Un exercitiu al Marinei Militare Americane a inflamat spiritele in Marea Chinei de Sud. Reactia ferma a Beijingului
Un distrugator al Marinei Americane a navigat duminica la circa 20 de kilometri de o insula disputata, aflata in Marea Chinei de Sud, a declarat un oficial militar american pentru CNN.
Marina americana a efectuat un "exercitiu naval" in jurul insulei Triton, in arhipelagul Paracel, care este disputat de China, Vietnam si Taiwan.
Ca parte a exercitiului, distrugatorul inzestrat cu rachete ghidate USS Stethem a navigat la 20 de kilometri de Triton, in ceea ce China pretinde a fi apele sale teritoriale, potrivit cnn.com.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statele Unite nu recunosc revendicarea suveranitatii de catre Beijing asupra insulelor pe care tara asiatica le-a ocupat si pe care a construit capacitati militare. Pentagonul a refuzat sa comenteze informatia referitoare exercitiul naval.
"Beijing-ul a realizat o serie de actualizari ale infrastructurii sale militare in Paracels", potrivit Centrului pentru Studii Strategice si Internationale "Asia Maritime Transparency Initiative" (AMTI) din Washington.
Organizatia mentioneaza de asemenea ca Beijinul si-a extins recent infrastructura pe insula Triton, care a inclus constructia unui heliport.
Comandantul flotei americane din Pacific, amiralul Harry Harris: "Cred ca chinezii construiesc facilitati de lupta si avantajul pozitional in incercarea de a afirma suveranitatea de facto asupra teritoriilor disputate aflate in Marea Chinei de Sud.”
Un purtator de cuvant al Flotei din Pacific a SUA, locotenent-comandorul Matt Knight, nu a putut confirma exercitiul de duminica, dar a declarat pentru CNN ca sunt parte din rutina operatiunilor Statelor Unite.
"Pretentiile maritime excesive ale 22 de tari au fost contestate in ultimul an fiscal", a afirmat el.
Exercitiul de duminica vine la cateva zile dupa ce administratia Trump a facut o serie de actiuni care au iritat Beijingul, inclusiv sanctiuni impotriva entitatilor chineze care fac afaceri cu Coreea de Nord si aprobarea unei noi vanzari de arme catre Taiwan.
Operatiunea de duminica a fost cea de-a doua raportata de la inceputul administratiei lui Donald Trump.
Prima a fost pe 24 mai, cand distrugatorul USS Dewey a navigat la 20 de kilometri de reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, care se afla la sud de Paracels.
Dupa aceasta operatiune, ministrul chinez al Apararii a declarat ca doua fregate au "avertizat" USS Dewey dupa ce a intrat in apele sale teritoriale "fara permisiune".
Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Ren Guoqiang: "Ne-am opus cu fermitate comportamentului SUA de a-si arata forta si de a intensifica militarizarea regiunii."
China nu a raspuns duminica unei solicitari venita din partea CNN de a comentar operatiunea distrugatorului USS Stethem.
China a afirmat anterior ca este indreptatita sa se comporte cum vrea pe insulele pe care le considera teritoriul sau.
"Daca suntem dispusi sa desfasuram sau nu echipamente militare se afla in sfera noastra de suveranitate. Este dreptul nostru la autoaparare si auto-conservare, recunoscut de dreptul international", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Hua Chunying, in martie.
Saptamana trecuta, un raportor al Initiativei Asia Transparency Maritime a declarat ca Beijingul continua sa construiasca infrastructura pe trei insule din lantul Spratly: Fiery Cross, Mischief si reciful Subi.
Cele mai noi constructii includ adaposturi pentru lansatoare de rachete pe reciful Fiery Cross si o gama larga de antene pe reciful Mischief, a spus raportul AMTI.
"Cupole pentru antene au fost recent finalizate sau sunt in constructie pe insulele Fiery Cross si Mischief", a mai raportat AMTI.
De asemenea, se spune ca zonele de depozitare subterane sunt construite pe recife, probabil pentru a stoca munitii, a mai spus acesta. AMTI a postat imagini prin satelit pentru a-si sustine afirmatiile.
La sfarsitul lunii martie, AMTI a raportat ca zeci de hangare de aeronave si capacitati pentru radare de mare viteza sunt aproape operationale pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud.
Expertii au declarat pentru CNN ca noile facilitati vor stabili pozitia dominanta a Beijingului in regiune si ar putea ajuta China sa creeze o zona de identificare pentru apararea aeriana in regiune.