Laptele praf s-ar putea vinde doar cu reteta de la medic. Explicatiile din spatele deciziei
Este o masura la care se gandesc cativa parlamentari si oficiali de la Ministerul Sanatatii. I-a pus pe ganduri faptul ca numarul romancelor care isi hranesc bebelusii la san a scazut dramatic, desi motive medicale n-ar exista.
Un studiu UNICEF ne spune ca putin peste 12% dintre mamele de la noi isi alapteaza copii.
Dintre cele peste 200.000 de mamici care nasc anual, 12,4% le-au declarat celor care au facut cercetarea ca isi alapteaza bebelusii macar pana la 6 luni. Restul le dau lapte praf sau, mai grav, lapte de vaca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Nicio alta specie din lume nu inlocuieste laptele pe care il produce femela cu laptele altei specii", spune Gheorghe Mencinicopschi, director Institutul de Cercetari Alimentare.
Psihologii au gasit o justificare pentru refuzul femeilor.
"Exista tot felul de prejudecati legate de transformarea sanilor, de faptul ca mama nu pierde in greutatea din cauza alaptarii, ca ar aduce prejudicii veitii sexuale, de familie", spune Raluca Bobota, psiholog.
Si mai ar mai fi ceva, spun doamnele. Atitudinea celorlalti atunci cand alapteaza in afara casei.
O parte din vina le revine medicilor, se plang mamele. Ele sustin ca stiu prea putine despre alaptare atunci cand ies din spital.
Un proiect de lege depus la parlament prevede eliminarea din maternitati si cabinete medicale a reclamelor la substituentii de lapte matern. Alesii se gandesc sa introduca si o alta regula: laptele praf sa fie eliberat intocmai ca antibioticele.
Initiatorii proiectului isi doresc si ca medicii sa fie mai "zgarciti" cu medicamentele care opresc lactatia si care in acest moment sunt eliberate doar cu reteta. Documentul intra in dezbaterea alesilor in toamna.