Descoperire surpriza in Cetatea Targu Mures. Arheologii nu se asteptau sa gaseasca asa ceva aici
O fabrica de caramida din secolul al XVII-lea a iesit la lumina in timpul lucrarilor de renovare a cetatii. Cuptorul vechi de peste 400 de ani s-a pastrat aproape intact. Aici se confectionau dintr-o singura ardere chiar si 4.000 de caramizi.
Reprezentantii Muzeului Judetean Mures se gandesc sa pastreze fabrica, astfel ca cei care trec prin cetate sa faca o calatorie in timp.
Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures: "Se vede foarte bine cum s-a inrosit lutul steril din zona cuptoarelor. In zona asta se vede ca in afara cuptorului avem un perete de 80 de centimetri si in afara acestui perete avem lutul inrosit steril, natural, geologic".
Cu toate ca arheologii cunosc istoria cetatii si constructiile care erau aici, nici prin gand nu le-a trecut ca vor gasi o fabrica de caramida.
Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures: "Am gasit in interiorul cetatii aceasta sura de caramida. Asta inseamna ca logistica transportului de material de constructie si atunci reprezenta o cheltuiala destul de importanta. Din aceste considerente au construit si au efectuat arderea caramizilor - sa reduca din cheltuieli".
Fabrica dateaza din anii 1600 si a fost folosita de locuitorii cetatii pentru confectionarea caramizilor, care apoi erau vandute.
Reprezentantii Muzeului se gandesc sa reabiliteze fabrica si sa o introduca in circuitul turistic.
Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures: "O sa acoperim cu geotextil si o sa fie umplut cu nisip, ca sa se protejeze structura cuptorului care n-o sa reziste o iarna fara sa fie izolat de ingheturi".
Cetatea Targu Mures a intrat in renovare in octombrie anul trecut. Valoarea lucrarilor se ridica la aproape 30 de milioane de lei, bani proveniti din fonduri europene.