Afla aici cum se adopta un copil in Romania!

Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 19:01
Data publicarii: Miercuri 12 Noiembrie 2008 00:00
Categorie: Social
Abandon

Adoptia unui copil nu este un lucru usor nicaieri in lume. In Romania trebuie sa ai nervi. Procesul este unul anevoios, care poate dura si cativa ani si care poate descuraja multe cupluri.


Legislatia este construita in asa fel incat drepturile si siguranta copilului sa fie pe primul plan, insa, de cele mai multe ori, pot interveni multe impedimente de ordin birocratic care incetinesc si mai mult acest proces.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati daca doriti sa adoptati un copil:

In primul rand, viitorii parinti trebuie sa depuna o cerere la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in urma careia sa se poate evalua conditiile morale si materiale ale persoanei/familiei care doreste adoptia. 

Pe langa aceasta cerere trebuie sa se atasaze la dosar o serie de acte:
- copie legalizata dupa certificatul de nastere al solicitantilor
- copie legalizata dupa certificatul de casatorie
- cazierele judiciare
- adeverinta de venituri
- certificate medicale vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist dupa efectuarea invetigatiilor pulmonare, VDRL si examenelor psihiatrice
- caracterizari de la ultimul loc de munca
- declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti
- declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa-l adopte 
- caziere judiciare pentru persoana/persoanele cu care locuieste solicitantul - originale
-certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare din membrii familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - original
-acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - copii xerox
-titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei - copie legalizata
-buletin/carte de identitate - copii xerox 

Pot fi adoptati copiii care au ca finalitate a planului individualizat de protectie adoptia interna si care au consimtamantul parintilor firesti sau al tutorelui la adoptia lor.

Consimtamantul parintilor firesti nu este necesar daca ambii se gasesc in oricare din urmatoarele situatii:
- sunt decedati,
- necunoscuti,
- declarati in conditiile legii morti sau disparuti,
- pusi sub interdictie sau in imposibilitatea de a-si manifesta vointa.
Consimtamantul parintilor firesti este exprimat in fata instantei de judecata.

Pot adopta copii persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare asigurarii dezvoltarii armonioase a copilului.
Nu pot adopta decat persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cei pe care doresc sa ii adopte.
Adoptia intre frati este interzisa.
Adoptia unui copil de catre mai multe persoane este interzisa, cu exceptia cazului in care ea se face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.
Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, va fi necesar si consimtamintul celuilalt sot, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitatea de a-si manifesta dorinta.

Familia care doreste sa ia in adoptie un copil trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu o cerere scrisa. Urmeaza o perioada de evaluare si pregatire a familiei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Termenul de solutionare a cererii si de evaluare este de 60 zile. In urma evaluarii asistentul social va intocmi un raport si va face o propunere cu privire la solutionarea cererii familiei. Propunerea va fi inaintata directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care va decide eliberarea atestatului ca familie apta sa adopte un copil, pentru familia solicitanta. Atestatul este valabil un an.
Urmatorul pas se refera la etapa de potrivire copil-familie. Urmeaza potrivirea propriu-zisa, se va stabili un program de vizite. Apoi se va decide cand se va trece la incredintarea in vederea adoptiei. Copilul este incredintat familiei in vederea adoptiei, pe o perioada de 90 zile, de catre instanta judecatoreasca. Atunci cand sentinta de incuviintare a adoptiei a ramas definitiva si irevocabila familia adoptatoare poate depune actele la primarie pentru a obtine un nou certificat de nastere.


Abandon Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

primarie Corbi

Salariile angajaţilor unei primarii din Argeş, făcute publice pe Facebook

Au coborât în beci să verifice damingenele cu vin, iar vecinii au dat alarma. Un bărbat a murit intoxicat

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite

Legea antifumat ar putea fi modificată. Ce spune Constituţia despre "dreptul de a fuma"

Oradea oferă lecţii de dezvoltare urbană şi de folosire eficientă a banilor europeni

Poliţia locală din Galaţi apelează la agenţi voluntari. 40 pe loc, deşi nu sunt plătiţi

Prim-ajutor

Ziua Europeană a Resuscitării: elevii, învățați să acorde primul-ajutor

Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj, renovata dupa 66 de ani

Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov

Iașiul împărțit între concert și Parascheva. Spectatorii și pelerinii au plecat dimineață spre case

Femeia care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, dintr-o pensie de 500 de lei pe lună

Fata care a scris ”Balada lui Dragnea”, despre închinarea la moaște: ”Nu văd decât goană după bani”