Vasile Blaga, noul presedinte al Senatului. Geoana: "E inceputul sfarsitului pentru Ponta-Antonescu"

×
Codul embed a fost copiat

Debarcarea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului a deschis competitia pentru pozitia a doua in stat, revendicata de opozitie, dar ravnita si de putere.

Fostul presedinte al Senatului Mircea Geoana a declarat, luni, dupa alegerea in functie a lui Vasile Blaga, ca situatia de la Senat este o infrangere rusinoasa pentru opozitie, el mentionand ca este vorba despre "inceputul sfarsitului" pentru Victor Ponta si Crin Antonescu.

"E o infrangere rusinoasa. Ultima reduta a fost azi cedata practic fara lupta si cu un rezultat anuntat", a spus Geoana.
Potrivit acestuia, prin alegerea lui Blaga la sefia Senatului, puterea si PDL ies intarite. De asemenea, aripa Blaga din PDL, infranta la Congresul democrat-liberalilor, a primit o functie importanta.

18:15 Noul presedinte al Senatului, Vasile Blaga, a multumit, luni, in plen, pentru votul primit pentru functie, mentionand ca este convins ca aceasta Camera va recupera intarzierile existente si precizand ca ii multumeste fostului presedinte Mircea Geoana pentru activitatea in fruntea institutiei.

18:00 Titus Corlatean, candidatul sustinut de opozitie, a fost votat de 63 de senatori.

Citește și
Senatul Romaniei
Ce va cere UDMR pentru a renunta la sefia Senatului, desi n-are nicio sansa sa castige
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Alte doua voturi au fost anulate.

Pentru alegerea presedintelui Senatului erau necesare 68 de voturi, adica majoritatea celor 134 de senatori prezenti.
Rezulatatul oficial al votului urmeaza sa fie anuntat in plenul Senatului.

Votul pentru alegerea noului presedinte al Senatului a fost secret, pe buletine.

Senatorii au avut de optat intre doi candidati: Vasile Blaga - sustinut de partidele coalitiei de guvernare si Titus Corlatean - propus de opozitie.

16:25 Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat, luni, ca social-democratii vor sesiza Curtea Constitutionala daca vreun grup parlamentar al puterii va propune un candidat la presedintia Senatului, iar acesta va castiga alegerile.

Moldovan a afirmat ca USL va invoca decizia nr. 601 din 2005 a Curtii Constitutionale, potrivit careia in cazul revocarii presedintelui unei Camere doar grupul care a facut prima nominalizare poate numi un alt candidat.

El a precizat ca USL va sesiza Curtea Constitutionala daca partidele aflate la guvernare vor propune un candidat la presedintia Senatului iar acesta va castiga.

Moldovan a precizat ca USL nu a negociat cu nimeni din coalitia guvernamentala pentru sustinerea lui Titus Corlatean la presedintia Senatului, raspunzand unei intrebari despre posibilitatea specularii neintelegerilor dintre PDL si UDMR pe tema presedintiei Senatului.
 

14:30 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, luni, la finalul sedintei liderilor si parlamentarilor Uniunii, ca UDMR va prelua sefia SGG si il va sustine pe Vasile Blaga la presedintia Senatului.

Intrebat daca pentru sefia SGG va fi propus Stefan Gati, Kelemen Hunor a spus ca urmeaza sa fie decis numele. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca numele viitorului sef al SGG va fi stabilit in urmatoarele zile.

11:50 Partidele din coalitia de guvernare vor sprijini candidatul PDL pentru presedintia Senatului, liderii PDL, UDMR, UNPR si grupului minoritatilor ajungand la un acord in acest sens, in sedinta de luni. "Doua concluzii: coalitia va avea un singur candidat pentru presedintia Senatului; a doua concluzie - coalitia va avea presedintele Senatului", a declarat presedintele PDL, Emil Boc, la sosirea la sediul partidului, unde are loc sedinta BPN.

La randul sau, vicepresedintele Elena Udrea a precizat ca in coalitie s-a decis sa fie sprijinit candidatul PDL. Ea a spus ca pana acum in partid s-a discutat despre Vasile Blaga si Radu Berceanu ca posibili candidati la sefia Senatului si ca BPN urmeaza sa decida asupra unui nume.

Alegerea unui nou presedinte al Senatului ar urma sa aiba loc luni dupa-amiaza in plen. Din partea opozitiei exista doar un candidat, Titus Corlatean, sustinut atat de PSD - care revendica functia de presedinte al Senatului, cu argumentul ca acest post ii revine pe toata durata actualei legislaturi -, cat si de partenerii din USL, respectiv PNL si PC.

Desi USL sustine ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale din 2005, PSD este singurul indreptatit sa aiba candidat la sefia Senatului, opozitia nu are suficiente voturi pentru a-si impune punctul de vedere.

De altfel, PDL a si anuntat ca doreste sa-si impuna candidatul. Insa, pentru a avea castig de cauza la vot, democrat-liberalii trebuie sa obtina sustinerea intregii coalitii guvernamentale.

O decizie in coalitie urmeaza sa fie luata in sedinta de luni dimineata, unde PDL trebuie sa ajunga la un acord cu UDMR, care a ridicat pretentii la functia de presedinte al Senatului.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca in Uniune se inregistreaza un "trend puternic" de a avea un candidat propriu la sefia Senatului, o decizie urmand sa fie luata insa dupa discutii in coalitie. "

Anterior, senatorul Gyorgy Frunda - cel care ar putea fi candidatul Uniunii - explicase argumentele UDMR pentru a revendica acest post: "Daca suntem intr-o coalitie, iar partidul cel mare da primul-ministru si presedintele Camerei Deputatilor, atunci ar fi logic ca (...) functia de vicepremier si cea de presedinte la Senatului sa apartina UDMR".

Liderii PDL sustin, insa, la unison ca functia trebuie sa le revina. Pana acum, acestia nu au anuntat public candidatul pe care il vor avea, ci au inaintat diverse propuneri: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Petru Filip si Mihai Stanisoara. Dintre acestia, Vasile Blaga este cel mai vehiculat nume si probabil va fi si nominalizat luni oficial, in sedinta BPN al PDL.

Stabilirea candidatilor tine de bucataria partidelor si de aliantele in care se afla acestea. Odata cu desemnarea acestora, batalia se muta in Senat si, mai departe, probabil ca va fi prelungita prin sesizarea Curtii Constitutionale.

De altfel, la CC se afla deja sesizarea facuta de Mircea Geoana care contesta hotararea de revocare a sa din functie. Oricum, partidele nu au de gand sa astepte raspunsul Curtii la aceasta sesizare, astfel ca dorinta tuturor este de a alege un nou sef la Senat cat mai repede, adica luni dupa-amiaza. Avand in vedere insa pozitiile combatantilor, se asteapta ca primul punct al plenului de luni al Senatului sa fie "scandalul", intrat deja in traditia sedintelor acestui for legislativ - opozitia va contesta dreptul puterii de a avea candidat, coalitia va sustine contrariul.

Daca partidele din coalitie vor fi ajuns la un acord pana atunci si vor sustine un singur candidat, cele cateva voturi pe care le au in plus fata de opozitie le vor putea permite sa se impuna in final, indiferent pe cate voci vor incerca PSD si PNL sa se opuna.

Ceea ce poate face opozitia in ultima instanta este doar sa traga de timp prin interventii repetate "pe procedura" si cereri de pauze de consultari. Inevitabil insa, se va ajunge si la vot - luni pe seara sau in alta zi. Daca puterea isi va impune candidatul, USL mai are optiunea atat de uzitata in orice circumstanta de a face apel la Curtea Constitutionala. Iar de aici noi scenarii sunt posibile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Vasile Blaga, propunerea PDL pentru sefia Senatului
Vasile Blaga, propunerea PDL pentru sefia Senatului

PDL a decis sa il propuna pe Vasile Blaga pentru functia de presedinte al Senatului si va merge luni cu aceasta varianta in coalitie a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Ce va cere UDMR pentru a renunta la sefia Senatului, desi n-are nicio sansa sa castige
Ce va cere UDMR pentru a renunta la sefia Senatului, desi n-are nicio sansa sa castige

A inceput razboiul pentru sefia Senatului. Democrat liberalii spun ca functia le revine de drept, insa colegii din coalitie emit si ei pretentii si vor sa-si impuna un candidat.

Mircea Geoana nu mai este presedinte al Senatului Romaniei. PDL a preluat sefia, interimar
Mircea Geoana nu mai este presedinte al Senatului Romaniei. PDL a preluat sefia, interimar

Senatul a decis revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al acestui for legislativ. Sedinta a fost condusa de Petru Filip (PDL), dupa cum a decis Biroul Permanent.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.