The Guardian: Statele Unite au bombardat Yemenul si nimeni nu vorbeste despre asta

yemen

Statele Unite au bombardat mai multe locatii radar in zone controlate de rebelii houthi in Yemen, ca raspuns la atacurile cu racheta din ultimele zile asupra unor nave de razboi americane. Anuntul a fost putin mediatizat si discutat in SUA.

"Cum ar fi daca SUA s-ar implica intr-un nou razboi si nimeni nu ar remarca? Este absurd si totusi asta descrie perfect ce s-a intamplat in aceasta saptamana" este de parere editorialistul The Guardian Moustafa Bayoumi.

"In timp ce americanii sunt hipnotizati de spectacolul bizar oferit de candidatul republican pentru presedintia SUA, Barack Obama a autorizat atacuri cu rachete de croaziera Tomahawk lansate de pe distrugatorul american USS Nitze catre zone controlate de rebelii houthi in Yemen. Atacul reprezinta prima actiune militara directa a Washingtonului impotriva unor tinte din zone controlate de gruparea houthi, in conflictul din Yemen. Cu toate acestea niciunul dintre candidatii la Casa Alba nu a vorbit despre acest lucru" sustine editorialistul The Guardian.

Pentagonul justifica aceasta masura ca pe un act de razbunare fata de asa-zis-ul atac indreptat impotriva distrugatorului american USS Mason de saptamana trecuta. Rebelii ar fi incercat sa-l loveasca fara succes cu tiruri de racheta. "A fost insa o provocare suficienta pentru ca armata SUA sa raspunda cu propriul bombardament" sustine sursa citata.

"Inainte de aceste incidente insa, sambata pe 8 octombrie, o bomba de peste 200 de kilograme, de fabricatie AMERICANA, a fost lansata asupra unei procesiuni funerale in Sanaa de catre coalitia saudita, sprijinita de SUA  si indreptata impotriva rebelilor pe care ii acuza ca sunt controlati de Iran. Bomba a ucis peste 140 de oameni, civili in mare parte, si a ranit 525 de oameni. Human Rights Watch a numit incidentul o aparenta crima de razboi", explica Moustafa Bayoumi.

Citește și
distrugatorul USS Mason
Nava de razboi americana, atacata cu rachete in Marea Rosie. Incidentul ar putea fi legat de masacrul din Yemen
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit Reuters, SUA au vandut Arabiei Saudite arme de 11 miliarde de dolari in cei 8 ani de cand Barack Obama este liderul SUA si recent acesta a mai aprobat vanzarea de noi arme in valoare de 1,15 miliarde de dolari. Rebelii siiti houthi au cerut duminica ''o ancheta internationala independenta'' privind ''crimele de razboi'' ale coalitiei militare arabe care lupta impotriva lor si care a admis sambata ''o eroare'' dupa carnagiul din Sanaa. Conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 6.900 de morti, aproape jumatate dintre ei fiind civili, potrivit ONU.

Rebelii dezmint ca ar fi vizat nava americana de razboi

Rebelii siiti houthi au negat ca ar fi luat ca tinta nava americana de razboi in Marea Rosie. Afirmatiile americane "sunt fara fundament", a declarat un responsabil militar aliat gruparii houthi, citat de agentia rebela Saba. "Armata (aliata a rebelilor) si Comitetele populare (militii) nu au nimic de-a face cu aceasta actiune", a adaugat acest responsabil.

Alte tiruri de rachete ar fi fost trase in directia unor nave americane, in Marea Rosie, acuza americanii

Alte trei nave militare americane au detectat sambata posibile tiruri de rachete in directia lor, in Marea Rosie, a anuntat un responsabil american, revenind asupra unor declaratii anterioare, relateaza AFP. Responsabili americani au afirmat initial ca rachete sol-sol au fost trase incepand de la ora 19.30 GMT spre trei nave ale marinei SUA, USS Mason, USS Nitze si USS Ponce, in largul coastei Yemenului.

Dar un responsabil al apararii, care s-a adresat sub rezerva anonimatului, a fost mai putin categoric. Un grup naval american 'care navigheaza in apele internationale in Marea Rosie a detectat posibile amenintari cu rachete in apropiere si a luat masurile defensive potrivite', a declarat responsabilul citat. "Are loc o evaluare a ceea ce s-a petrecut. Toate navele americane care se afla in zona sunt in siguranta", a adaugat el. In cazul in care se confirma un atac cu rachete impotriva navelor americane, aceasta ar putea antrena o noua escaladare in implicarea SUA in razboiul civil din Yemen, mentioneaza AFP.

Washingtonul sustine ca nu doreste sa se implice in razboiul civil

Statele Unite i-au lovit pe rebelii houthi in Yemen pentru a-si "proteja" navele si nu cauta sa se implice mai mult in razboiul civil care devasteaza tara, a afirmat Pentagonul, citat de AFP. "Nu cautam sa ne extindem rolul in conflictul" care ii opune pe rebelii houthi fortelor guvernamentale yemenite, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.Loviturile efectuate miercuri au avut "ca scop doar protejarea fortelor noastre. Punct.", a explicat el.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Reactia SUA, dupa ce o nava de razboi a fost atacata cu rachete. Obama a autorizat deschiderea focului
Reactia SUA, dupa ce o nava de razboi a fost atacata cu rachete. Obama a autorizat deschiderea focului

 Statele Unite au bombardat trei locatii radar in zone controlate de rebelii houthi in Yemen, ca raspuns la atacurile cu racheta din ultimele zile asupra unor nave de razboi americane, a indicat Pentagonul miercuri, transmite AFP.

Nava de razboi americana, atacata cu rachete in Marea Rosie. Incidentul ar putea fi legat de masacrul din Yemen
Nava de razboi americana, atacata cu rachete in Marea Rosie. Incidentul ar putea fi legat de masacrul din Yemen

Distrugatorul american USS Mason a fost tinta unui atac lansat de rebelii houthi. 

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.