Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit. Mesajele transmise de Barack Obama si Francois Hollande

×
Codul embed a fost copiat

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri la varsta de 90 de ani, iar printul Salman il va succeda la tron, a anuntat palatul regal intr-un comunicat, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Cititi in articol:
Portretul Regelui Abdullah
Omagii din intreaga lume pentru regele Abdallah al Arabiei Saudite
Mesajul transmis de Barack Obama
Mesajul transmis de Francois Hollande

Regele Abdullah a fost internat pe 31 decembrie intr-un spital din Riyadh din cauza unei pneumonii. Starea sa de sanatate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta sa respire.

El a murit vineri "la ora locala 01.00 (00.00, ora Romaniei)" si va fi inmormantat in aceeasi zi dupa rugaciunea de dupa-amiaza, potrivit comunicatului oficial.

Fratele sau vitreg Salman, in varsta de 77 de ani, va deveni noul rege al Arabiei Saudite.

Citește și
petrol
Print saudit: Petrolul nu va mai ajunge niciodata la 100 dolari/baril. De ce Arabia Saudita e in acelasi "pat" cu Rusia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Moqren, un alt frate vitreg al lui Abdullah, a fost numit print mostenitor. Nascut in 1945, el este ultimul fiu al lui Abd al-Aziz Ibn Saud, fondatorul regatului saudit.

De la decesul acestuia din urma in 1952, tronul a fost ocupat succesiv de mai multi fii de-ai sai.

Regele Abdullah, decedat vineri, a urcat pe tron in august 2005, dupa moartea fratelui sau vitreg Fahd, insa el conducea de facto regatul din 1995.

In ultimul timp, aparitiile sale publice au devenit mai rare, fiind reprezentat adeseori de printul mostenitor Salman Ben Abdel Aziz, noul rege. 

Abdullah, regele care a reusit sa fereasca Arabia Saudita de revoltele recente din lumea araba

Regele Arabiei Saudite a pastrat prima putere petroliera din lume la adapost de crizele din lumea araba, dar i-a dezamagit pe reformatori, mai ales in ceea ce priveste locul femeii in societate, relateaza AFP, citata de Mediafax.

De fapt, Abdullah s-a aflat de multe ori la mijloc intre aripile liberala si conservatoare ale familiei regale, ceea ce i-a paralizat cu siguranta actiunile.

Decedat la aproximativ 90 de ani (nu se cunoaste varsta lui exacta), el a urcat pe tron in august 2005, la moartea fratelui sau vitreg, Fahd, dar a condus de facto regatul din 1995.

Dupa ce a suferit mai multe operatii chirurgicale in ultimii ani, aparitiile publice ale regelui au devenit din ce in ce mai rare, el fiind reprezentat de printul mostenitor Salmane Ben Abdel Aziz, in varsta de 79 de ani.

Piosul Abdullah, care si-a creat o reputatie de probitate fata de alti membri ai familiei regale acuzati de coruptie, a fost "regele cel mai iubit al Arabiei Saudite de la Faisal", asasinat in 1975, potrivit unui diplomat occidental.

In fata cresterii puterii gruparii Stat Islamic (SI) in Siria si Irak, Arabia Saudita, unde se afla principalele doua locuri sfinte ale islamului, a reunit sub conducerea sa coalitia internationala si a participat la raiduri impotriva jihadistilor activi in regat.

Inasprindu-si discursul fata de islamul radical, Abdullah a avertizat ca tarile occidentale vor fi urmatoarea tinta a jihadistilor. "Daca ii neglijam, sunt convins ca vor ajunge intr-o luna in Europa si dupa inca o luna in America".

Simultan, regatul, primul exportator mondial de titei, a jucat cartea petroliera pentru a-si apara propria parte de piata, amenintata, in opinia sa, de ascensiunea petrolului de sist, in special american. Sub influenta lui Abdullah, OPEP s-a abtinut de la reducerea ofertei in pofida scaderii cursului.

Pe plan intern, regele a demarat un proces prudent de reforme care sa concilieze pozitiile unui sistem religios conservator cu cele ale unei aripi liberale a populatiei, avida de modernizare.

In 2005, el a organizat primele alegeri municipale partiale si le-a acordat femeilor drept de vot la urmatorul scrutin din 2015, chiar daca acestea inca nu pot conduce o masina.

Abdullah a redus controlul puternicei politii religioase si a introdus reforme in sectorul educatiei. El a inaugurat in 2009 King Abdullah University of Science and Technology, prima institutie mixta din tara.

Dar amestecarea sexelor ramane interzisa in afara cadrului familial.

Abdullah a stiut mai ales sa protejeze tara de furtuna care a traversat in 2011 lumea araba. Intrand in rezervele financiare importante ale tarii pentru a multumi populatia, el a consacrat peste 36 de miliarde de dolari crearii de locuri de munca, ajutorului de somaj si constructiei de locuinte.

In pofida prabusirii cursului petrolier, regele a ordonat mentinerea ritmului de cheltuieli in bugetul pe 2015 pentru a pastra pacea sociala.

Aparator al ordinii stabilite in lumea araba, regatul l-a primit pe presedintele tunisian Zine Al Abidine Ben Ali, primul autocrat arab indepartat de la putere de revoltele din ianuarie 2011, si nu a salutat inlaturarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak in luna urmatoare.

El l-a sustinut deschis pe presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi dupa destituirea in 2013 a predecesorului sau, Mohamed Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani, clasificata drept grupare "terorista" de Riyad.

Pe plan regional, regele a fost initiatorul singurului plan de pace global arab din Orientul Mijlociu, respins de Israel, si a incercat sa contracareze ambitiile Iranului siit.

Documentele WikiLeaks dezvaluie un barbat care vorbeste deschis. in privinta Iranului, el le-a recomandat Statelor Unite sa "taie capul sarpelui" pentru a distruge programul nuclear al acestuia.

Aliat al Statelor Unite, el nu a ezitat sa le critice, ca in 2007 cand a vorbit despre "ocuparea ilegitima" a Irakului.

Nascut la Riyad, Abdullah este al 13-lea fiu al regelui Abdel Aziz, fondatorul regatului. El era un apropiat al triburilor care furnizeaza recruti Garzii Nationale, aceasta "armata alba" pe care a condus-o inainte de a i-o incredinta fiului sau Mitaab.

Regelui ii placea sa fie alaturi de trupele sale si a fost vazut deseori dansand cu membrii Garzii Nationale, cu drapelul saudit pe umar si o sabie in mana, in ritmurile "Arda", un fel de cantec de raliere al dinastiei Al-Saud.

Omagii din intreaga lume pentru regele Abdallah al Arabiei Saudite

Lumea i-a adus un omagiu, vineri, regelui Abdallah al Arabiei Saudite, decedat la varsta de 90 de ani, salutand activitatea celui care ar reusit in cei zece ani de regim sa mentina stabilitatea primei puteri petroliere ferind-o de tulburarile din lumea araba, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Premierul canadian Stephen Harper si-a amintit de un barbat "foarte entuziasmat atunci cand era vorba despre tara sa, despre dezvoltare si economia mondiala" si a salutat un "aparator ardent al pacii in Orientul Mijlociu".

Premierul britanic David Cameron a afirmat intr-un comunicat ca amintirea regelui Abdallah va fi marcata de "anii lungi in slujba regatului si de angajamentul sau in favoarea pacii si consolidarii intelegerii intre religii".

Acelasi ton a fost mentinut si de Tokyo, unde secretarul general si purtatorul de cuvant al Guvernului Yoshihide Suga a laudat rolul "semnificativ jucat multa vreme (de rege) in favoarea pacii si stabilitatii Arabiei Saudite, comunitatii islamice si lumii".

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat "intristat" si a amintit intr-un mesaj pe Twitter ca s-a interesat in urma cu cateva zile despre sanatatea regelui pe langa succesul lui la palatul regal, Salman Ben Abdel Aziz.

"Cu regele Abdallah, am pierdut o voce importanta care a marcat tara printr-un impact durabil", a adaugat Modi.

Barack Obama i-a adus omagii defunctului rege Abdullah al Arabiei Saudite

Presedintele american i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, la putin timp dupa anuntarea mortii sale vineri, salutand un prieten pretios si un lider "sincer" care a luat decizii curajoase in procesul de pace din Orientul Mijlociu, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"El a fost intotdeauna un lider sincer, care a avut curajul convingerilor sale", a declarat Barack Obama, citat intr-un comunicat.

"O adevarata prietenie calduroasa" m-a legat de regele Abdullah, care a murit la varsta de 90 de ani, a apreciat presedintele american.

"Taile noastre au colaborat pentru identificarea a numeroase provocari si am apreciat mereu punctele de vedere ale regelui Abdullah", a adaugat el.

"El era convins ca relatia saudito-americana este importanta pentru stabilitatea si securitatea Orientului Mijlociu", a mai spus Barack Obama, care s-a intalnit de doua ori cu fostul monarh saudit.

In timpul unei vizite la Riyadh in martie 2014, presedintele american a reafirmat alianta istorica dintre Statele Unite si Arabia Saudita.

François Hollande a salutat memoria lui Abdullah al Arabiei Saudite

Presedintele francez François Hollande i-a adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, decedat vineri, salutand "memoria unui om de stat a carui activitate a marcat profund istoria tarii sale", relateaza AFP, citata de Mediafax.

François Hollande "saluta memoria unui om de stat a carui activitate a marcat profund istoria tarii sale si a carui viziune privind o pace justa si durabila in Orientul Mijlociu ramane mai mult ca oricand de actualitate", a anuntat Elysée intr-un comunicat.

"Seful de stat (francez) prezinta condoleante sincere poporului saudit si isi exprima atasamentul fata de prietenia dintre Franta si Arabia Saudita, la care regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud a muncit de-a lungul domniei sale", incheie comunicatul.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
"Marele Zid" al Arabiei Saudite. Modul in care Riadul vrea sa se apere de invazia Statului Islamic

Arabia Saudita vrea sa se apare de o posibila invazie a Statului Islamic prin construirea unui zid de 965 de kilometri la granita cu Iordania, Irak si Kuweit.

Print saudit: Petrolul nu va mai ajunge niciodata la 100 dolari/baril. De ce Arabia Saudita e in acelasi
Print saudit: Petrolul nu va mai ajunge niciodata la 100 dolari/baril. De ce Arabia Saudita e in acelasi "pat" cu Rusia

Despre prabusirea pretului petrolului, a vorbit anul trecut si vorbeste in continuare toata lumea.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.