Citeste povestea celui care a elucidat misterul "craniului Elodiei"

Elodia Ghinescu

Are 47 de ani si ultimii trei i-a petrecut reconstruind chipuri. Horatiu Draganescu a studiat si craniul despre care s-a zis ca ar apartine Elodiei Ghinescu.

Evenimentul Zilei: La 47 de ani, Horatiu Dinu Draganescu, comisar-sef la Institutul de Criminalistica al Politiei Romane, este singurul expert in reconstructie faciala din tara. Practic, el este omul la care ajung craniile despre care nu se poate stabili nimic cu precizie. Cu rabdare si simt artistic - pe care admite ca nu il avea inainte sa se specializeze in aceasta tehnica - Horatiu Draganescu modeleaza cu atentia unui sculptor cranii despre care criminalistii nu detin nicio informatie. Craniile care ajung la el sunt "preparate", adica curatate de tesuturile si impuritatile care se aduna in timp. Primul lucru pe care il face expertul - la origine medic legist - este sa stabileasca rasa, varsta si sexul, printr-o metoda care tine de antropologia clasica. "Apoi incep reconstructia faciala, practic reconstruiesc toti muschii fetei, din profunzime spre suprafata. E o munca foarte laborioasa, dureaza mult", explica el. Asta in conditiile in care craniul este in stare integra. In cazul in care acesta este facut din bucati dureaza o luna doar asamblarea lui. "Nu pot lucra decat pe un craniu care este integru, care are toate oasele masivului facial, inclusiv mandibula", subliniaza medicul.

Gandul: Cluj: Sistemul de irigare a gazonului la viitorul stadion, identic celui de la CM din Africa de Sud Gazonul viitorului stadion din Cluj-Napoca va avea un sistem de irigatii performant, complet automatizat, identic cu cel folosit pe terenurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, din 2010, si un sistem de incalzire automat, realizat la comanda in Danemarca. Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Consiliul Judetean Cluj, gazonul va beneficia de operatiuni de intretinere si tratamente de preventie si combatere a daunatorilor si de vitaminizare. "Gazonul stadionului clujean va intruni toate caracteristicile tehnice si agrotehnice ale marilor stadioane europene. Suprafata de joc va fi prevazuta cu un sistem de drenaj principal, transversal, si va avea un sistem de irigatii performant, complet automatizat, identic cu cel folosit la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, 2010 (sistem american Rain Bird). Gazonul va fi prevazut cu un sistem de incalzire automatic Heatflex, realizat la comanda in Danemarca. In plus, va beneficia de operatiuni de intretinere extraordinare, precum si de tratamente de preventie si combatere a daunatorilor si de vitaminizare", se arata in documentul citat.

Romania Libera: ''Tarul'' CFR, la al patrulea dosar penal. Necolaiciuc, afaceri cu banii BEI Mihail Necolaiciuc, extradat de curand din SUA, a fost dus ieri la DNA, unde i s-au prezentat acuzatiile in cel de-al patrulea dosar penal. Necolaiciuc este acuzat de faptul ca, in calitate de director general al CN CFR si de ordonator principal de credite, a dispus utilizarea in alte scopuri a sumei de 184,381 miliarde de lei vechi, provenita de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si destinata special pentru finantarea „Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor". Cu banii de la BEI, Necolaiciuc a achizitionat, cu mult peste pretul pietei, produse si lucrari de reparatii cladiri. In perioada 2000-decembrie 2002, Ministerul Transporturilor a virat in conturile CN CFR suma de 615,537 miliarde de lei vechi, bani care trebuiau folositi exclusiv pentru finantarea schemelor aprobate de BEI privind realizarea lucrarilor de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor. Din suma totala, Necolaiciuc este acuzat ca a cheltuit aproape 200 miliarde pe alte lucrari decat cele prevazute in contractul de imprumut. In cursul anchetei, procurorii au stabilit ca Necolaiciuc a cumparat frigidere, aparate de aer conditionat, scaune peron, corpuri de iluminat, becuri, solutii de curatat mocheta, solutie pentru curatat geamuri, solutie contra insectelor, etc. si a publicat „Jurnalul Feroviar" si „Mersul Trenurilor".

Adevarul: Politia fura filme de pe net O persoana inca neidentificata de la Academia de Politie, aflata la munca in a doua zi de Paste, a fost surprinsa descarcand de pe torrente filmul „Trei zile de cosmar" (titlul folosit in cinematografele romanesti). Un film politist, cu o femeie suspectata si arestata pentru ca si-ar fi ucis seful. Viitorul politist a fost surprins de un alt internaut, care a facut o captura a ecranului si a oferit-o redactiei. In principiu, operatia este ilegala, a confirmat Razvan Casmoiu, seful Directiei de Expertize si Constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA). „O persoana care descarca ceva prin metoda bit torrente incalca legea. In momentul in care descarci ceva (muzica, film etc.), la o anumita cantitate descarcata, informatia respectiva este automat pusa la dispozitia altora si devine publica. Si, daca ai pus in public, ai incalcat legea", explica Razvan Casmoiu.

Citește și
SUA
Vine o noua criza? 14.000 de miliarde: datoria SUA a ajuns la 91% din PIB
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Jurnalul National: Legalizarea prostitutiei, descurajata de americani Cand Mitropolitul Daniel al Mol­do­vei si Bucovinei a fost ales Patriarh, a fost vazut de oficialii ameri­cani ca fiind din aripa modernizatoare a Bise­ricii, reiese din documentele Wiki­Leaks cu referire la Romania. "Ale­ge­rea lui poate oferi o sansa sa redeschidem discutiile asupra unor chestiuni variate, printre care restituirea pro­prie­tatilor si efortul comun de a descuraja legalizarea prostitutiei in Ro­ma­nia", se arata in telegrama din data de 14 septembrie 2007. Alegerea noului Patriarh a fost mar­cata, se arata in telegrama, de re­fu­zul public al Bisercii de a face lu­mi­na in istoricul colaborarii cu Securitatea a candidatilor la cea mai inalta functie bisericeasca. Biserica Ortodoxa a refuzat sa faca public numele celor 186 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, o treime dintre ei sunt figuri laice din politica, afa­ceri si mediul academic, pana in ziua alegerilor. Patriarhul este portretizat in general ca reformator. Se asteapta ca el sa continue sa sustina pozitia Bisericii impotriva legalizarii prostitutiei, se arata in text. El a pastrat tacerea legat de problema restituirii bi­sericilor greco-catolicilor din mo­ment ce nu a facut nimic in ceea ce priveste aceasta chestiune cand era episcop in Moldova.

Ziarul Financiar: Harvard University, cel mai mare proprietar de paduri din Romania Fondul de investitii Phemus Corporation inregistrat la aceeasi adresa cu Harvard Management Company, entitate a prestigioasei universitati americane Harvard care administreaza active de 27 mld. dolari, este actionarul majoritar al celui mai mare proprietar de paduri din Romania, firma Scolopax SRL din Focsani. Scolopax apare pe primul loc in topul celor mai mari proprietari de paduri din Romania la data de 1 aprilie 2010 in afara statului, potrivit datelor trimise de Ministerul Mediului la solicitarea Ziarului Financiar. Padurile statului sunt administrate de Romsilva. Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, a confirmat ca in spatele Phemus Corporation se afla un fond al Universitatii Harvard fara a preciza numele acestuia. "Detinem aproximativ 35.000 de hectare de paduri si 2.000 de hectare de teren agricol", a mai spus Rutgersson. El a mai precizat ca achizitiile au inceput in anul 2005 si ar putea continua "in functie de dezvoltarea Romaniei". Pretul mediu al unui hectar de padure este de 3.000 de euro, astfel ca cele 35.000 ha detinute ar putea fi evaluate la peste 100 mil. euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Guvernarea Boc in metri de autostrada. A facut 62 de metri pe zi
Guvernarea Boc in metri de autostrada. A facut 62 de metri pe zi

Investitiile record in infrastructura din Romania promise de catre reprezentantii Guvernului Boc s-au concretizat, in tot mandatul de pana acum, in 53 de kilometri de autostrada si circa 630 de kilometri de drumuri nationale reabilitati.

Vine o noua criza? 14.000 de miliarde: datoria SUA a ajuns la 91% din PIB
Vine o noua criza? 14.000 de miliarde: datoria SUA a ajuns la 91% din PIB

Datoriile uriase ii imping pe americani tot mai aproape de o noua criza. Temerile legate de acest scenariu au clatinat deja economia mondiala. Daca nu-si vor rezolva problemele fiscale, SUA vor reintra in recesiune, afectand intreaga lume.

Cat valoreaza resursele de aur si argint ale Romaniei
Cat valoreaza resursele de aur si argint ale Romaniei

Cat valoreaza aurul si argintul din Romania? In rezerva Bancii Nationale se gasesc aproape 104 tone de aur. Tezaurul romanesc aflat la Moscova cantareste 92 tone (90% este sub forma de monede de aur, iar restul in lingouri din aur fin)

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.