Traian Basescu: Voi convoca Parlamentul in sesiune de urgenta pentru 3 legi

Traian Basescu la palatul Cotroceni

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o conferinta de presa ca va chema la lucru parlamentarii in prima parte a lunii august, pentru a rezolva rapid problema legii ANI, criticata in raportul pe justitie al Comisiei Europene.

 

Iata principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

* Raportul face aprecieri corecte in legatura cu realitatile tehnice dar este debalansat in privinta unor aprecieri politice.

 * Presedintele citeste pasaje esentiale din raport, facand o prezentare a acestuia.

Citește și
Traian Basescu
Basescu a sesizat CC in legatura cu Legea ANI reexaminata
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

* Formularea din raportul CE privind noua Lege a ANI este extrem de dura. Pe buna dreptate. Noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania in momentul aderarii. Poate aude si domnul Frunda.

* Comisia Europeana ne spune ca Inspectia Judiciara este axata mai mult pe apararea magistratilor atunci cand cineva ii calomniaza sau spune ceva rau despre ei, iar comisia considera aceasta parte mult prea voluminoasa in raport cu anchetele pe care Inspectia Judiciara le-a facut in raport cu judecatorii care au incalcat legea.

* Aprecieri indoielnice sau negative se fac asupra urmatoarelor institutii: Inalta curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Senatul Romaniei

* Sunt de acord cu formularea din raportul Comisiei Europene referitoare la achizitiile publice, dar nu avea ce cauta in document, pentru ca nu reprezinta parte a MCV.

* Ma intreb daca nu cumva toate celelalte institutii ale Romaniei isi vor pierde credibilitatea, avand in vedere ca mult prea multe decizii ale Curtii Constitutionale au avut efecte in relatiile internationale si in combaterea efectelor crizei

* Am vazut o declaratie a presedintelui Curtii Constitutionale, Augstin Zegrean, care definea CC drept o institutie politico-juridisdictionala.

* Ma intreb in al cui interes politic s-au luat deciziie privind pensiile judecatorilor, amputarea Legii ANI, amputarea DLAF (Directia de Lupta Antifrauda - n.r.), care are rolul de verificare a banilor europeni utilizati in Romania.

* Vreau sa trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene. Fie ca sunt administratii locale, fie ca sunt firme care primesc bani europeni, este o atentionare publica: acesti bani se verifica in timp. Procedurile trebuie verificate si trebuie sa respecte regula.

* Sumele pot fi integral rambursate. Regula este urmatoarea: daca in interiorul unei achizitii, una dintre ele este viciata in procedura, tot contractul se restituie. Asta e regula Uniunii.

* Parlamentul si Guvernul au obligatia de a modifica Legea ANI, dar in conditiile angajamentelor luate de Romania la momentul aderarii la UE. Decizia de luni a Curtii Constitutionale creeza aceste conditii.

* Acest lucru trebuie facut in asa fel incat sa se raspunda angjamentelor Romaniei, care vizau in principal posibilitatea de a se urmari ce se intampla cu averea unui demnitar in timpul mandatului public.

* Procesul de revizuire a Constitutiei Romaniei trebuie sa inceapa rapid daca avem o Constitutie care nu permite transparenta intereselor si averilor demnitarilor.

* Nu vom respecta formulari care nu reflecta realitatea, de genul “Romania nu-si respecta angajamentele”. Se putea formula altfel “Senatul nu respecta…”. Romania e mare si are 22 de milioane de romani.

* Maine (miercuri - n.r.) voi convoca Parlamentul in sesiune de urgenta, pentru prima parte a lunii august, pentru ca apreciez ca este esentiala rezolvarea catorva probleme. Prima si cea mai importanta este Legea ANI. Un alt lucru care trebuie facut, si el deriva tot din raport, este cel referitor la “procesele prea lungi”. Exista un proiect de lege in Senat care nu mai intrerupe procesele, atunci cand avocatii ridica “exceptie de neconstitutionalitate”. In final voi cere ca “legea micii reforme in justitie” sa fie aprobata.

* Romania va face un raport care sa clarifice indeplinirea de catre tara noastra a angajamentelor asumate la aderarea la UE, pe care il va trimite tuturor statelor membre si Comisiei Europene.

In raportul pe justitie, Comisia Euroapeana arata ca exista importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

De asemenea, oficialii de la Bruxelles spun ca angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezinta un serios pas inapoi. 

Reamintim, Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu leagea ANI, modificata de Parlament. Seful statului a mentionat ca dispozitiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenta Senatului in calitate de prima Camera sesizata si a Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala.

Ca urmare a acestei sesizari, Curtea a declarat neconstitutionala legea ANI.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
CE avertizeaza in raportul pe justitie: Romania nu respecta angajamentele
CE avertizeaza in raportul pe justitie: Romania nu respecta angajamentele

UPDATE: Primim un avertisment extrem de dur al Comisiei Europene, in legatura cu modificarea legii ANI. In raportul pe justitie, oficialii de la Bruxelles vorbesc despre un serios pas inapoi si posibila incalcare a angajamentelor de aderare.

Basescu a sesizat CC in legatura cu Legea ANI reexaminata
Basescu a sesizat CC in legatura cu Legea ANI reexaminata

Seful statului a mentionat ca dispozitiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenta Senatului in calitate de prima Camera sesizata si a Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala.

Traian Basescu: TVA-ul trebuie
Traian Basescu: TVA-ul trebuie "dat inapoi jos", iar pensiile, impozitate

Declaratia a fost facuta de presedintele Traian Basescu in comuna Doljesti, din judetul Neamt, afectata de inundatii, cand localnicii i s-au plans de situatia grea.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.