judecată pe reclamanți

Toate aceste situatii scandaloase din azile sunt dovada clară că sistemul de asistență socială trebuie refăcut din temelii, dar și că unii dintre oamenii care fac parte din el sunt indolenți și chiar părtași cu cei care au umilit și chinuit bătrâni.  

Azile de bătrâni închise și demiteri printre micii șefi. ”Am scăpat-o dracului pe una de am zis că acolo a murit”
Azile de bătrâni închise și demiteri printre micii șefi. ”Am scăpat-o dracului pe una de am zis că acolo a murit”

Peste 400 de centre de îngrijire au fost verificate, luni, de Inspecția Sanitară de Stat. Conform surselor, în urma controalelor, trei cămine au fost închise, iar opt au activitatea suspendată.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.