De-a soarecele si pisica! Salariile profesorilor si Guvernul Tariceanu
In plina criza politica si sociala, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat luni la Guvern pe cei mai importanti lideri ai PNL.
Totul pentru gasirea unei solutii de blocare a cresterilor salariale cu 50% pentru cadrele didactice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unor surse liberale, dupa trei ore de discutii, solutia care a intrunit acordul majoritatii vicepresedintilor PNL a fost cea a aminarii termenului de aplicare a legii pentru 1 martie 2009.
Decizia in cauza, care va deveni oficiala dupa sedinta de guvern de marti, presupune ca profesorii vor astepta pana la anul lefuri marite cu 50%. Pana atunci, ei se vor alege cu o majorare de 9% a salariilor, intrata deja in vigoare de la 1 octombrie.
Procedural vorbind, Parlamentul trebuie sa se pronunte prin vot asupra acestei decizii de aminare a legii promulgate de presedinte.
Nicio majorare fara justificare, asadar aceasta este decizia luata de vicepresedintii liberali chemati luni de premierul Calin Popescu Tariceanu la Guvern. In cadrul discutiilor, Orban a propus chiar asumarea raspunderii Guvernului pe o ordonanta care sa blocheze majorarea salariilor, idee neagreata insa de ceilalti.
Reuniunea liberalilor a venit pe fondul amenintarilor cu motiunea de cenzura venite din partea PD-L.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca partidul sau va depune o plangere penala impotriva premierul Tariceanu daca acesta va bloca legea cu privire la salarizarea profesorilor. Acesta a mai spus ca marti va fi gata redactata si o va depune la Parlament.
La randul sau Orban a spus ca liberalii nu se tem nici de motiune de cenzura, nici de atacuri din partea unor partide aflate deja in campanie.
Nici social-democratii nu vad cu ochi buni motiunea PD-L, pe care o considera "pur electorala" si anunta cu nu o vor vota. Liderul PSD Mircea Geoana cere, in schimb, convocarea Parlamentului, pentru a invalida o eventuala ordonanta de urgenta a Guvernului, de blocare a salariilor profesorilor. Cei de PRM au anuntat in schimb ca vor sustine neconditionat initiativa democrat-liberalilor.
Legea care le acorda profesorilor o majorare salariala de 50 % nu a fost inca publicata in monitorul oficial. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat insa ca se va intampla acest lucru cel tarziu marti.
In aceste conditii, sindicatele raman in fierbere si ameninta cu greve generale: personalul din sanatate, administratie publica si cei din invatamant.
Cu alte cuvinte, daca in sedinta de guvern de marti prim-ministrul anunta ca va ingheta salariile profesorilor, cadrele didactice intrerup activitatea pe perioada nedeterminata. Incepand de la educatori si pana la profesori universitari.
Nimeni nu este mai presus decat legea, ca atare ea trebuie aplicata si nu negociata, colegii din teritoriu sunt intr-o stare de stres teribila si aproape ca nici nu mai este nevoie de referendum, a declarat Aurel Cornea, presedinte Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.
Totusi, ca sa declanseze greva generala, liderii de sindicat sunt obligati sa stranga semnaturi de la minimum jumatate dintre membri. Formularele necesare sunt pregatite asa ca toata lumea asteapta sedinta de guvern de marti.
"Va fi o premiera absoluta cand Executivul te impinge sa intri in greva, este singura reactie pe care o putem avea avand in vedere ca Guvernul Romaniei nu respecta o lege votata de Parlament si promulgata de presedintie si in plus validata de Curtea Constitutionala, este o aberatie", a declarat Razvan Bubulescu, presedinte Federatia Nationala Sindicala Alma Mater.
Profesorii nu sunt singurii care ameninta cu greva generala. 40% dintre angajatii din Sanatate vor bloca activitatea in spitale si spun ca vor asigura doar urgentele daca nu ajung la o intelegere cu ministrul Nicolaescu. Si functionarii publici spun ca vor inceta lucrul din data de 13 noiembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, guvern, salarii, parlamentari, majorari, tariceanu,
Dată publicare:
27-10-2008 00:00