Cum s-a definit practic o noua granita pe harta Europei. Catalin Radu Tanase si Dan Dungaciu analizeaza acordul de la Minsk
Acordul de pace dintre Rusia si Ucraina, mediat de Europa, este important pentru linistea si stabilitatea in regiune. Un razboi ar fi devastator atat pentru economiile statelor implicate, cat si pentru populatia civila.
Romania a pastrat o relatie apropiata cu Ucraina, insa fara sa o sustina direct, asa cum a facut cu Republica Moldova. Autoritatile romane sunt constiente ca nu au nevoie de un conflict, in apropierea granitelor. Miza, asadar, este mare, iar intrebarea este cum va arata Ucraina peste o jumatate de an.
Dupa ruperea Iugoslaviei, redesenarea granitelor in Europa era de neconceput. Era! Pentru ca Rusia tocmai ce a facut-o in Crimeea anul trecut si acum, cu acordul Europei care vrea cu disperare sa evite al treilea Razboi Mondial, se intampla din nou.
Teoretic, frontierele Ucrainei nu se schimba. Practic, insa, apare o noua granita, nerecunoscuta oficial, intre zonele acaparate de separatisti si restul Ucrainei. Granita in toata regula, cu zona demilitarizata si supravegheata de trupe de mentinere a pacii ale OSCE, o organizatie unde rusii au drept de veto, daca nu le va conveni ceva.
Cum si Merkel a declarat joi dimineata, ce s-a intamplat miercuri noapte la Minsk e doar un inceput fragil, care nu garanteaza pacea, dar macar amana un razboi iminent.
Dan Dungaciu, expert in relatii internationale: "Acordul de la Minsk trebuie sa fie digerabil si pentru ucraineni, cand Poroshenko se va intoarce acasa. Altfel, va fi rasturnat de la putere de Maidan si exista posibilitatea extinderii razboiului civil intre cele doua Ucraine: cea rusofona si cea nationalista."
Pe de alta parte, americanii, care nu s-au amestecat in negocierile de pace, s-ar putea sa nu accepte ceea ce ar putea fi o victorie a Rusiei, care de fiecare data cand doreste sa intre intr-o tara este lasata, iar Europa face concesii care ar putea crea un precedent periculos pentru ambitiile tariste ale conducerii de la Moscova.
De ce lupte atat de inversunate timp de zece luni, timp in care au murit 5.000 de oameni? Numai in ultimele patru luni, de la celalalt acord de pace de la Minsk, din septembrie, separatistii din zonele Donetk si Lugansk, in est, catre Rusia, au inaintat usor-usor si au marit considerabil teritoriul controlat de ei. Pare o strategie de genul: acapareaza cat mai mult pana la un acord de pace, ca sa poti negocia de pe pozitii de forta si sa ramai cu cat mai mult teritoriu, cand razboiul va fi inghetat, ca de pace nu se poate vorbi, cel putin pe termen scurt sau mediu.