Laserul de la Magurele aduce 10% din puterea Soarelui langa Bucuresti. Cum ar putea ajuta in tratarea cancerului

Ultimul update: Luni 24 Aprilie 2017 07:11
Data publicarii: Vineri 21 Aprilie 2017 19:11
Categorie: Stiinta

Gasirea unui leac pentru cancer sau construirea de navete spatiale care sa ajunga pe alte planete sunt cu un pas mai aproape de realitate. Cercetatorii de la Magurele au inceput sa faca teste la cel mai mare laser din lume, care ar aduce aceste solutii.

Proiectul de la Magurele prinde viteza. Cei 140 de cercetatori din toata lumea, angajati pana acum, au inceput sa lucreze in cladirea laserului. Aproape patru ani a durat construirea ansamblului de la Magurele. Aici este cel mai mare laser din lume, care are o putere de 10 milioane de miliarde de wati. Ce inseamna asta? Ca avem aici, langa Bucuresti, 10% din puterea soarelui.

O putere enorma, concentrata intr-o raza de lumina. Dar, pentru ca oamenii de stiinta sa o obtina, este nevoie de mii de teste, la fiecare componenta a laserului. Acum este testata prima, si cea mai importanta parte a sistemului, instalat intr-un buncar.

Daniel Ursescu, reponsabil cu implementarea sistemului de laseri, explica: “Un sistem care genereaza un puls foarte scurt. Apoi, acest puls este amplificat, i se creste energia foarte mult iar apoi este scurtat din nou. In momentul de fata, toata partea de oscilator si alungirea pulsului sunt in teste, cea mai complicata din punctul de vedere al sistemelor implicate.”

Cu alte cuvinte, fasciculul, care nu se vede cu ochiul liber, va strabate intreaga incapere, lunga de 70 de metri. Intr-o alta camera, este asteptat de cei care fac experimentul.

O alta echipa de cercetatori se afla in camera de control. Un sistem extrem de complex si unic in lume, care ar putea sa ne imbunatateasca vietile tuturor, in viitor.

Nicolae Zamfir, Managerul ELI-NP: “Cu ajutorul fasciculului gama se pot crea noi produsi radiofarmaceutici in diagnoza sau in tratamentul diverselor boli cardiovasculare sau boli canceroase.”

Valoarea totala a proiectului este de 350 de milioane de euro, bani europeni. Odata cu laserul, localitatea Magurele ar urma sa se transforme intr-un oras inteligent care sa atraga investitori, in urmatorii ani. Zona se va numi Laser Valley si va avea legaturi rapide spre aeroport si gara. Guvernul a prevazut in bugetul din acest an bani pentru inceperea proiectului.

Romania se pregateste sa devina casa mondiala a cercetarii. Ce descoperiri s-ar putea face cu laserul de la Magurele

Romania se pregateste sa devina casa mondiala a cercetarii. Ce descoperiri s-ar putea face cu laserul de la Magurele

eclipsa de soare SUA

Eclipsă totală de soare în SUA. VIDEO

Încă un semnal de alarmă privind încălzirea globală. Gheața se topește extrem de rapid

Imagini uimitoare de pe Stația Spațială Internațională. Ce a filmat un cosmonaut rus

Chilesaurus

Oamenii de știință au rezolvat misterul ”dinozaurului Frankestein”

Nanocipul care reprogramează celulele. Cercetătorii promit vindecarea prin atingere

Descoperirea facută de cercetători sub stratul de gheață din Antarctica: E cea mai vastă de pe planetă