Scumpirile îi îndreaptă pe români spre margarină. Cât ar costa o merdenea dacă s-ar folosi unt

×
Codul embed a fost copiat

După ce o vreme untul a câștigat bătălia cu margarina, iar oamenii au încercat să își schimbe obiceiurile, iată că scumpirile modifică ierarhia.  

De la cumpărătorul casnic și până la cei care produc la scară mare, toată lumea cumpără margarină. În aceste condiții, inclusiv importurile pentru acest ingredient au crescut semnificativ.

Angajații unei patiserii din Afumați folosesc lunar aproape o tonă de margarină. De la covrigi și merdenele, până la fursecuri și blaturi pentru prăjituri, toate o au în compoziție pentru că este alternativa ieftină a untului.

Subasi Hasan, reprezentantul patiseriei: ”Untul crește prețul producției și ca să supraviețuim pe piață, ne menținem cu margarină”.

Pentru o singură merdenea, de exemplu, patiserii de aici spun că folosesc în jur de 150 de grame de margarină. O parte din această cantitate se mai pierde însă prin coacere.

Citește și
patiserie
Produsele de patiserie nu vor mai fi la fel de la 1 aprilie. Ce nu vor mai conține
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În acest moment, produsul costă 5 lei și 50 de bani. Dacă patiserii ar înlocui margarina cu untul, care este chiar și de trei ori mai scump, atunci aceeași merdenea ar ajunge să coste 8 lei.

Un kilogram de margarină industrială era la începutul lunii 9 lei, în timp ce unul de unt se apropia de 30. Diferențele de preț se păstrează și în magazine, unde un pachet de margarină costă între 3 și 10 lei, iar unul de unt între 11 și 25 de lei. În aceste condiții, nu este de mirare că oamenii cumpără ce este mai ieftin.

Margarina a fost inclusă pe lista produselor cu adaos comercial plafonat

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2022 am produs cu o mie de tone mai multă margarină ca în 2021, ca să acoperim consumul. Și importurile au urcat la peste 31.000 de tone anul trecut. Toate aceste cifre sunt în detrimentul untului.

Astfel, margarina a fost inclusă pe lista produselor cu adaos comercial plafonat. Măsura este măsură menită să le asigure oamenilor acces la produse mai ieftine în perioada sărbătorilor de iarnă.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii: ”Lumea a migrat din nou spre margarină. Și cam în zona asta ne aflăm acum. Am observat o migrare spre unt de slabă calitate și de preț mic, dar și o migrare spre margarină”.

Medicii nutriționiști ne spun totuși să fim cu băgare de seamă, pentru că multe alimente au în compoziție margarină. Adunate, cantitățile pot fi periculoase pentru organism. Ca alternativă ar fi uleiul de măsline și arahidele, doar că nici acestea nu sunt tocmai ieftine.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
InfoCons: O gustare de post are până la 50 de E-uri. Aplicația care îți arată câte E-uri are un produs
InfoCons: O gustare de post are până la 50 de E-uri. Aplicația care îți arată câte E-uri are un produs

Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia şi o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri, potrivit unui comunicat al InfoCons.

Produsele de patiserie nu vor mai fi la fel de la 1 aprilie. Ce nu vor mai conține
Produsele de patiserie nu vor mai fi la fel de la 1 aprilie. Ce nu vor mai conține

De joi, producătorii dar şi proprietarii de restaurante şi fast food-uri sunt obligaţi să reducă acizii graşi din alimente. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi pe care le putem găsi în patiserie şi panificaţie, margarină, chipsuri sau carne prăjită.

Margarina și mezelurile ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor. Lege împotriva grăsimilor trans
Margarina și mezelurile ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor. Lege împotriva grăsimilor trans

Margarina, mezelurile și produsele de patiserie ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor.

Margarina şi uleiul de palmier, înlocuite cu unt. Cu cât ar putea creşte preţurile produselor
Margarina şi uleiul de palmier, înlocuite cu unt. Cu cât ar putea creşte preţurile produselor

Vom mânca mai scump, dar mai sănătos... aşa ne consolează producătorii de alimente, nevoiţi să facă în următoarele luni investiţii de milioane de euro ca să respecte cerinţele Comisiei Europene.

Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri
Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri

România se pregăteşte să limiteze prin lege folosirea grăsimilor trans în alimentele produse industrial.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.