Rasturnare de situatie in cazul pozei care o prezinta pe "fetita cu napalm". Facebook a decis sa nu mai stearga imaginea

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai mare ziar din Norvegia a pornit un razboi cu Mark Zuckeberg, dupa ce Facebook a decis initial sa cenzureze si sa stearga o postare ilustrata cu celebra poza a "fetitei cu napalm", devenita simbol al razboiului din Vietnam.

Ulterior, dupa ce Facebook a sters pana si postarea premierului Norvegiei, reteaua de socializare a decis sa permita ca imaginea sa fie distribuita de orice utilizator.

Aftenposten, considerat cel mai mare ziar din Norvegia, a publicat o scrisoare deschisa adresata lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook-ului, in care este criticat in termeni duri pentru faptul ca imaginea cu fetita din Vietnam a fost cenzurata pe celebra retea de socializare.

Editorul sef al ziarului, Espen Egil Hansen, il acuza pe Zuckerberg ca "abuzeaza de putere" pe reteaua de socializare care a devenit cel mai mare distribuitor de stiri si informatii in mediul online, la nivel global.

Dupa aparitia articolului, si prim ministrul Norvegiei si-a aratat sustinerea impotriva "cenzurii Facebook", iar ministrul Culturii al Norvegiei, Linda Helleland, a propus o intalnire intre editorii din presa norvegiana si cei de la Facebook, pentru a discuta si intelege mai exact ce inseamna "libertatea de exprimare", conform Financial Times. Erna Solberg, primi ministrul Norvegiei, nu este nici ea de acord cu cenzura Facebook-ului, dupa ce si ei i-a fost stearsa postarea cu aceeasi imagine simbolica.

Citește și
Paris
Copiii victimelor de la 9/11 transmit francezilor un mesaj puternic. "Teroristilor le e mai frica decat va este voua" VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

CITESTE SI: Dupa 43 de ani de agonie, a primit a doua sansa. Ce s-a intamplat cu fetita din fotografia care a facut o lume sa planga

Aftenposten a reprodus vineri pe prima pagina faimoasa fotografie - sub logo-ul Facebook - insotita de o scrisoare deschisa de doua pagini adresate lui Mark Zuckerberg, fondatorul popularei retele sociale. "Ti-am scris aceasta scrisoare pentru ca sunt preocupat de faptul ca cea mai importanta media din lume restrange libertatea in loc de a incerca sa o extinda si pentru ca aceasta se intampla intr-o maniera uneori autoritara", a scris Espen Egil Hansen, sub titlul "Draga Mark '.

"Sunt suparat, dezamagit, si sincer, chiar mi-e teama de ceea ce esti in stare sa faci din principiile unei societati democratice. Sunt ingrijorat ca cel mai important canal de comunicare limiteaza libertatea in loc sa o extinda, iar asta se intampla ocazional intr-un mod autoritar" a scris norvegianul, conform The Guardian. Acesta a mai scris in scrisoarea deschisa ca Facebook are o problema majora pentru ca "algoritmul prin care sunt sterse pozele considerate nepotrivite nu face distinctia intre pornografie infantila si poze de razboi faimoase si mai mult de atat, nu exista spatiu pentru a fi un om cu judecata".

"Desi sunt redactorul sef al celui mai mare ziar din Norvegia, trebuia sa inteleg ca tu imi limitezi spatiul de scris si responsabilitatea editoriala. Cred ca abuzezi de puterea ta si mi-e greu sa crezi ca ai gandit lucrurile amanuntit" a mai adaugat Hansen.

El a mai criticat si faptul ca dupa ce a postat imaginea, a primit un mesaj din partea Facebookului in care era anuntat ca are doua optiuni: sa blureze imaginea sau sa o scoata. Insa, spune el, nici nu a apucat sa raspunda, si Facebook-ul a sters-o.

Controversa a aparut dupa ce Facebook a sters o postare in care imaginea folosita era cea a fetitei naplam din Razboiul din Vietnam, considerata una emblematica pentru istoria fotografiei de razboi. Fotografia a fost realizata de Nick Ut si a fost premiata cu Pulitzer.

Miercuri, un mesaj de la Facebook a ajuns la ziar, reamintind faptul ca reteaua sociala "plaseaza limite in ceea ce priveste nuditatea, pentru a limita expunerea la continut sensibil a diferitelor persoane care folosesc Facebook" si i-a cerut "sa retraga sau sa pixeleze" imaginea. "In mai putin de 24 de ore", Facebook a eliminat ea insasi fotografia de pe contul ziarului norvegian, scrie redactorul-sef al acestuia, Egil Hansen.

Imaginea fetitei alergand pe strada spre camera de filmat, in piele goala, pentru ca ii luasera foc hainele, este considerata simbol al razboiului din Vietnam, care a spulberat o natiune intreaga. Kim avea doar 9 ani atunci, iar viata ei a fost total schimbata din acel moment. Ea mai este cunosucta si ca "fetita napalm".

Cei de la Facebook au trimis un comunicat in care declarau ca "desi stim ca aceea este o poza simbolica, este foarte greu sa creem un algoritm care sa faca distinctia intre cazuri, atunci cand vine vorba de nuditate sau cand sunt expusi minori. Incercam sa gasim balanta corecta in ceea ce priveste libera exprimare a fiecaruia, pastrand totusi o comunitate sigura si in care membrii se respecta. Solutiile noastre nu vor fi niciodata perfecte, dar vom continua sa ne imbunatatim politicile pe care la aplicam si modul in care o facem".

In editorial, jurnalistul critica si modul in care Facebookul influenteaza opinia publicand tinand cont ca agloritmii folositi scot in fata publicatii bazandu-se si pe popularitate, dar si de faptul ca Facebookul incepe sa aiba un rol esential in media, si nu intotdeauna, pe gustul presei. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Copiii 9/11", nascuti dupa ce tatii lor au murit in atentatele de la 11 septembrie. Mesajul pentru teroristi, dupa 15 ani

La 15 ani dupa cel mai mare atentat terorist din istoria SUA, "copiii 9/11", asa cum au fost numiti de presa straina, au dezvaluit cum i-a marcat inca de la nastere tragedia care a indoliat America.

Copiii victimelor de la 9/11 transmit francezilor un mesaj puternic.
Copiii victimelor de la 9/11 transmit francezilor un mesaj puternic. "Teroristilor le e mai frica decat va este voua" VIDEO

Copiii victimelor din 11 septembrie 2001 au transmis un mesaj emotionant familiilor care au pierdut pe cineva in atentatele de la Paris, din 13 noiembrie.

Dupa 43 de ani de agonie, a primit a doua sansa. Ce s-a intamplat cu fetita din fotografia care a facut o lume sa planga
Dupa 43 de ani de agonie, a primit a doua sansa. Ce s-a intamplat cu fetita din fotografia care a facut o lume sa planga

Acum 43 de ani, Kim Phuc devenea simbolul Razboiului din Vietman, dupa ce era fotografiata alergand pe strada, in pielea goala, lasand in urma atacurile cu napalm.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.