Linsarea "barbara" a adolescentului rom produce indignare in Franta. Baiatul de 16 ani se zbate intre viata si moarte

×
Codul embed a fost copiat

Un adolescent roman de etnie roma se zbate intre viata si moarte pe un pat de spital din Franta. Baiatul in varsta de 16 ani, a fost batut cu bestialitate de un grup de tineri care il suspectau de furt. Odiosul atac a provocat stupoare la Paris.

Presedintele, premierul, si ministrul de Interne au condamnat agresiunea si le-au cerut politistilor sa ii gaseasca urgent pe vinovati. Ministerul Afacerilor Externe a calificat atacul drept "inacceptabil". Darius a fost rapit vineri seara din fata unui adapost mizer, unde locuia cu familia de aproape trei saptamani. Peste cateva ore, un conational l-a gasit la marginea unei sosele, nu departe de casa. Fusese snopit in bataie si abandonat intr-un carucior de la un supermarket.

Politia a aflat ca baiatul a fost sechestrat de 12 indivizi cu fetele acoperite, care l-au urcat in masina si l-au dus intr-o pivnita, unde l-au lovit pana si-a pierdut cunostinta. Adolescentul a suferit rani grave la cap. A fost dus la un spital din Paris si este in coma indusa. Incidentul a starnit indignare la nivel inalt. Insusi presedintele Francois Hollande a condamnat-o drept "o agresiune nejustificata care contravine principiilor pe care se fondeaza statul francez."

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

Citește și
Tigani
"Cersetorii romi deranjeaza mai tare decat un bancher care fura". Declaratia lui Traian Basescu de la Berlin
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

-► Linsarea "barbara" a unui adolescent rom produce indignare in Franta

-► Corlatean: E deranjant ca Ambasada a aflat de caz din presa si nu de la autoritatile franceze

-► Presedintele Francois Hollande denunta linsarea romanului de etnie roma in Franta

-► Cronologia evenimentelor de marti, 17 iunie. Ce s-a intamplat, pas cu pas

Anchetatorii aduna marturii de la ceilalti romi din tabara: "Nu stiu pe cine a suparat atat de rau. Am auzit ca ar fi furat din locuinta cuiva." - spun ei. Acesta a fost, dupa cate se pare, motivul pentru care adolescentul si-a atras furia agresorilor. Anchetatorii banuiesc ca tinerii au vrut sa ii dea o lectie. Talhariile se inmultisera in ultimele saptamani in cartier, iar localnicii erau la limita rabdarii.

Michel Fourcade, oficial din Pierrefitte-sur-Seine: "Locuitorii erau satui de jafuri, sa isi gaseasca masina sparta." De altfel, Darius se afla deja in evidenta politiei pentru mai multe furturi marunte din locuinte. Asociatiile franceze pentru drepturile omului spun ca in ultima perioada s-au inmultit cazurile in care romii ajung victimele francezilor si cer autoritatilor sa ia masuri.

Linsarea "barbara" a unui adolescent rom produce indignare in Franta

Linsarea "barbara" a unui tanar rom supectat de comiterea unor spargeri intr-o localitate de la periferia Parisului a starnit, marti indignare in Franta, presedintele François Hollande condamnand un act "incalificabil", iar mai multe asociatii denuntand din nou stigmatizarea romilor, relateaza AFP. Presedintele socialist a denuntat "acte incalificabile si nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondeaza statul francez, exprimandu-si "indignarea" si cerand "angajarea tuturor mijloacelor pentru gasirea autorilor acestei agresiuni".

Este un act "inacceptabil", iar "responsabilii" trebuie "gasiti cat mai repede pentru a raspunde pentru actiunile lor in fata justitiei", a declarat premierul francez Manuel Valls. Potrivit primarulului din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, mai multe masini au ferestrele sparte si au fost jefuite in ultimul timp in Cité des Poètes, generand resentimentele unor locuitori fata de romi, acuzati de comiterea acestor furturi.

Numeroase asociatii au facut conexiuni intre agresarea lui Darius si stigmatizarea romilor in Franta. "Acest incident este consecinta terifianta a politicilor publice ineficiente", a reactionat organizatia Romeurope. Premierul Manuel Valls s-a aflat in centrul unei polemici dupa ce a declarat anul trecut pe cand era ministru de Interne ca "romii sunt destinati sa ramana in Romania sau sa se intoarca". In opinia senatoarei ecologiste Aline Archimbaud, "acest act de violenta este rezultatul unor campanii de stigmatizare si ura care se multiplica".

Potrivit unui anchete efectuate recent, 85% dintre francezi cred ca romii isi exploateaza copii, in timp ce 78% sunt de parere ca ei traiesc in general din furturi si trafic. Potrivit Amnesty International, agresarea tanarului rom se inscrie "intr-un context de evacuari fortate care arunca pe strazi romi si migranti, condamnandu-i astfel la ratacire si la conditii de viata extrem de precare".

Autoritatile romane au apreciat ca "asemenea acte de o violenta extrema" sunt "intr-o anume masura rezultatul manifestarii publice de atitudini xenofobe si, adesea, rasiste, din ce in ce mai prezente in abordarile unora dintre politicienii din spatiul european".

Corlatean: E deranjant ca Ambasada a aflat de caz din presa si nu de la autoritatile franceze

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, ca este "deranjant" ca Ambasada de la Paris a aflat din presa de cazul minorului linsat si nu de la autoritatile franceze, subliniind ca politicienii vest-europeni trebuie sa stopeze reactiile rasiste. Seful diplomatiei romane a precizat ca linsajul din Franta asupra minorului roman de 16 ani reprezinta "un lucru abominabil" si ca, daca acesta a comis anumite incalcari ale legii, "exista institutii si exista o lege si in Franta care trebuie aplicata".

Corlatean a declarat ca ce se intampla in state de drept, cu democratii remarcabile, precum Franta, Olanda sau Marea Britanie, reprezinta "unul dintre cele mai serioase semnale de alarma ca dincolo de politica asta ieftina care aduce voturi, chiar si in cazul partidelor serioase, pentru ca au fost si sunt partide serioase in Vestul Europei si politicieni care au folosit aceasta retorica populista, xenofoba, rasista, e momentul in care sa se traga o linie". "Daca mergem mai departe, nu este cazul doar riscului pentru romani (...) vorbim iata de un proiect care revine, o Europa cu mai multe viteze, o dorinta de a servi a la carte in Vestul inca mai prosper al Europei ceea ce ne convine sa luam, ceea ce nu ne convine - respingem. Libertatea de miscare nu ne mai convine si atunci o respingem", a afirmat Corlatean, potrivit Mediafax.

Totodata, ministrul de Externe a subliniat ca este "deranjant" faptul ca Ambasada Romaniei la Paris a aflat de caz "din presa si nu de la autoritatile franceze". In urma relatarilor din presa si in baza instructiunilor transmise de la Bucuresti, ambasadorul Mazuru "a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de Interne si la MAE francez cu mesaje extrem de clare, cu asteptarile foarte clare ale Guvernului roman ca cei responsabili sa fie identificati si sa raspunda foarte clar in fata legii", a spus Corlatean.

Ministrul de Externe a acuzat faptul ca romanii "sunt folositi in batalia interna in unele state vest-europene, in alegerile europene" si a facut apel la autoritatile din Vestul Europei sa stopeze "aceste reactii rasiste". "Nu cred ca ar fi fost 12 oameni cu cagule pe cap care sa intervina si sa agreseze pana aproape de starea de deces pe un tanar daca acesta ar fi fost – sa spunem, si nu vreau sa ofensez pe nimeni - german sau britanic. A fost cetatean roman si a fost de etnie roma si asta spune foarte mult ca aceste discursuri politice xenofobe rasiste genereaza consecinte foarte grave", a subliniat Titus Corlatean.

"Romania vine de undeva de foarte departe si a trebuit sa faca eforturi uriase, nu puteam sa stergem starea de saracie in care pana la urma am fost plasati dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Lucrurile acestea trebuie discutate pentru ca o parte din prosperitatea Vestului european se bazeaza si pe munca foarte serioasa a milioane de romani dupa ce frontierele Europei s-au deschis si pentru romani", a mai spus Corlatean, acuzand, totodata, "o doza uriasa de fatarnicie in pozitia, atitudinea, discursul multor politicieni vest-europeni".

Pe de alta parte, seful diplomatiei a subliniat ca Romania nu a reusit "acea performanta politica, economica, sociala" pentru ca romanii sa fie "cu adevarat respectati" si in consecinta "unii dintre ei sunt folositi – indiferent de etnia lor - in acest joc politic murdar". "Solutia pana la urma la acest cutremur prin care Europa a trecut si inca trece este una singura: cei care sunt politicieni responsabili dedicati proiectului european sa stranga randurile (...) pentru ca altfel acest proiect la care au contribuit generatii de lideri europeni politici cu viziune si care au avut o contributie extraordinara la constructia europeana, altfel toata aceasta munca se va alege praful de ea", a mai spus Corlatean.

Cronologia evenimentelor, marti, 17 iunie 2014:

ora 23:50 Ponta: Agresiuni ca cea asupra tanarului din Franta trebuie pedepsite "cu cea mai mare duritate"

Premierul Victor Ponta a afirmat, marti seara, la Sinaia, ca agresiuni precum cea asupra tanarului cetatean roman batut in Franta trebuie pedepsite "cu cea mai mare duritate", premierul spunand ca autoritatile franceze au reconfirmat pozitia lor de condamnare a acestei fapte.

"Categoric, asemenea fapte trebuie pedepsite cu cea mai mare duritate", a afirmat Victor Ponta, marti seara, la Sinaia, la finalul unui dineu oferit de Casa Regala la Castelul Peles. Prim-ministrul a spus ca, marti seara, a avut o convorbire cu premierul Frantei si ca acesta i-a transmis pozitia oficialilor de la Paris care condamna agresiunea asupra tanarului cetatean roman. "(Premierul francez - n.r.) mi-a confirmat oficial pozitia presedintelui francez si a sa, de condamnare ferma a unor asemenea gesturi si intentie foarte clara de a stabili vinovatii si de a-i sanctiona", a spus seful Guvernului.

Victor Ponta a adaugat ca "in fata unor asemenea situatii reactia politica la cel mai inalt nivel este foarte clara, de condamnare publica si sanctionare fara niciun fel de ezitare a vinovatilor".

ora 20:40 Agresarea adolescentului roman de etnie roma la Paris este "un act de barbarie" legat de o "razbunare", incidentul "neputand fi redus la antagonismului intre doua comunitati", a declarat procurorul responsabil de dosar, Sylvie Moisson, potrivit Mediafax. "Este vorba de un act de barbarie, de un linsare, atribuibile unui grup de indivizi. Mobilul este razbunarea privata", a declarat, potrivit AFP, procurorul Sylvie Moisson intr-o conferinta de presa.

ora 17:00 Ministerul roman al Afacerilor Externe a solicitata autoritatilor franceze "sa clarifice in cel mai scurt timp circumstantele in care s-au produs evenimentele de la Pierrefitte-sur-Seine". De asemenea, MAE solicita ca autoritatile din Franta "sa ia toate masurile necesare pentru identificarea si aducerea in fata justitiei a persoanelor responsabile de atrocitatile comise asupra unui cetatean minor presupus de origine romana."

"MAE constata cu maxima preocupare faptul ca asemenea acte incalificabile, de o violenta extrema, carora le cad victime cetateni europeni, inclusiv romani, sunt, intr-o anume masura, si rezultatul manifestarii publice de atitudini xenofobe si, adesea, rasiste, din ce in ce mai prezente in abordarile unora dintre politicienii din spatiul european", se incheie comunicatul oficial.

ora 13:00 Presedintele Francois Hollande denunta linsarea romanului de etnie roma in Franta

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat atacul asupra tanarului drept un act "incalificabil si nejustificat" si a cerut folosirea tuturor mijloacelor pentru gasirea autorilor agresiunii.  I s-a alaturat sipremierul Manuel Valls, care a condamnat "cu mare fermitate agresarea acestui tanar". Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a anuntat in aceasta dimineata ca Politia Judiciara este mobilizata complet pentru a face rapid lumina in acest caz.

Adolescentul, al carui nume se pare ca este Darius a fost gasit inconstient intr-un carut de supermarket, pe marginea drumului national 1. Anchetatorii citati de Liberation spun ca a fost victima unui adevarat linsaj. Tanarul ar fi fost agresat de un grup de localnici din Pierrefitte-sur-Seine, o suburbie din nordul Parisului. Motivul: era banuit ca ar fi spart un apartament din oras in cursul zilei de vineri.

In seara aceleiasi zile, francezii l-ar fi luat cu forta pe tanar din tabara de romi in care locuia si l-ar fi dus intr-o pivnita, unde a fost batut cu salbaticie. Mama adolescentului, de sub ochii careia a fost smuls, a reclamat imediat la Politie rapirea, insa abia in jurul orei 23:30 oamenii legii au reusit sa il gaseasca. In coma, plin de sange, baiatul de 16 ani fusese urcat intr-un carucior de supermarket si lasat la marginea soselei.


Seine-Saint-Denis: un jeune Rom lynché à... de BFMTV

Grav ranit, cu numeroase fracturi, tanarul a fost internat la spitalul Lariboisière din Paris, unde se zbate si acum intre viata si moarte. Potrivit Europe1, medicii sunt rezervati asupra sanselor sale de supravietuire.

Citeste si: Tanar ucis in imprejurari misterioase la metroul din Roma. Ar fi fost linsat de calatori

Anchetatorii nu au momentan niciun suspect, desi scenariul linsajului – “expeditia punitiva”, cum ii spun politistii francezi - pare cel mai plauzibil. Primarul din Pierrefitte-sur-Seine sustine ca victima ar fi avut probleme cu legea de-a lungul timpului. De asemenea, se pare ca existau tensiuni intre localnici si comunitatea de romi proveniti din Romania, care ar fi spart si jefuit mai multe masini in ultima vreme.

Ion Vardu, un roman care locuieste de mult timp in Pierrefitte-sur-Seine, a declarat pentru Liberation ca romii au venit in orasel acum trei saptamani, instalandu-si tabara in jurul unei case parasite. Veniti din tara noastra, erau in jur de 200 de barbati, femei si copii si au plecat imediat dupa atacul asupra adolescentului

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cinci hoti, cel mai probabil romani sau bulgari, surprinsi in plina actiune. L-au inconjurat pe turist chiar la bancomat
Cinci hoti, cel mai probabil romani sau bulgari, surprinsi in plina actiune. L-au inconjurat pe turist chiar la bancomat

O banda de hoti, cel mai probabil romani sau bulgari, a fost surprinsa in plina actiune, la un bancomat din apropiere de catedrala Notre Dame din Paris.

"Cersetorii romi deranjeaza mai tare decat un bancher care fura". Declaratia lui Traian Basescu de la Berlin

"Pe strazile din Europa rromii cersesc si deranjeaza mai tare decat un bancher care dispare cu 10 miliarde de euro." Sunt declaratiile lui Traian Basescu, exprimate in fata ziaristilor de la Berlin.

VIDEO socant. Un barbat a fost aproape linsat intr-un magazin satesc din Dambovita
VIDEO socant. Un barbat a fost aproape linsat intr-un magazin satesc din Dambovita

Scene de o incredibila violenta s-au petrecut intr-un magazin satesc din Dambovita. Mai multi tineri s-au napustit asupra unui consatean si l-au lovit in nestire cu pumnii si cu picioarele.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.