Lege pentru alimentele aproape de expirare. Magazinele vor fi obligate să reducă prețul, să le doneze sau să le facă compost

×
Codul embed a fost copiat

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând ori să le transforme în compost sau mâncare pentru animale.  

După ani în care s-a tot vorbit despre legea împotriva risipei alimentare, lucrurile încep să se miște, iar comercianții trebuie să demonstreze că au luat măsuri înainte să arunce mâncarea, altfel pot fi amendați.

Magazinele și restaurantele vor fi obligate să ia anumite masuri înainte să arunce mâncarea. Comercianții trebuie să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării.

Aceste alimente pot fi și donate, iar cele care rămân pot fi transformate în compost sau mâncare pentru animale.

Dacă până acum erau doar recomandari, o lege nouă îi obligă pe comercianți să implementeze cel puțin două din aceste măsuri. Autoritatea Sanitar Veterinară ar urma să facă verificări.

Citește și
Risipa alimentara
Risipa alimentară de Crăciun. Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cei care le-au pus în practică deja, spun că au redus cantitatea de mâncare pe care erau nevoiți să o distrugă, potrivit legii, cu costuri foarte mari.

Cristian Sălceanu, CEO-ul unui supermaket online: ”Rata de deșeuri ar fi mult mai mare decât este în prezent. Suntem la un procent mult mai mic decât lanțurile alimentare clasice, este sub 2%. Există niște reglementări foarte stricte, nu poți să arunci pur și simplu la tomberon așa cum ar face o persoană obișnuită. Accelerând vânzarea produselor care se apropie de data de expirare ne ajutăm și pe noi cu reducerea cheltuielilor”.

Deși, în lupta cu scumpirile, tot mai multe magazine au început să își facă mai atent stocurile și să vândă la preț redus alimentele care le rămân, tot se aruncă multă mâncare.

Consumatorii sunt cei mai risipitori

Elena Filip, specialist în comunicare retail: ”Vorbim despre produse care încă mai rămân și care încă se aruncă. Și ar putea să fie folosite în alt scop. Poate pentru prepararea mâncării pentru animalele de companie sau poate donate către adăposturi de animale. Există foarte multe variante pe care le avem”.

Pe de altă parte, legea va simplifica și felul în care se fac donațiile.

Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii legii: ”Gândiți-vă că vorbim și de cornuri sau biscuiți care sunt alimente greu perisabile. Ei, pentru aceste alimente care nu au un risc mare de perisabilitate am dat posibilitatea ANSVSA-ului să facă niște condiții mai simplificate”.

Totuși, cei mai mari risipitori rămân consumatorii. Mai bine de jumătate din cantitatea de mâncare care ajunge la tomberon provine din gospodării.

Datele oficialilor arată că, într-un singur an, un român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare. Legumele, fructele și lactatele sunt cele mai risipite alimente. Nu au o durată lungă de viață, așa că dacă nu sunt consumate în două, trei zile, se strică. Sunt aruncate frecvent și produsele de patiserie, dar și mâncarea gătită.

Legea care a primit undă verde de la comisiile de specialitate ar urma să intre în vigoare într-o lună de la votul parlamentarilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de Sărbători. Cum putem reduce risipa alimentară
Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de Sărbători. Cum putem reduce risipa alimentară

Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de sărbători, îndeosebi cea gătită de restaurante pentru petrecerile de Revelion.

Risipa alimentară de Crăciun. Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor
Risipa alimentară de Crăciun. Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor

Cantități uriașe de produse alimentare ajung la gunoi după mesele bogate de Crăciun, o risipă financiară și de resurse pe care fiecare dintre noi o poate evita sau măcar limita prin câteva măsuri simple.

 

Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară
Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară

Românii sunt în topul european al risipei: aruncă deseori alimentele la gunoi, chiar dacă nu au expirat. În căutare de soluții, o echipă de studenți de la Iași a reușit să creeze brânzeturi noi cu ajutorul cojilor de fructe și legume.

Cum să păstrăm alimentele în mod corect, pentru evita risipa în timpul sărbătorilor. Ce recomandă specialiștii
Cum să păstrăm alimentele în mod corect, pentru evita risipa în timpul sărbătorilor. Ce recomandă specialiștii

Luna sărbătorilor înseamnă cămări și frigidere pline. Cu greu vom găsi loc pentru preparatele din carne, legume, fructe și prăjituri.

Restaurantele all you can eat au succes și în România. Ce se întâmplă cu cei care fac risipă
Restaurantele all you can eat au succes și în România. Ce se întâmplă cu cei care fac risipă

Restaurantele din România încep să-și invite clienții să plătească o singură dată și să mănânce cât pot. Iar conceptul adus din străinătate are succes. Oamenii trebuie să fie însă cumpătați.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.