Studiu IRES: 96% dintre romani cred in Dumnezeu, iar 69% se roaga cel putin o data pe zi. Cati cred ca exista Rai si Iad
Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) reprezinta ocaziile in care cei mai multi romani merg in pelerinaje, releva rezultatele celui mai recent studiu IRES.
Mai mult de un sfert dintre participantii la studiul IRES (26%) sustin ca au fost cel putin o data intr-un pelerinaj, iar 21% dintre ei de mai multe ori, potrivit Agerpres.
Mormantul parintelui Arsenie Boca (Prislop) (21%), manastirile din Moldova (18%) si Manastirea Nicula (judetul Cluj) sunt locurile de pelerinaj in care au fost pana acum cei mai multi dintre cei chestionati, arata cercetarea, potrivit unui comunicat al IRES.
Conform acestuia, 44% dintre cei care merg in pelerinaje fac acest lucru cu ocazia unor sarbatori religioase. Pe langa sarbatorile inchinate Fecioarei Maria, romanii mai merg in pelerinaje si de Paste, de Sarbatoarea Sfintei Parascheva, de Craciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau manastirilor. 83% dintre respondentii care au fost cel putin intr-un pelerinaj sustin ca intentioneaza sa faca acest lucru si in viitor, printre destinatiile pe care si le doresc numarandu-se mormantul lui Arsenie Boca - Prislop (18%), manastirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%), precizeaza sursa citata.
In ceea ce priveste perceptia si raportarea romanilor la religie si Biserica, studiul releva ca 77% dintre cei chestionati sunt de acord cu ideea conform careia religia inseamna adevar (77%), in timp ce alti 17% nu sunt de acord cu aceasta idee.
"Pentru 89% dintre cei chestionati religia a fost considerata importanta in familia lor, in perioada copilariei; aproape trei sferturi dintre respondenti (72%) il considera pe Dumnezeu foarte important in viata lor, in timp ce alti 22% declara ca este important; in ceea ce priveste rolul Bisericii, 86% sunt de acord ca Biserica ofera raspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred ca aceasta ofera raspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viata de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale", indica IRES.
Conform studiului, 69% dintre participanti se roaga cel putin o data pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o data pe zi. 13% au acest obicei de cateva ori pe saptamana, in timp ce 6% de cateva ori pe luna, iar restul mai rar. 3% dintre respondenti spun ca au acest obicei. 83% dintre respondenti spun ca rugaciunea i-a ajutat de-a lungul vietii in mare si in foarte mare masura.
Totodata, mai mult de jumatate dintre respondentii crestini sustin ca obisnuiesc sa se spovedeasca, jumatate dintre acestia (51%) de cateva ori pe an, iar un sfert o singura data pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o data la zece ani. 1% spun ca se spovedesc in fiecare saptamana, iar 3% sustin ca fac acest lucru o data pe luna, indica IRES.
Trecerea la o alta religie este un fenomen izolat in Romania, doar 4% dintre participantii la studiu declarand ca si-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea, mai releva cercetarea.
Participarea la evenimentele religioase este ridicata in Romania, 45% dintre cei chestionati participa cel putin o data pe luna la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% de cateva ori pe an, 5% cel mult o data pe an, 13% mai rar decat o data pe an. Doar 5% dintre respondenti spun ca nu merg niciodata la slujbe sau alte evenimente religioase, precizeaza sursa citata.
70% dintre cei chestionati platesc o cotizatie anuala catre biserica/parohia careia ii sunt arondati, iar peste trei sferturi (77%) sustin ca fac donatii atunci cand merg la biserica, iar sumele variaza de la sub 50 de lei (25%) pana la peste 200 de lei (11%).
Potrivit cercetarii IRES, cei mai multi romani (96%) cred in Dumnezeu, 89% cred ca exista suflet, 89% cred in pacat, 85% cred in ingeri, 75% cred in Rai, 66% cred in Diavol, 66% cred in Iad, iar 64% cred in viata de dupa moarte. in acelasi timp insa, 63% dintre cei chestionati considera ca un politician care nu crede in Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o functie publica.
Studiul IRES a fost realizat pe un esantion multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, de 1.001 indivizi de 18 ani si peste. Eroare maxima tolerata de plus/minus 3,1%. Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI, in zilele de 13 si 14 august 2015.