Romanul care a transformat un tren de epoca intr-o afacere. Cat costa calatoria in timp ce atrage mii de turisti la Sovata
Turistii care ajung in muntii Gurghiului, judetul Mures, au parte de o adevarata calatorie in timp.
Invaluita toata in aburi, batrana mocanita suiera si astazi printre dealuri si anual mii de oameni se bucura de plimbarea relaxanta care nu dureaza mai mult de 2 ore. In vagoanele fara geamuri si cu banci din lemn, turistii uita imediat de cotidianul prafuit si ajung intr-o lume de poveste, departe de zgomot si agitatie.
Intr-un peisaj salbatic, suieratul mocanitei este singurul care mai trezeste natura din amorteala. Pare doar o jucarie, insa trenul cu aburi trage dupe el doua vagoane incarcate cu turisti. E gata de plecare si in fiecare zi parcurge acelasi drum - 30 de kilometri, intre Campul Cetatii si Sovata. Mocanita functioneaza cu carbune sau lemn de esenta tare. In plus, mai are nevoie si de 4 mii de litri de apa. "Vom face o calatorie in timp, vom vedea cum se calatorea in urma cu 200 de ani. In partea stanga, tunelul timpului" le explica un ghid turistilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ca o bunicuta, mocanita trece incet printre dealurile verzi, iar turistii pot admira in tihna peisajul."E o intoarcere in timp. Este mai placut, avand viteza mai mica, poti sa admiri peisajul, fata de un tren obisnuit, e altceva", e de parere o turista.
Traseul mocanitei de la Sovata a fost refacut in ultimii ani. Cineva a investit in pasiunea sa si cumparat locomotiva de epoca din strainatate. A reconditionat-o, a reparat si linia ingusta deteriorata de timp si de hotii de fier, iar astazi trenul cu aburi e o atractie turistica de exceptie.
"Ideea a pornit de la o pasiune de cand eram copii. Am trait in jurul depoului CFR Targu Mures si pasiunea de joaca a devenit realitate" a explicat proprietarul Mocanitei, Mircea Greabu.
Sezonul mocanitei nu mai dureaza insa mult. In mijlocul lunii septembrie, batrana masinarie trebuie sa mearga la odihna. Pana la anul, cand revine mandra pe traseu. O calatorie costa 30 de lei, iar pentru copii 20 de lei.