Cele 9 vaccinuri ce devin obligatorii in Romania. Ce se va intampla cu parintii care vor refuza sa isi vaccineze copiii
9 vaccinuri menite sa tina la distanta boli cumplite devin obligatorii in Romania. Ministerul Sanatatii cere ca parintii care refuza sa isi imunizeze fetitele si baietii sa fie reclamati la Protectia Copilului pentru rele tratamente aplicate minorului.
9 vaccinuri: cele impotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei, vor deveni obligatorii in cazul copiilor. Sunt boli extrem de grave care lasa sechele si pot genera epidemii severe.
„Poliomielita te omoara in timpul bolii sau ramai cu sechele, paralizii pe timpul vietii. Oreionul produce si meningita, si encefalita. Poti sa ramai cu sechele auditive, oculare, tulburari, retard psihic. Ce parinte isi doreste asa ceva?”, spune Profesor Dr. Emanoil Ceausu - medic primar boli infectioase spitalul Victor Babes.
Niciunul ...si totusi s-a ajuns in situatia in care in unele zone rata de vaccinare, pentru bolile grave, a scazut la 85 la suta.
Tocmai de aceea va deveni obligatorie. Parintii care refuza sa isi imunizeze copiii trebui sa precieze acest lucru in scris. Ministrul Sanatatii vrea ca acestia sa fie apoi apoi reclamati la protectia copilului pentru rele tratamente aplicate minorului.
Potrivit proiectului, nu exista amenzi pentru părinți, dar ei pot fi trimiși în judecată pentru refuzul constant la vaccinare. Amenzi sunt prevazute pentru instituțiile cu responsabilitate în procesul vaccinării - medic de familie scoli, directii de sanatate publica de peste 2000 de euro.
Mai mult, inscrierea copiilor in gradinite si scoli se va putea face doar dupa prezentarea carnetului de vaccinari cu cele 9 seruri. Daca parintii nu au dovada cazul intra intr-o comisie judeteana care decide schema de recuperare a serurilor. Si abia apoi este sesizata protectia copilului.
Chiar si cu cele 9 vaccinuri obligatorii, Romania este in urma tarilor uniunii europene care au scheme mult mai complexe. Daca va fi aprobat proiectul ar urma sa se aplice din 2016.