De-a soarecele si pisica! Salariile profesorilor si Guvernul Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

In plina criza politica si sociala, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat luni la Guvern pe cei mai importanti lideri ai PNL.

Totul pentru gasirea unei solutii de blocare a cresterilor salariale cu 50% pentru cadrele didactice. 

Premierul Tariceanu a mutat sedinta conducerii PNL, de la sediul partidului, la Palatul Victoria, singura tema de discutie fiind legea cu privire la majorarea salariilor profesorilor promulgata saptamina trecuta de seful statului.

Potrivit unor surse liberale, dupa trei ore de discutii, solutia care a intrunit acordul majoritatii vicepresedintilor PNL a fost cea a aminarii termenului de aplicare a legii pentru 1 martie 2009.

Decizia in cauza, care va deveni oficiala dupa sedinta de guvern de marti, presupune ca profesorii vor astepta pana la anul lefuri marite cu 50%. Pana atunci, ei se vor alege cu o majorare de 9% a salariilor, intrata deja in vigoare de la 1 octombrie.

Citește și
Tariceanu l-a propus pe Anton Anton pentrufunctia de ministru al educatiei
Tariceanu despre majorarea salariilor: "Aceasta masura este catastrofala"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Procedural vorbind, Parlamentul trebuie sa se pronunte prin vot asupra acestei decizii de aminare a legii promulgate de presedinte.

Am decis sa mandatam Guvernul sa nu accepte nicio majorare salariala care nu are justificare economica.
Ludovic Orban, vicepresedinte PNL

Nicio majorare fara justificare, asadar aceasta este decizia luata de vicepresedintii liberali chemati luni de premierul Calin Popescu Tariceanu la Guvern. In cadrul discutiilor, Orban a propus chiar asumarea raspunderii Guvernului pe o ordonanta care sa blocheze majorarea salariilor, idee neagreata insa de ceilalti.
Reuniunea liberalilor a venit pe fondul amenintarilor cu motiunea de cenzura venite din partea PD-L.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca partidul sau va depune o plangere penala impotriva premierul Tariceanu daca acesta va bloca legea cu privire la salarizarea profesorilor. Acesta a mai spus ca marti va fi gata redactata si o va depune la Parlament.

La randul sau Orban a spus ca liberalii nu se tem nici de motiune de cenzura, nici de atacuri din partea unor partide aflate deja in campanie.

Nici social-democratii nu vad cu ochi buni motiunea PD-L, pe care o considera "pur electorala" si anunta cu nu o vor vota. Liderul PSD Mircea Geoana cere, in schimb, convocarea Parlamentului, pentru a invalida o eventuala ordonanta de urgenta a Guvernului, de blocare a salariilor profesorilor. Cei de PRM au anuntat in schimb ca vor sustine neconditionat initiativa democrat-liberalilor.

Legea care le acorda profesorilor o majorare salariala de 50 % nu a fost inca publicata in monitorul oficial. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat insa ca se va intampla acest lucru cel tarziu marti.

In aceste conditii, sindicatele raman in fierbere si ameninta cu greve generale: personalul din sanatate, administratie publica si cei din invatamant.

Cu alte cuvinte, daca in sedinta de guvern de marti prim-ministrul anunta ca va ingheta salariile profesorilor, cadrele didactice intrerup activitatea pe perioada nedeterminata. Incepand de la educatori si pana la profesori universitari. 

Nimeni nu este mai presus decat legea, ca atare ea trebuie aplicata si nu negociata, colegii din teritoriu sunt intr-o stare de stres teribila si aproape ca nici nu mai este nevoie de referendum, a declarat Aurel Cornea, presedinte Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Totusi, ca sa declanseze greva generala, liderii de sindicat sunt obligati sa stranga semnaturi de la minimum jumatate dintre membri. Formularele necesare sunt pregatite asa ca toata lumea asteapta sedinta de guvern de marti.

"Va fi o premiera absoluta cand Executivul te impinge sa intri in greva, este singura reactie pe care o putem avea avand in vedere ca Guvernul Romaniei nu respecta o lege votata de Parlament si promulgata de presedintie si in plus validata de Curtea Constitutionala, este o aberatie", a declarat Razvan Bubulescu, presedinte Federatia Nationala Sindicala Alma Mater.

Profesorii nu sunt singurii care ameninta cu greva generala. 40% dintre angajatii din Sanatate vor bloca activitatea in spitale si spun ca vor asigura doar urgentele daca nu ajung la o intelegere cu ministrul Nicolaescu. Si functionarii publici spun ca vor inceta lucrul din data de 13 noiembrie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
PDL face plangere penala impotriva lui Tariceanu
PDL face plangere penala impotriva lui Tariceanu

Acest lucru se va intampla daca premierul va bloca salariile profesorilor.

Tariceanu despre majorarea salariilor:
Tariceanu despre majorarea salariilor: "Aceasta masura este catastrofala"

Premierul Tariceanu a anuntat vineri seara ca unii politicieni au decis ca Romania sa mearga spre instabilitate politica  si criza, facand referire la presedintele Basescu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.