Nu mai cultivăm ceapă din cauza costurilor mari, Ucraina ne-o vinde la o treime din preț. Câtă ceapă consumă un român

×
Codul embed a fost copiat

Deși punem ceapă în tot ce mâncăm, mai puțin în prăjituri, fermierii noștri sădesc tot mai puțină în grădină. Se plâng de costurile mari pe care le implică această cultură, de lipsa subvențiilor și a spațiilor de depozitare.  

Așa că am ajuns să importăm ceapă de peste 43 milioane de euro, iar cel mai nou furnizor este Ucraina, țară aflată în război și care-și vinde marfa la o treime din cât costă la noi.

Că vorbim de tocănițe, platouri cu specialități tradiționale, salate ori ciorbe cu afumătură (dă cu pumnul în ceapă- n.red.) toate trebuie mâncate cu o ceapă românească spartă cu pumnul".

Dar și supa franțuzească de ceapă ori dulceața făcută din aceiași bulbi sunt tot mai apreciate de gurmanzi. Așa se face că într-un restaurant de dimensiuni medii se foloseste o jumătate de tonă de ceapă pe lună.

Ana Maria Suciu, reprezentant restaurant: ”Merge de minune cu jumerile și slăninuța noastră afumată”.

Citește și
ceapa
Țara în care ceapa este mai scumpă decât carnea. Soluția de urgență la care va apela guvernul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Nu există nicio subvenție, nu avem spații de depozitare”

Mâncăm, fiecare, în jur de un kilogram și jumătate de ceapă pe lună, spun datele Institutului Național de Statistică, dar numai jumătate este autohtonă. Fermierii români cultivă tot mai puțină.

Elisabeta Androne, din județul Alba, a rămas cu o zecime din producția de altădată.

Elisabeta Androne, producător Vințu de Jos: ”Înainte cultivam pe 5.000 de metri pătrați și făceam câteva tone de ceapă, aveam și desfacere".

Și alții s-au reorientat spre legume mai profitabile.

Radu Bordean, producător: ”Ceapa nu stă de la un an la altul, că se strică, nu este un depozit, nu este nimic să o păstrezi la o temperatură cât de cât constantă”.

Loredana Adam, producător de ceapă: ”Am încercat să producem doar pentru localnici".

Nicu Spineanu, consilier Direcția Agricolă Alba: ”Nu există nicio subvenție, nu avem spații de depozitare, care ar fi foarte utile și costurile foarte mari cu producția".

Importurile aproape s-au dublat în doar trei ani

Ceapa roșie, care se mai cultivă doar în anumite locuri din țară, a ajuns să coste 9 lei kilogramul. Luăm, în schimb, marfă din alte țări.

Nicolae David, comerciant: ”Vine din Olanda, vine din Turcia, vine din Italia".

Importurile au crescut de la un an la altul și au ajuns să valoreze, anul trecut, 43 de milioane de euro.

Import ceapă în stare proaspătă sau refrigerată

2023 (ianuarie-octombrie)    43 milioane de euro

2022                                     29 milioane de euro

2021                                     26 milioane de euro

2020                                     25 milioane de euro

Sursă: INS

Furnizorul tradițional este Republica Moldova, dar cum acolo stocurile au scăzut, am început să aducem ceapă din Ucraina.

Fermierii din țara aflată în război își vând producția cu un 1,5 lei kilogramul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Veste usturătoare: e criză de ceapă la nivel mondial. Producția din România, grav afectată
Veste usturătoare: e criză de ceapă la nivel mondial. Producția din România, grav afectată

Ceapa, nelipsită din bucătărie, provoacă probleme serioase pe întreg globul. Seceta a afectat producția, iar prețurile au sărit în aer.

Țara în care ceapa este mai scumpă decât carnea. Soluția de urgență la care va apela guvernul
Țara în care ceapa este mai scumpă decât carnea. Soluția de urgență la care va apela guvernul

Autorităţile din Filipine intenţionează să importe zeci de tone de ceapă pentru a evita o altă "creştere absurdă" a preţurilor, cum s-a întâmplat deja la începutul anului când ceapa a fost mai scumpă decât carnea de pui şi cea de vită.

Cât costă un kilogram de ceapă în piețe. Prețul legumei a crescut cu 300% din 2019 până în prezent
Cât costă un kilogram de ceapă în piețe. Prețul legumei a crescut cu 300% din 2019 până în prezent

Ceapa, atât de prezentă în toate mâncărurile noastre, atinge prețuri record. Scumpirea energiei, războiul de la graniță, costul ridicat al îngrășămintelor și lipsa spațiilor de depozitare au făcut-o să coste între 7 și 13 lei kilogramul în piețe.  

Cum să tai ceapă fără să plângi. Cele mai bune trucuri
Cum să tai ceapă fără să plângi. Cele mai bune trucuri

Ceapa este leguma care dă bătăi de cap atunci când vine vorba de gătit. Cele mai multe persoane au usturimi de ochi și lăcrimează atunci când o taie.

Cum a ajuns ceapa să declanșeze o criză alimentară globală. Cea mai consumată legumă de pe planetă îi face pe mulți să plângă
Cum a ajuns ceapa să declanșeze o criză alimentară globală. Cea mai consumată legumă de pe planetă îi face pe mulți să plângă

Banala ceapă a ajuns să genereze o criză alimentară globală, după ce un cumul de factori a dus la o lipsă acută a celei mai consumate legume din lume, care a cauzat imediat restricții dure și la comercializarea celorlalte legume.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.