Corespondenta Ovidiu Oanta de pe drumul unde zapada e mai inalta ca utilajele. COD GALBEN pana pe 12

×
Codul embed a fost copiat

Premierul interimar Catalin Predoiu i-a convocat, pentru ora 16.00, la Palatul Victoria, pe membrii comandamentului pentru situatii de urgenta.

Meteorologii au revizuit, miercuri seara, avertizarea cod portocaliu de viscol, mentinandu-l pana la ora 22.00 a aceleiasi zile doar pentru judetele Constanta si Tulcea, "in special in zona litoralului si a Deltei Dunarii", atentionarea cod galben de ger fiind valabila pana duminica in toata tara.

"Se mentine in vigoare codul portocaliu pentru judetele Tulcea si Constanta, in special zona litoralului si Delta Dunarii, pana in aceasta seara, 8 februarie 2012, la ora 22.00, vizand intensificari ale vantului", se arata intr-o actualizare a avertizarilor meteo emisa de meteorologi miercuri seara la ora 18.00.

Nu vom scapa de ger si nici de ninsori. Directorul general al ANM, Ion Sandu, a anuntat miercuri seara ca se asteapta temperaturi de pana la -25 de grade in perioada urmatoare si ca exista semne ca din 13 februarie vor incepe din nou ninsorile. Nu se stie deocamdata cat de mult va mai ninge insa este posibil ca de vineri dimineata, Romania sa intre sub incidenta unui nou cod de ninsori. Pana atunci se mentine insa codul galben de ger. In zonele in care cerul va fi acoperit de nori vor fi temperaturi usor mai mari, daca am putea spune asa, intre -15 si -20 de grade.

Anterior meteorologii avertizasera cu acelasi cod portocaliu alte sase judete din sud-estul tarii, insa evolutia fenomenelor meteo i-a facut sa o anuleze cu cateva ore mai devreme.

Citește și
Cod portocaliu - 5 februarie
COD PORTOCALIU in vigoare in Bucuresti si 19 judete si cod galben in 17 judete, pana miercuri
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Codul galben de ger, valabil de miercuri pana duminica in intreaga tara, ramane in vigoare in aceiasi parametri in care a fost instituit anterior.
 

18:00 Din cauza viscolului, circulatia este inchisa la aceasta ora pe Autostrazile A1 si A2, intre Bucuresti si Fetesti, si pe 47 de drumuri nationale.

Totodata, pe Aeroportul Baneasa, au fost anulate 6 curse, din pricina vremii.


Marti, 7 februarie 2012

UPDATE 21:50 Declaratii Catalin Predoiu:

Predoiu: Interventie terestra cu o freza dupa esuarea misiunii aeriene in cazul gravidei in travaliu

Primul-ministru interimar Catalin Predoiu a declarat ca misiunea de transportare a femeii cu o nastere complicata din Vintileasca care este in travaliu de mai bine de 24 de ore a esuat, demnitarul dand o dispozitie ca paramedicii sa incerce sa ajunga cu ajutorul unei freze si a unui alt utilaj.

"Nu am acceptat explicatia ca nu se poate ajunge la acest caz", a declarat Catalin Predoiu.

Potrivit premierului interimar, dificultatea interventiei este generata atat de conditiile meteorologice, cat si de altitudinea unde se afla aceasta localitate (Vintileasa-judetul Vrancea-n.r.).

Catalin Predoiu a mai declarat, dupa video-conferinta cu prefectii, ca in Vrancea mai este un caz al unui copil care are nevoie de un medicament pentru o boala de inima.

De asemenea, premierul interimar a mai declarat ca mai exista o femeie gravida la Slobozia care este in travaliu.

In aceasta situatie s-a dispus trimiterea unei autofreze si a unei ambulante, deoarece cu toate ca este asistata de un medic aceasta are nevoie de asistenta medicala suplimentara.

Predoiu: Asa cum iarna nu ia pauza, nici prefectii si presedinti de CJ sa nu-si ia 

Premierul interimar Catalin Predoiu a declarat, marti seara, ca asa cum iarna nu ia pauza, nici prefectii si nici presedintii consiliilor judetene sa nu isi ia, recunoscand ca sunt probleme de comunicare intre factorii de decizii locali si dand in acest sens doua cazuri de la Mangalia si Vrancea.

Potrivit lui Predoiu, exista o lipsa de coorodonare intre factorii centrali si cei locali, iar in alte situatii intervin situatii de "ordin politic", care afecteaza si impiedica rezolvarea problemelor.

In legatura cu situatia de la Mangalia, primul-ministru interimar Catalin Predoiu a aratat ca nu iau o hotarare consilierii locali in sensul stabilirii pretului gigacaloriei, ca sa se poata cumpara combustibil pentru incalzirea oamenilor si sa fie utilizate fondurile deja alocate de 1.500.000 de catre Guvern.

"Pentru ca nu se inteleg consilierii locali", a subliniat Predoiu.

In Vrancea, spune premierul interimar, exista o divergenta de opinie intre presedintele Consiliului Judetean care afirma ca se impune declararea starii de alerta in judet din cauza intemperiilor, in timp ce prefectul argumenteaza ca aceasta stare nu trebuie declarata.

Predoiu: Am cerut o comunicare mai buna intre ISU si grupa operativa centrala

Primul-ministru interimar, Catalin Predoiu, a declarat, marti seara, ca a solicitat o comunicare mai buna intre Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si Grupa operativa centrala de la Bucuresti, intre presedintii de consilii judetene si prefecti, iar informatiile sa fie corecte, exacte.

"Am cerut o comunicare mai buna intre Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si Grupa operativa centrala de la Bucuresti, intre presedintii de consilii judetene si prefecti. Si am cerut transmiterea de informati corecte, exacte catre grupa de la Bucuresti", a spus Predoiu.

Primul-ministru interimar a spus ca in teren lucreaza 4.000 de angajati ai Ministerului de Interne cu aproximativ 2.000 de utilaje de deszapezire, iar numarul acesta poate fi suplimentat, pot fi rotiti lucratorii.

De asemenea, Armata are 4.000 de oameni in teren si o mie de utilaje, efectivele putand fi suplimentate cu 4.000 persoane.

Totodata, premierul interimar Predoiu a amintit ca in localitatile unde sunt unitati ale Armatei, care sunt incluse in planurile de interventie, si factorii locali trebuie sa activeze aceste planuri.

La nivel national, sunt blocate 237 de drumuri judetene, iar 127 de localitati sunt izolate din cauza conditiilor meteo, cele mai dificile situatii inregistrandu-se in judetele Vrancea, Braila, Ialomita, Buzau si Calarasi.

Predoiu despre actiunile de dezapezire: Trebuie depasita mentalitatea ca totul vine de la centru

Primul-ministru interimar Catalin Predoiu a declarat, marti seara, la Comandamentul de Iarna de la MAI, ca daca la nivel local a observat o buna colaborare a factorilor de raspundere, mai e nevoie de implicare si la nivel local si de depasire a mentalitatii ca totul vine d ela centru.

"Atat legii in vigoare, cat si planurile de urgenta stabilesc in sarcina autoritatilor locale obligatiuni precise si aloca resurse indestulatoare pentru a fi utilizate", a afirmat Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei.

Premierul interimar a aratat ca au fost situatii cand viscolul a impiedicat pur si simplu interventia aitoritatilor, dar vantul se va potoli si nu mai poate fi invocat drept o cauza.

UPDATE 19:00 Toate scolile din Bucuresti, dar si din Botosani, Iasi, Vaslui, Vrancea, Buzau, Braila, Tulcea, Ialomita, Calarasi, Olt, Ilfov si, mai nou, Giurgiu raman inchise si maine.

In alte 19 judete functioneaza doar o parte dintre unitatile de invatamant. Ministerul Educatiei ar putea decide prelungirea suspendarii cursurilor, daca viscolul va continua.

Parintii care vor sa afle informatii suplimentare pot suna la inspectorate.

UPDATE 17:45 Sinteza declaratiilor premierului interimar Catalin Predoiu:

- nu s-a reusit interventia in cazul femeii insarcinate de la Vintileasa. Echipele de interventie nu pot intra in zona din cauza viscolului, a declarat Catalin Predoiu;

- codul galben se mentine pana pe data de 12 februarie;

- 3 ambulante inzapezite;

- trenul blocat ieri la C.A Rosetti a fost intors la Faurei. Erau blocate acolo 400 de persoane. I s-a dat o alta locomotiva;

- Armata intervine momentan cu 4.000 de oameni. Inca 4.000 sunt pregatiti sa intervina in orice moment;

- Raed Arafat a declarat ca mai multe femei insarcinate au fost salvate din mijlocul nametilor cu ajutorul elicopterelor. Au fost asigurat echipament medical pentru cei care au nevoie de dializa.

UPDATE 17:30 Peste 180 de trenuri au fost anulate, marti, cinci linii sunt inchise si sunt intarzieri de peste o ora in sud si sud-est, din cauza zapezii, a viscolului si a ghetii de pe firele electrice, a anuntat CFR Calatori.

Potrivit CFR Calatori, marti sunt anulate 184 de trenuri, iar liniile Ploiesti-Urziceni, Titan-Oltenita, Urziceni-Slobozia, Faurei-Buzau si Sarulesti-Fundulea sunt inchise si se actioneaza cu pluguri pentru deszapezire.

De asemenea, pe 12 linii locomotivele electrice au fost înlocuite cu locomotive Diesel, din cauza vantului si a poleiului depus pe firele electrice.

Printre cele 12 sectii de cale ferata se numara Lehliul-Cerna Voda, Tandarei-Fetesti, Fundulea-Lehliu, Tecuci-Marasesti, Adjud-Buzau, Faurei-Urziceni si Giurgiu-Videle.

Trenurile care circula pe rute din sud si sud-est, pe regionalele Constanta, Galati si Bucuresti, au intarzieri de peste 60 de minute.

CFR Calatori precizeaza ca inaintea trenurilor merg pluguri, pentru fluidizarea traficului, deszapezirea pe liniile de cale ferata facandu-se cu 148 de utilaje.

Toti calatorii din Gara de Nord Bucuresti care au ca destinatie Constanta au fost preluati de un tren suplimentar - InterRegio 12891. Trenul a plecat la ora 16.00 si va circula pe o ruta ocolitoare, prin Buzau.

De asemenea, echipele feroviare intervin cu utilajele de deszapezire pentru redeschiderea traficului pe ruta directa Bucuresti - Constanta si retur.

Calatorii pot solicita informatii despre trenurile anulate si despre intarzierile produse in traficul feroviar la statiile CFR din Bucuresti si din tara sau la numarul de telefon 021/9521.

______________________

Administratia Nationala de Meteorologie emite de la ora 12:00 din data de 7 februarie, pana la ora 10, in data de 12  februarie, o noua avertizare meteo.

COD PORTOCALIU inseamna ca vor avea loc intensificari ale vantului, zapada spulberata si troienita, vizibilitate redusa. Aceasta va fi valabila in judetele Giurgiu, Teleorman, Arges, Dambovita, Prahova, Ilfov si municipiul Bucuresti, pana miercuri dimineata la ora 08:00.

In intervalul mentionat vantul va continua sa prezinte intensificari sustinute ce vor depasi la rafala 70...80 km/h in Dobrogea, in cea mai mare parte a Munteniei si in sudul Moldovei. In aceste regiuni zapada va fi spulberata si local troienita, iar vizibilitatea orizontala va scadea sub 50 m.

Dupa aceasta atentionare de Cod Portocaliu, intra in vigoare in toata tara cea de COD GALBEN, pentru ger persistent.

In intervalul: 08 februarie, ora 02 - 12 februarie, ora 10, in toate regiunile vremea va fi geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, astfel incat temperaturile minime se vor incadra pe arii extinse in general intre -25 si -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
In Bucuresti se poate circula in siguranta doar cu metroul. A fost suplimentat numarul garniturilor
In Bucuresti se poate circula in siguranta doar cu metroul. A fost suplimentat numarul garniturilor

Bucurestiul se afla si el sub avertizarea de cod portocaliu. Autoritatile au trecut imediat la deszapezire pe strazile principale, incercand sa tina pasul cu vremea mereu in schimbare.

COD PORTOCALIU in vigoare in Bucuresti si 19 judete si cod galben in 17 judete, pana miercuri
COD PORTOCALIU in vigoare in Bucuresti si 19 judete si cod galben in 17 judete, pana miercuri

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori si viscol pentru Bucuresti si 19 judete, unde pana miercuri dimineata va ninge viscolit, iar viteza vantului va depasi la rafala 70- 80 km/h. De asemenea, alte 17 judete fiind avertizate cu cod galben.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.