Eruptia vulcanica din Islanda perturba traficul aerian si in Romania

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE - Puneti mana pe telefon si sunati la companiile aeriene sau verificati des e-mailul daca aveti bilete de avion cu data de vineri pentru destinatii din Europa.

 

Una dupa alta, sapte tari si-au inchis joi spatiul aerian, din cauza norilor de cenusa scuipati de vulcanul din Islanda. Si nu se stie sigur ce urmeaza.

Opt zboruri de pe aeroportul Henri Coanda au fost anulate in joi dupa-amiaza, iar autoritatile spun ca nu este mai nimic sigur pentru vineri.

Cert este doar ca o cursa spre Amsterdam, ce trebuia sa plece in zori de la Otopeni, nu mai pleaca.

Citește și
Imagini spectaculoase din timpul eruptiei unui vulcan subacvatic!
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

La fel, un avion de la Cluj spre Londra, programat tot vineri dimineata ramane la sol. Alte curse sunt sub semnul intrebarii.
Cel mai bine, interesati-va personal la companiile cu care zburati, singurele care va pot da cele mai noi informatii.

Situatia este evaluata de la ora la ora, iar deciziile se iau in functie de evolutia norului de cenusa. In Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Norvegia, Belgia, Danemarca si Olanda nu a zburat joi niciun avion, iar in Franta, Spania si Germania au fost inchise mai multe aeroporturi.

Paradoxal, aeroportul din Reykjavik, Islanda, a ramas deschis, gratie rafalelor puternice care sufla dinspre vest.

Coloane imense de cenusa continua sa se ridice din vulcanul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a carui eruptie ar putea sa se dureze mai multe saptamani sau chiar luni, potrivit profesorulului islandez de geofizica, Magnus Tumi Gudmunsson.

Odata cu apropierea norilor de cenusa veniti din Islanda, traficul aerian de pe mai multe aeroporturi din Europa, in special din nordul continentului, a fost serios afectat, iar situatia nu pare sa se amelioreze prea curand.

Polonia

Agentia poloneza pentru Servicii de Navigatie Aeriana a anunta joi seara ca a inchis spatiul aerian din nordul Poloniei, incepand cu ora 21:00 ora Romaniei, din cauza norului de fum vulcanic ajuns din Islanda.

Situatia s-ar putea inrautati pe timpul noptii, iar autoritatile ar putea inchide si spatiul aerian din centrul tarii, a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei poloneze pentru Servicii de Navigatie Aeriana.

Sambata si duminica, in Polonia sunt asteptate peste 70 de delegatii din intreaga lume la funerariile presedintelui Lech Kaczynski si a primei doamne, decedati in teribiul accident aviatic de sambata, de la Smolensk, Rusia.

Marea Britanie

Incepand cu ora 11.00 GMT (14.00 ora Romaniei), timp de cel putin sase ore, niciun zbor nu va fi permis in spatiul aerian britanic, cu exceptia situatiilor de urgenta, a anuntat Serviciul National de Trafic Aerian din Marea Britanie.

Danemarca

Autoritatea pentru controlul spatiului aerian Naviair a anuntat inchiderea tuturor aeroporturilor, la ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei). Nu se stie, pana in acest moment pentru cat timp.

Norvegia

Primele zboruri au fost suspendate incepand de miercuri seara, traficul aerian fiind intrerupt in totalitate joi dimineata, inclusiv la Oslo si in alte orase mari precum Trondheim si Bergen.

Suedia

Spatiul aerian este inchis progresiv. Traficul aerian, deja intrerupt in partea de nord a tarii, va fi suspendat la Malmo si in partea de sud catre ora 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), restul spatiului aerian al tarii urmand sa fie inchis pana la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), cu exceptia teritoriului dinspre Marea Baltica si Insula Gotland, unde toate zborurile vor fi suspendate incepand de la ora 20.00 GMT (23.00, ora Romaniei), potrivit unui plan intocmit de Autoritatea suedeza insarcinata cu controlul aerian.

Finlanda

Potrivit companiei publice, Finavia, cea care gestioneaza aeroporturile finlandeze, spatiul aerian nordic este inchis, restrictiile ramanand in vigoare pana vineri.

Olanda, Belgia si Luxemburg

Deocamdata, 40 de zboruri au fost anulate pe aeroportul Schiphol din Amsterdam si toate cursele transatlantice spre Statele Unite si Canada au fost amanate, potrivit unei purtatoare de cuvant, care prevede o agravare a situatiei in cursul zilei.

"Nu este prevazuta inchiderea nici unui spatiu aerian, dar este de asteptat un impact asupra traficului aerian in regiunea aflata sub responsabilitatea noastra, deoarece norul se va apropia de coastele Belgiei si Olandei in jurul orei 16.00" (17.00, ora Romaniei), a precizat purtatorul de cuvant al Eurocontrol. Centrul de control, cu sediul la Maastricht, include in zona sa de responsabilitate Belgia, Olanda, Luxemburg si o parte a teritoriului german.

Aeroportul international Bruxelles, Belgia, a anuntat ca este posibil sa suspende operatiunile in cursul zilei de joi, fara a preciza ora la care ar putea lua aceasta masura.

Germania

Potrivit Eurocontrol, traficul aerian din nord-vestul Germaniei va fi puternic afectat incepand cu ora 14.00 GMT (ora 17.00 ora Romaniei), din cauza norului de cenusa.

Irlanda
Traficul a fost perturbat, dar intr-o mica masura la Dublin.

Spania

40 de curse cu destinatia Marea Britanie si Irlanda, precum si una catre Norvegia, au fost anulate, potrivit unui purtator de cuvant al autoritatii aeroportuare spaniole, Aena. Totodata, alte 34 de zboruri dinspre aceste tari au fost anulate.

In FRANTA, cele doua mari aeroporturi pariziene Roissy si Orly urmau sa fie inchise joi, incepand cu ora locala 23.00 (00.00, ora Romaniei), ele fiind precedate, la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), de cele din nordul tarii, au anuntat autoritatile franceze.

Pista de la Bourget, in nordul Parisului, rezervata avioanelor de afaceri, va fi de asemenea inchisa la ora 21.00 GMT (00.00, ora Romaniei), ca si multe alte aeroporturi ale tarii, a precizat Directia generala a aviatiei civile.

"Air France a anulat aproximativ 100 de zboruri in medie pe zi", a declarat, la randul sau, un purtator de cuvant al companiei.

Efectele eruptiei vulcanice din Islanda au fost resimtite pana in STATELE UNITE, unde legaturile aeriene intre New York si Marea Britanie au fost anulate joi, in timp ce alte aeroporturi ale tarii urmau sa inregistreze perturbari in cursul zilei.

"Nu exista nici un zbor venind din sau cu destinatia Marea Britanie", a declarat Steve Coleman, purtatorul de cuvant al autoritatilor aeroportuare din New York si New Jersey, care supravegheaza aeroporturile din regiune (JFK, LaGuardia si Newark).

Eruptia subterana, care a inceput miercuri dimineata, a unui vulcan din varful ghetarului Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a provocat inundatii importante din cauza topirii rapide a ghetii, dar si evacuarea a circa 800 de persoane.

Potrivit Mediafax, radio-televiziunea publica RUV a declarat pe site-ul sau de Internet ca evacuarea civililor constituie o "masura preventiva" adoptata din perspectiva unei "activitati vulcanice crescute pe creasta ghetarului Eyjafjallajokull". Civilii au fost directionati catre Crucea Rosie, a precizat aceasta.

Un vulcan din aceeasi zona a inceput sa erupa luna trecuta, oferind un spectacol grandios, dar de aceasta data pericolul este mult mai mare.

"Aceasta eruptie este mult mai puternica. Dureaza de peste 24 de ore si este o eruptie exploziva", a subliniat Magnus Gudmunsson.

Luna trecuta prima eruptie din 1823 a ghetarului Eyjafjallajokull a determinat evacuarea, pentru scurt timp, a 600 de persoane

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spectacol infricosator in Filipine: un vulcan scuipand lava si fum!
Spectacol infricosator in Filipine: un vulcan scuipand lava si fum!

Este un peisaj impresionant, insa nimeni n-are nici timpul si nici dispozitia sa-l admire. Sute de cutremure se produc zilnic in regiune, semn ca o eruptie majora ar putea avea loc foarte curand, spun autoritatile.

Imagini spectaculoase din timpul eruptiei unui vulcan subacvatic!
Imagini spectaculoase din timpul eruptiei unui vulcan subacvatic!

Cercetatorii americani au facut publice imagini spectaculoase filmate in timpul eruptiei unui vulcan subacvatic, aflat la 1.200 de metri adancime, in Oceanul Pacific.

SUPER IMAGINI: eruptia vulcanului Sarychev, surprinsa din spatiu!!
SUPER IMAGINI: eruptia vulcanului Sarychev, surprinsa din spatiu!!

Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala au surprins momentul in care vulcanul Sarychev, din insula Mantua a erupt pentru prima data dupa 20 de ani.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.