In ce conditii poate fi urmarit penal Gabriel Oprea, daca isi da demisia din Senat. Noi proteste in Piata Universitatii

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce mii de oameni au iesit joi seara in Bucuresti, dar si pe strazile marilor orase, dezamagiti de clasa politica si de atitudinea parlamentarilor, Gabriel Oprea a anuntat vineri ca isi depune demisia din Senat.

Acelasi Oprea le-a cerut initial colegilor sa il ajute. Acum, fostul ministru de Interne sustine ca nu se ascunde in spatele imunitatii. Mai mult decat atat, la fel ca familia Gigina, doreste sa afle adevarul despre accidentul in care si-a pierdut viata politistul care ii deschidea calea catre casa. La pranz, inclusiv presedintele Romaniei i-a sugerat sa faca acest gest.

"Nu ma ascund in spatele niciunei imunitati si, la fel ca si familia Gigina, doresc adevarul despre acel accident. Inteleg ca sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluarii votului. Prin urmare, ca sa nu mai existe vreo indoiala, va anunt ca demisionez din Senatul Romaniei. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza saptamana viitoare.", a scris Gabriel Oprea pe contul de Facebook.

Vineri la pranz, Gabriel Oprea a depus la Senat o cerere de reluare a votului in urma solicitarii procurorilor DNA, de incepere a urmaririi penale pe numele sau, pentru ucidere in culpa. Cateva ore mai tarziu, fostul ministru s-a razgandit si a anuntat ca isi da demisia din functia de senator.

Pana sa vina Oprea cu aceste precizari pe contul sau de Facebook, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat mahnirea in legatura cu gestul senatorilor de a face scut in jurul fostului ministru.

Citește și
proteste
O noua zi de proteste in Capitala. Manifestatiile impotriva votului dat in cazul Oprea continua in Capitala
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "In Parlament nu trebuie sa se voteze vinovatia sau nevinovatia unei persoane sau a unui parlamentar si a unui fost ministru si actual ministru, se stabileste numai in instanta de judecata. Exista posibilitatea pentru persoana implicata sa demisioneze daca vrea sa detensioneze situatia."

Daca Oprea isi va depune demisia luni, atunci nu se va mai discuta cererea sa de reluare a votului.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Salut gestul domniei sale, este foarte bine-venit. In mod normal, aceste chestiuni ar trebui sa intre pe procedura parlamentara. Dar din moment ce domnul Oprea si-a dat demisia, atunci aceasta cerere probabil ca nu mai are sens."

Joi seara, mii de romani au iesit in strada si i-au cerut lui Oprea sa plece din Senatul Romaniei. La protestul din Capitala a participat si Cornel Gigina, tatal lui Bogdan.

Cornel Gigina: "Le multumesc acestor oameni , emotional sunt aproape de familia Gigina si le multumesc inca o data ,inclusiv celor din toata tara si cu ajutorul dansilor se va face dreptate. Ii doresc sa nu aiba parte de ce am avut noi si prin ce am drama trecem noi in aceste momente. "

Si motociclistii si-au aratat solidaritatea fata de politistul mort la datorie, in urma cu aproape un an.

Dupa ce Gabriel Oprea isi pierde calitatea de parlamentar, se bucura totusi de imunitate pentru fapte comise in exercitarea functiei de ministru. In acest caz va fi nevoie de o noua solicitare de ridicare a imunitatii, trimisa presedintelui Romaniei, conform Constitutiei.

Noi proteste, vineri seara

Desi revolta publica l-a rapus pe Gabriel Oprea, pentru protestatari nu este suficient. Vineri s-au adunat in Piata Universitatii si scandeaza impotriva clasei politice.

De asemenea, acestia scandeaza si impotriva parlamentarilor cercetati penal si cer sa dispara imunitatea de care se bucura.

Oamenii cer sa fie tratati cu demnitate, respect si ca toti sa fie egali in fata legii.

Cazul Bogdan Gigina

DNA sustine ca Oprea stabilea viteza coloanei oficiale, atunci cand le spunea politistilor de la Rutiera unde si la ce ora vrea sa ajunga.

Pe 20 octombrie 2015, politistul Bogdan Gigina de la Rutiera alerga cu peste 80 de kilometri pe ora, noaptea, pe ploaie, ca sa deschida drumul limuzinei lui Gabriel Oprea, care se ducea acasa, in cartierul Cotroceni.

El a murit, in momentul in care a pierdut controlul motocicletei si a cazut intr-o groapa sapata pentru lucrari la conductele de gaze, in fata Casei Radio, in Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Iohannis, despre votul din Senat in cazul Oprea:
Iohannis, despre votul din Senat in cazul Oprea: "Sa terminam odata cu aceste partide care nu au inteles ce vrea romanul"

Gabriel Oprea a anuntat, pe Facebook, ca a depus la Senat cererea catre Calin Popescu Tariceanu pentru reluarea votului asupra solicitarii DNA de urmarire penala in dosarul in care este acuzat de ucidere din culpa.

O noua zi de proteste in Capitala. Manifestatiile impotriva votului dat in cazul Oprea continua in Capitala
O noua zi de proteste in Capitala. Manifestatiile impotriva votului dat in cazul Oprea continua in Capitala

Un nou protest fata de Gabriel Oprea a fost anuntat, pentru vineri seara, in Piata Universitatii din Bucuresti, de catre organizatorii manifestatiei care a strans, joi, in Capitala, peste 2.500 de oameni.

Filmul protestelor dupa votul Senatului in cazul Oprea. Fiul lui Gabriel Oprea:
Filmul protestelor dupa votul Senatului in cazul Oprea. Fiul lui Gabriel Oprea: "Nu mai suport". FOTO si VIDEO

Peste o mie de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului Romaniei, scandalizati ca senatorii au facut scut, in jurul lui Gabriel Oprea si l-au lasat cu imunitatea intacta.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.