Românii păcăliți după ce au comandat produse de pe site-uri de anunțuri. Cum vă feriți de ”țepe”

×
Codul embed a fost copiat

Internetul abundă în anunțuri prin care se vând de la cosmetice până la materiale de construcții. De multe ori, vânzătorii solicită plata în avans, iar cumpărătorii, de bună credință, le virează bani fără să verifice.

Așa au pățit mai multe persoane care au făcut comenzi de zeci de mii de lei și n-au primit nimic.

Unul dintre marile site-uri de vânzări online a început să verifice toate anunțurile și a blocat deja câteva zeci. Specialiștii ne sfătuiesc să nu plătim nimic în avans și să cerem expedierea coletelor cu verificare la destinație.

Zilnic, pe acest site, sunt actualizate zeci de mii de anunțuri.

Acesta este unul prin care se vând panouri sandwich folosite pentru acoperișuri și pereți pe structura modernă.

Citește și
inselatorie
A plătit 3.000 de lei pentru o vilă la Azuga, dar a avut o surpriză neplăcută când a ajuns la adresă
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Daniel a comandat 13 astfel de materiale de construcții în valoare de 5.000 de lei și a plătit un avans de 2.500 de lei. După mai multe discuții și schimburi de mesaje cu vânzătorul, Daniel a rămas și fără bani și fără marfă.

Daniel, păgubit: ”Mi-au trimis o factură proformă, am verificat firma, am văzut că e din 2007, că nu are datorii , că are angajați, atunci am plătit prin bancă și nu au mai venit produsele. Am sunat, prima dată mi-au răspuns, apoi mi-au blocat numărul. Cine sună, răspunde, preiau în continuare comenzi, un prieten a încercat să vorbească la modul în care să se întâlnească și au zis doar pe online”.

Practic, se foloseau pe site-ul respectiv de anunțuri de datele unei firme ''curate''... dar și își treceau conturile personale pentru bani.

Și un bărbat din Cluj a comandat 80 de panouri în valoare de 15600 de lei. În final și el s-a ales cu drumuri la poliție și ANPC pentru a depune plângeri.

Păgubit: ''Am luat legătură cu un domn, mi-a făcut factura, s-a folosit de datele unei firme existente și în bună regulă care funcționează în Vrancea. A trecut un nume fictiv, a trecut suma totală 15640 de lei, din care a trecut 5600 de lei. După ce am făcut plățile, cel cu factură nu a mai răspuns la telefon. Am contactat administratorul de drept al firmei și mi-a confirmat suspiciunea, că acea factură e fictivă.”

Alți cel puțin 150 de oameni și au comandat mobilă după ce au vizionat catalogul unei firme.

Traian a comandat o canapea, care însă nu era disponibilă în magazin. A plătit un avans în valoare de 1600 de lei, însă firma s-a inschis. A rămas și fără bani și fără mobilă.

Traian Pop, păgubit: ”Noi ne-am dus la magazinul de mobilă în speranța de a găsi ceea ce ne doream. Am fost păcaliți, ni s-au luat banii, am plătit un avans și ne-au promis că ne vor livra marfa, dar firma a dispărut. De atunci am încercat să dăm de administrator și ni s-a spus că nu ne pot ajuta, pentru că doamna care e administratorul firmei e doar un paravan și rămânem cu banii dați noi și alte sute de persoane''.

Escrocii de pe internet iși deschid mereu conturi noi și iși schimbă numerele de telefon. Unele anunțuri au fost deja blocate, iar altele sunt verificate.

Reprezentant OLX: ”Important e să aflăm, apoi cât de repede luăm măsuri. Noi susținem tranzacțiile față în față, în locuri publice, plățile în avans nu se justifică pentru tranzacții pe site-uri de anunțuri''.

Așadar, atenție mare. Anunțurile de pe internet pot ascunde și capcane.

Una dintre precauții ar fi să nu cumpărați înainte de a proba și să deveniți suspicioși dacă vedeți o ie veche de 100 de ani, dar în anunț scrie că starea e impecabilă, perfectă.

Iar dacă necesită transport să cereți întotdeauna expedierea prin curier cu verificare la destinație.

E o taxă mai mare, dar te scutește de necazuri.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Înșelătorie de 3000 de lire sterline. Ce a pățit un român care a făcut o comandă pe Amazon
Înșelătorie de 3000 de lire sterline. Ce a pățit un român care a făcut o comandă pe Amazon

Un român care trăiește în Marea Britanie a avut parte de o surpriză foarte neplăcută după ce a făcut o comandă pe internet.

A plătit 3.000 de lei pentru o vilă la Azuga, dar a avut o surpriză neplăcută când a ajuns la adresă
A plătit 3.000 de lei pentru o vilă la Azuga, dar a avut o surpriză neplăcută când a ajuns la adresă

Atenţie la ofertele de cazare promovate de particulari pe internet, pentru că riscaţi să rămâneţi fără bani.

Cauciucurile reșapate, disponibile și la 100 de lei, vă pot costa viața
Cauciucurile reșapate, disponibile și la 100 de lei, vă pot costa viața

Odată cu sezonul rece, schimbarea cauciucurilor aduce la pachet şi multe păcăleli, care vă pot costa viaţa - de pildă, cauciucuri prost reşapate, care se rup foarte repede.

Țeapă cu mașini de lux. Bărbat condamnat la închisoare la opt ani după ce a păcălit două firme
Țeapă cu mașini de lux. Bărbat condamnat la închisoare la opt ani după ce a păcălit două firme

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la cinci ani și trei luni de închisoare cu executare, într-un dosar de înșelăciune, după ce a cumpărat mai multe mașini în leasing, fără să le mai plătească ratele.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.