Eduard Hellvig este noul sef al SRI: 498 de parlamentari au votat numirea sa la conducererea serviciului. Reactia lui Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Eduard Hellvig a fost votat, luni, de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, la sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI), cu 498 de voturi "pentru" si 15 voturi "impotriva", din totalul de 513 parlamentari care si-au exprimat votul.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a anuntat, de la tribuna Parlamentului ca, din totalul de 564 de parlamentari, si-au exprimat votul 513 senatori si deputati. Pentru numirea lui Eduard Hellvig au votat 498 de parlamentari si s-au inregistrat doar 15 voturi impotriva. Mircovici a afirmat ca, potrivit prevederilor Articolului 76, alin 2 din Constitutia Romaniei, numirea in functie se face cu votul majoritațtii parlamentarilor prezenti.

"A fost intrunita majoritatea necesara pentru numirea lui Eduard Hellvig la sefia Serviciului Roman de Informatii", a mai precizat Niculae Mircovici.

Dupa ce au pus buletinele in urna, cei mai multi parlamentari l-au felicitat personal pe noul sef al SRI. Singurul care a criticat experienta lui Hellvig a fost presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

"Nu are o experienta relevanta si nu este o persoana cu autoritate recunoscuta pe probleme de securitate nationala. As spune ca opiniile exprimate referitor la politica comuna si la axele de securitate au ridicat multora semne de intrebare justificate", a spus Tariceanu.
 

Citește și
Eduard Hellvig
Basescu despre numirea lui Hellvig in fruntea SRI: "A inceput ducand geanta lui Voiculescu. Maine il va trada pe Iohannis"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Primele declaratii ale lui Eduard Hellvig, dupa vot

"Nu am niciun motiv sa nu colaborez cu domnul Coldea si cu toti subordonatii mei. SRI nu are probleme de imagine, a existat o perioada electorala extrem de solicitanta. Independenta SRI de corpul politic este importanta sa fie dusa mai departe.

Pe fond, nu cred ca exista probleme fundamentale. O precizare: aceasta postare a avut loc la inceputul lui ianuarie, erau consideratii generale. Din punctul de vedere SRI, partenerul strategic ramane SUA si grupul de la Berna. Incepand din acest moment sunt demisionar din PNL si voi ramane un civil in cadrul SRI, in calitatea de director. Dar nu voi mai avea niciun fel de legatura cu mediul politic.

In privinta legilor Big Brother este nevoie de mult echilibru si intelegere", a spus Hellvig, dupa ce a fost votat in fruntea SRI.

Reactia lui Victor Ponta, dupa votul din Parlament

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca el a fost primul care a votat pentru numirea lui Eduard Hellvig la conducerea Serviciului Roman de Informații (SRI), alaturi de colegii sai de partid care au votat asa cum au anuntat, adaugand ca acum nu poate decat sa-i ureze un mandat cat mai eficient.

"Eu am fost primul care am votat pentru. Colegii mei din PSD asa au spus ca vor vota si au votat. Acum, nu pot decat sa-i urez un mandat cat mai eficient la conducerea Serviciului domnului Hellvig", a spus Ponta.

Aflat la resedinta ambasadorului Italiei, premierul a declarat ca ar propune o axa Roma-Washington, "pentru ca e la moda", daca tot se schimba axa politicii externe romanesti cu includerea Berlinului in locul Londrei, aratand ca el prefera sa mearga mai intai la Roma si apoi in restul Europei.

"Daca se schimba axa Londra-Washington in Berlin-Washington, pentru ca e la moda, eu as propune sa facem Roma-Washington. Ca e Londra, Roma, Berlin...important e ca, in final, sa fim cu totii la Washington si Bucuresti prezenti. Cu siguranta, pentru mine intotdeauna e o placere sa merg intai in Italia, la Roma, si apoi in restul Europei", a spus Ponta, prezent la reședința ambasadorului Italiei la Bucuresti, unde a primit legitimatia de italofon.

In luna ianuarie, Eduard Hellvig, noul sef al SRI, a scris, pe blog, ca prioritatea fundamentala a anului 2015 este ancorarea mai pronuntata si activa a Romaniei in ecuatia securitatii euro-atlantice, pe axa Washington-Berlin-Bucuresti, inlocuind astfel Londra cu Berlin in axa lansata de fostul presedinte Traian Basescu.

Sinteza evenimentelor

Tot luni, plenul reunit ar trebui sa adopte hotarari de modificare a componentei Comisiilor de cod electoral si de revizuire a Constitutiei, daca PNL si PSD ajung cu negocierile la un punct comun.

Liderul PSD, Victor Ponta, a asigurat ca social-democratii il vor vota pe Eduard Hellvig la sefia SRI, dar a insistat ca este necesara o dezbatere asupra principiului conform caruia, cu cat la conducerea tarii sunt implicati reprezentanti ai mai multor partide, cu atat greselile pot fi limitate El a precizat ca aceasta dezbatere nu reprezinta o conditie pentru votul care ii va fi acordat lui Hellvig.

"Vom vota pentru, pentru ca este vorba de o persoana, Edi Hellvig, cu care am lucrat si am fondat USL. Poate cu ocazia asta inchidem pvestea cu USL si lovituri de stat, dar ca principiu cred ca merita o dezbatere - dupa acest vot, nu este o conditionare - legata de faptul ca, cu cat ai mai multi oameni reprezentati, mai multi implicati in conducerea tarii, cu atat se pot limita greselile", a spus Ponta, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

El a reluat ideea ca principiul ca puterea sa nu apartina unui singur partid, invocat dupa ultimele alegeri prezidentiale, nu trebuie aplicat doar in cazul PSD, ci si pentru PNL.

In schimb, europarlamentarul Monica Macovei a sustinut, duminica, intr-o conferinta de presa, ca ”numirile de sefi ai serviciilor de informatii intern si extern trebuie facute prin consultare cu parteneri straini". Macovei a calificat drept ”inacceptabila” numirea sefului SRI, Eduard Hellvig, fara consultarea partenerilor din NATO, in conditiile in care parteneriatul strategic cu SUA este esential pentru Romania.

Inteleg ca partenerii nostri din NATO nu au fost consultati la aceasta numire si consider acest lucru inacceptabil, pentru ca suntem intr-un parteneriat si mai ales parteneriatul strategic cu SUA este esential pentru Romania, astazi, cand suntem la granita cu un razboi, in care Rusia continua agresiunea armata in Ucraina si in care, la Kremlin, s-a comis un nou asasinat politic”, a subliniat aceasta.

Comisia de control al activitatii SRI a avizat favorabil nominalizarea lui Eduard Hellvig la sefia Serviciului, la propunerea presedintelui Klaus Iohannis, fiind inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva". A doua zi dupa ce a fost propus de presedintele Klaus Iohannis, Eduard Hellvig a primit sustinerea publica a UNPR pentru sefia SRI.

In schimb, PSD a discutat in BPN despre sustinerea lui Hellvig, stabilind ca parlamentarii social-democrati vot vota favorabil, dar apreciind ca este necesara o discutie publica despre modul in care functiile din institutiile importante sunt preluate de putere.

Liberalii, prin vocea lui Ludovic Orban, au acuzat ”tergiversarea” votului in cazul lui Eduard Hellvig, ei dorind ca Parlamentul sa se reuneasca in aceeasi zi, miercuri, pentru a valida numirea acestuia la sefia SRI.

Surse politice citate de Mediafax au precizat, atunci, ca PSD ar dori sa negocieze numirea viitorului sef al SIE in schimbul unui vot favorabil acordat de social-democrati lui Hellvig, la sefia SRI, in conditiile in care liderul PSD, Victor Ponta, vorbise in mod repetat despre respectarea principiului prinvind existenta unui echilibru in preluarea functiilor de catre putere si opozitie. Informatia a fost, insa, negata de copresedintele PNL, Alina Gorghiu. Intrebata daca PSD negociaza sefia SIE si daca, in aceasta situatie, tergiversarea numirii la SRI ar avea legatura cu acest fapt, Gorghiu a precizat ca nu stie sa existe vreo negociere.

”Nu stiu niciun motiv pentru care PSD a decis sa amane, prin votul din Birourile Permanente, plenul reunit. Nu stiu sa existe vreo negociere. Ma indoiesc ca poate exista o negociere din acest punct de vedere. Pentru ca nu la nivel parlamentar se decide propunerea pentru viitorul sef al SRI sau al SIE, ci propunerea, conform Constitutiei, vine de la seful statului”, a spus Gorghiu.

La randul lui, Ludovic Orban a precizat ca liberalii au solicitat ca sedinta Parlamentului pentru numirea lui Eduard Hellvig sa aiba loc miercuri si nu a inteles de ce PSD a propus data de luni, nedand niciun argument. El a aratat ca este un comportament ”profund imoral” si o atitudine de neinteles din partea PSD si el nu intelege ce vrea PSD sa castige din acest lucru, precizand ca ”este vorba de numirea unui director al unui serviciu de informatii, intr-o perioada in care exista o conducere interimara asupra caruia exista semne de intrebare, si chiar PSD a solicitat, in perioada in care presedintele Iohannis a reflectat la aceasta numire, sa grabesca numirea, iar astazi vin cu o propunere total lipsita de logica in care singurul argument a fost ca suntem noi multi si asa vor muschii lor”.

Negocieri intre PSD si PNL

Surse parlamentare au precizat, recent, pentru MEDIAFAX, ca plenul renunit al Parlamentului nu va fi convocat in cursul zilei de miercuri, desi procedurile formale au fost indeplinite, intrucat nu s-a ajuns la un acord intre PSD si PNL asupra mai multor teme care ar putea face obiectul unui astfel de plen comun, PSD si PNL negociind inca in privinta Comisiilor comune de Cod electoral si pentru revizuirea Constitutiei, a caror sefia a fost data la schimb. In aceasta situatie, presedintele Comisiei de Cod, Valeriu Zgonea (PSD), a anuntat deja ca se va retrage din aceasta functie, care va reveni PNL, respectiv actualului vicepresedinte, Mihai Voicu. In schimb, PSD va prelua sefia Comisiei de revizuire a Constitutiei.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat in mod expres, luni, dupa BPN al PSD, ca PNL sa-si nominalizeze cei cinci membri in Comisia de revizuire a Constitutiei. Astfel, sursele citate au aratat ca sefia Comisiei de revizuire a Constitutiei ar putea reveni fie lui Valeriu Zgonea (PSD), fie lui Calin Popescu Tariceanu (PLR), fie lui Ioan Chelaru (PLR). Sursele citate mai precizau ca, odata ce PSD si PNL vor ajunge la un acord in urma negocierilor, plenul reunit va fi convocat si se va pronunta atat asupra sefului SRI, cat si a noilor componente ale Comisiilor de Cod Electoral si de revizuire a Constitutiei.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a anuntat, saptamana trecuta, ca liberalii au decis sa-i schimbe din Comisia de revizuire a Constitutiei pe parlamentarii care si-au incetat mandatul sau care au decis sa se retraga, cum este cazul lui Crin Antonescu si al Alinei Gorghiu. El a mentionat ca vor fi inlocuiti senatorii Crin Antonescu si Tudor Chiuariu, fostii deputatii Petre Roman, George Scutaru si actualul co-presedinte al PNL, Alina Gorghiu si a precizat ca Antonescu si Gorghiu au decis sa se retraga din Comisia de revizuire a Constitutiei.

De asemenea, Stroe a afirmat ca PNL va propune un candidat pentru pozitia de presedinte al Comisiei in locul lui Crin Antonescu. Surse din PNL au declarat pentru MEDIAFAX ca liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, va fi cel propus pentru pozitia de presedinte al acestui for. La randul sau, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi, ca discutia despre cine va fi propus pentru a ocupa functia de presedinte al Comisiei de revizuire a Constitutiei va avea loc in cadrul coalitiei de guvernare, in conditiile in care sefia Comisiei de Cod electoral a fost cedata PNL.

Ponta a precizat ca PSD si PNL au schimbat presedintiile comisiilor de Cod electoral si de revizuire a Constitutiei, fiecare formatiune avand un interes in preluarea uneia sau a alteia dintre comisii.

”PNL avea presedintia Comisiei de revizuire a Constitutiei. Domnul Antonescu a renuntat (la sefia comisiei, n.r.) si pentru PSD proiectul USL de revizuire a Cosntitutiei era, intre cele doua, pe primul loc ca prioritate, iar pentru PNL era schimbarea sistemului electoral. inteleg ca a fi presedinte domnul Voicu, care a fost si in 2008, cand s-a facut legea actuala, deci e cel mai in masura sa o modifice”, a spus Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Cum va vota PSD-ul in cazul lui Eduard Hellvig, propus pentru sefia SRI de catre Iohannis. Ponta:
Cum va vota PSD-ul in cazul lui Eduard Hellvig, propus pentru sefia SRI de catre Iohannis. Ponta: "Am anuntat foarte clar"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca acuzele PNL privind tergiversarea de catre PSD a votului pentru Eduard Hellvig la sefia SRI reprezinta „o prostie”, relateaza Mediafax.

Basescu despre numirea lui Hellvig in fruntea SRI:
Basescu despre numirea lui Hellvig in fruntea SRI: "A inceput ducand geanta lui Voiculescu. Maine il va trada pe Iohannis"

Traian Basescu a vorbit, marti seara, la B1 TV , si despre numirea lui Eduard Hellvig in fruntea SRI. Fostul sef de stat a spus ca i se pare o numire gresita.

Hellvig, intrebat daca Udrea a avut dreptate in privinta vizitelor sale la SRI, in 2014:
Hellvig, intrebat daca Udrea a avut dreptate in privinta vizitelor sale la SRI, in 2014: "Au fost discutii legate de carti"

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI a dat, marti, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig sa fie numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.