Experiment ProTv. Rezultatele testului facut cu “nasul electronic” de la UE pe branza din Sibiu
Atunci cand merge la piata, romanul are idei putine dar fixe. De cand se stie, prefera ceapa de Buzau, cartofii de Covasna, piersicile de Medgidia si, desigur, branza de la Sibiu.
Rezultatul? Dintr-o data, pe tarabe toate produsele sunt, chipurile, din aceste localitati. Ca sa vedem cati comercianti ne mint, am testat intr-un laborator mai multe fructe si branzeturi.
Un aparat numit si ''nas electronic" analizeaza daca ce cumperi provine sau nu din zona dorita.
Asa cum marile firme de haine sau parfumuri se lupta cu cei care le copiaza modelele si agricultorii ar face bine sa fie mai atenti la ce se intimpla in jurul lor.
Brusc, toti vand doar marfurile pe cauta romanul de parca doar la Sibiu sunt oi si numai la Voinesti se fac mere.
Iata brandurile neoficiale ale pietei:
ceapa de Buzau,
cartofi de Covasna,
pepeni de Dabuleni,
mere de Voinesti,
branza de Sibiu,
piersici de Medgidia,
varza de Lunguletu,
rosii de Valcea
Am luat trei pepeni etichetati Dabuleni, plus unul adus special din Dolj pentru control. Avem si un mar de Voinesti trimis de la sursa. Cumparam alte trei din trei piete bucurestene.
La fel procedam cu branza de Sibiu. Avem o mostra de la stana si inca trei de la taraba.
In laborator, din toate se iau cate 4 probe. Un analizor extrage din fiecare fiola aroma degajata la incubare si traduce mirosul intr-un grafic de substante chimice.
Se presupune ca, pe o zona de aproximativ 60 km patrati, conditiile de sol, soare si aport de apa sunt similare. Graficul trebuie sa aiba macar cateva puncte comune.
Aparatul ne va spune, pe baza substantelor chimice volatile, daca produsele aduse in laborator sunt originale sau nu. De remarcat ca "nasul electronic", asa cum este numit de specialisti, e cumparat din bani europeni. Este si in interesul Uniunii nu doar ca Romania sa-si protejeze marcile, ci si sa dea la export exact ce scrie pe ambalaj.
Indiferent de furaj, daca sunt din zona Sibiu, vacile si oile dau cam acelasi lapte. Si totusi..."Observam o discriminare clara, cu un procent de separare de suta la suta, a branzeturilor numite "de Sibiu", spune un expert alimentar.
In schimb cei 4 pepeni nu au niciun punct comun. Doar la mere avem o proba din 3, din acelasi bazin pomicol.
Indicele de discriminare fata de original este 0. Chiar doua mere de Voinesti! Laboratorul confirma asadar unele suspiciuni.
Dincolo de trucurile comerciantilor nu uitati totusi ca mai mult conteaza sa luati fructe, legume si alimente proaspete.
EXPERIMENT GANDUL: Cum arata un meniu de la McDonald's pastrat 6 luni la temperatura camerei. La solicitarea Gandul, reprezentantii McDonald's au facut publica reteta hamburgerilor si a cartofilor prajiti rezistenti la trecerea timpului.