Promisiuni din programul de guvernare, încălcate de coaliția PSD-ALDE. Dragnea vorbește de o ”grozăvie”

×
Codul embed a fost copiat

Anunţată cu surle şi trâmbiţe de liderii Coaliţiei de guvernare şi de ministrul Muncii, legea pensiilor, promisă de Guvern pentru 1 ianuarie 2018, a fost amânată cel puţin un an.

Rămâne promisiunea că punctul de pensie va creşte de la o mie de lei, cât este în prezent, la 1.100, dar abia de la 1 iulie 2018. Până atunci, Guvernul se gândeşte ce să facă în privinţa Pilonului 2 de pensii, cele administrate privat, despre care iniţial ministrul Finanţelor spunea că îl vrea desfiinţat, pentru ca, mai apoi, premierul să anunţe că ar putea să devină opţional.

Liviu Dragnea: ”Noi ne menţinem punctul de vedere, cred că e un drept firesc ca românii să opteze. Românii au optat până acum la ce agent să meargă, nu dacă vor pilonul I sau II. Mi se pare un lucru bun.

În programul de guvernare modificat în iunie 2017, Legea pensiilor era prevăzută să fie gata pe 1 octombrie 2017.

Vom corecta încă din septembrie 2017 disfuncțiile din sistemul de pensii în scopul reducerii deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, prin eliminarea inechităților și îmbunătățirea colectării veniturilor", scria în noul program de guvernare.

Citește și
Senat - Agerpres
Legea pensiilor speciale pentru alesii locali, declarata neconstitutionala de CCR, a fost adoptata de Parlament
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De asemenea, o altă măsură cuprinsă în programul de guvernare inițial și încălcată este privind TVA: nu va mai fi redus de la 19% la 18% în 2018, așa cum coaliția promisese, ci din 2019.

Întrebat cum s-a ajuns la această decizie de amânare din moment ce promisiunea era că actul normativ va fi gata anul acesta, liderul ALDE a răspuns: ”Cu grijă”.

”Legea este extrem de complicată, de stufoasă şi măsurile care trebuie avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent. Sunt milioane de dosare care trebuie analizate pentru a evalua impactul acestei legi”, a mai explicat Tăriceanu.

El a dat asigurări însă că, începând cu 1 iulie 2018, punctul de pensie va fi majorat la 1.100 de lei.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în proiectul de buget pentru anul viitor vor fi prinse toate majorările prevăzute în programul de guvernare, nu însă şi legea pensiilor, despre care a spus că este obligatoriu să se aplice din 2018.

Creșterea punctului de pensie, așa cum scrie în programul de guvernare nu este .... este în vigoare. Deci nu este sub semnul întrebării. N-a fost niciodată și nu va fi, și anume cu 10 % de anul viitor, așa cum este în program. Despre o nouă lege a pensiilor, care este aproape finalizată, practic ca și proiect, am spus mereu și o spun în continuare. Niciodată nu a fost vorba ca ea să fie prinsă cu prevederile bugetare în bugetul pe 2018, pentru că ar însemna să fim nerealiști. Este nevoie de o perioadă lungă de recalculare a pensiilor și e vorba de cîteva milioane de dosare.

Este vorba despre repararea nedreptăților. Decizia politică luată acum ceva timp a fost să finalizăm aceste legi care sunt necesare acum, și anume legea bugetului de stat, split TVA și celelalte care țin de legea salarizării, urmând ca imediat ce ele vor fi depuse în Parlament să reîncepem discuțiile cu ministerul Muncii sub coordonarea primului ministru despre Legea Pensiilor urmând să luam niște decizii importante, de când și pe ce perioadă vor fi alocate resursele financiare pentru a se repara aceste nedreptăți.

Nu e vorba de nerealism, dimpotrivă, e vorba de o abordare pragmatică. La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate, nici unul dintre noi nu știa, nu avea dimensiunea grozăviei, din interiorul sistemului de pensii din România. Absolut nimeni. Și vreau să vă mai spun ceva. Ne-a trebuit mult timp pentru a putea avea acces la toate informațiile. Din păcate în România încă mai sunt zone în instituțiile publice unde informațiile trebuie să le scoți într-un mod destul de ciudat.” - a spus Liviu Dragnea. 

Dragnea, despre amânarea Legii pensiilor: Nu aveam dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, că dezbaterea şi adoptarea unei noi legi a pensiilor a fost amânată pentru anul viitor din cauza ”dimensiunii grozăviei” pe care Guvernul PSD-ALDE ar fi găsit-o în sistemul de pensii din România.

”Nu este vorba despre nereliasm, este vorba, dimpotrivă, de o abordare pragmatică. La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni. Ne-a trebuit mult timp pentru a putea avea acces la toate informaţiile. Din păcate în România încă mai sunt zone în instituţiile publice unde informaţiile trebuie să le scoţi într-un mod destul de ciudat”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat despre ce grozăvii au descoperit, liderul PSD a spus că se referă la diferenţele foarte mari de pensie între oameni care au muncit în condiţii similare.

”La diferenţe foarte mari. Un om care a fost, să zicem, dascăl şi un alt om care a fost, la fel, dascăl. Cu acelaşi număr de ani în muncă, cu aceleaşi condiţii de muncă. Sunt doi oameni care au diferenţe foarte mari, aproape, în unele cazuri, de la simplu la dublu. Ceea ce mi se pare profund nedrept şi vorbim de mii, poate sute de mii de cazuri”, a explicat Dragnea.

”Este nevoie de o perioadă lungă de recalculare a pensiilor şi este vorba de câteva milioane de dosare. Este vorba de repararea nedreptăţilor”, a mai spus el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "120.000 de pensii speciale sunt egale cu 4 milioane de pensii normale"

Ministrul Muncii vrea sa modifice Legea Pensiilor, de la 1 octombrie. Lia Olguta Vasilescu a cerut date de la Autoritatea de Supraveghere Financiara si analizeaza legislatia nationala si internationala, pentru a elabora o lege unitara a pensiilor.

Legea pensiilor speciale pentru alesii locali, declarata neconstitutionala de CCR, a fost adoptata de Parlament
Legea pensiilor speciale pentru alesii locali, declarata neconstitutionala de CCR, a fost adoptata de Parlament

Senatul a adoptat, marti, propunerea legislativa privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.