Drama lui Gabriel Cotabita ar putea schimba modul in care facem sport. Ce reguli noi vrea sa impuna Ministerul Sanatatii
Drama prin care trece Gabriel Cotabita le-a dat de gandit autoritatilor sanitare.
Ministrul Sanatatii propune o evaluare amanuntita in cazul tuturor persoanelor care se apuca brusc de sport, desi au probleme medicale.
Asta dupa ce cantaretul a facut stop cardiorespirator la sala de fitness a unui hotel din Capitala, chiar in timpul unui antrenament. Cotabita avea suferinte cardiace vechi, iar efortul fizic, in cazul sau, trebuia facut cu moderatie. Evaluarea ar urma sa se inspire din modelele altor tari.
Au trecut 12 zile de cand Gabriel Cotabita este tinut in viata de aparatele de la Floreasca, dupa ce inima i s-a oprit in timpul unui antrenament la sala de sport a unui hotel din centrul Bucurestiului.
Aceasta drama a pus autoritatile pe ganduri si ar putea sa duca la anumite modificari in regulamentul salilor de fitness. Ministrul Sanatatii ia in calcul introducerea unui control medical in cazul romanilor cu probleme de sanatate, dar care vor sa faca sport sustinut.
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: "Ar trebui o supraveghere medicala sau cel putin o evaluare medicala la persoane cu anumite riscuri. In momentul in care vrei sa urmezi un program de exercitii fizice complex trebuie sa ai acord, o evaluare facuta de medici."
Ideea este agreata si de cardiologi, care ar urma sa defineasca si criteriile de evaluare.
Profesor doctor Dorobantu Maria, sef departament Cardiologie, Spitalul Floreasca: "In primul rand, depinde de varsta pacientului. Un bolnav care a avut infarct miocardic inainte are nevoie de un aviz medical pentru a face acest lucru. E nevoie mai mult decat de un examen clinic, e nevoie de o electrocardiograma."
In Statele Unite, de pilda, Colegiul de Medicina Sportiva recomanda un astfel de consult tuturor celor care au peste 45 de ani, au rude cu boli la inima, fumeaza ori sunt obezi. Dar si celor care n-au facut sport o perioada indelungata macar 30 de minute, de trei ori pe saptamana, in ultimele 3 luni.
Ce spun reprezentantii salilor de fitness?
Ciocan Gabriel, antrenor de fitness: "Dupa ce se intocmeste abonamentul, intotdeauna intrebam daca au existat antecedente in familie, cazuri de boli cardiace, fumatori, probleme de sanatate. In sala noastra este un lucru primordial si absolut obligatoriu. Urmatorul pas pe care-l facem este sa incercam sa prevenim eventuale accidente, in sensul ca recomandam suplimente."
Corneschi Gabriel, client: "Eu cand mi-am facut abonament am semnat o declaratie pe propria raspundere ca sunt OK din punct de vedere medical."
Un antrenament trebuie sa dureze undeva la 40-60 de minute.
Statisticile arata ca peste 900.000 de romani merg lunar la sala, conform unui studiu european, iar in febra miscarii sunt destui care exagereaza cu diferite exercitii, multe dintre ele dificile, ce va pot pune in pericol viata. Altfel, nu renuntati la sport! Exercitiile fizice facute cu moderatie sunt singurele care va pot mentine intr-o stare perfecta de sanatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: regulament, sport, sanatate, sala de sport, fitness, Gabriel Cotabiță,
Dată publicare:
20-05-2015 18:29