Extinctia, amenintarea rasei umane. Cum se poate omul salva?

terraformare

Din cercetarile facute pana acum reiese ca majoritatea speciilor care au fost rase de pe fata Pamantului au disparut ca urmare a extinctiei, fie ca a fost vorba despre schimabari climatice drastice, efectele impactului cu asteroizii sau alte cataclisme.

Si omul ar putea fi supus aceluiasi destin.

Recent, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, fizicianul britanic Stephen Hawking, spunea ca singura sansa de supravietuire a omului in fata extinctiei este sa abandoneze Terra si sa colonizeze spatiul cosmic.

Spre deosebire de alte specii care au disparut de-a lungul milioanelor de ani din cauza transformarii mediului inconjurator independent de felul in care isi duceau ele existenta, omul isi poate cauza singur extinctia prin armele nucleare sau biologice si in general prin modul distructiv in care traieste.

Pornind de la ipoteza ca extinctia este o amenintare una cat se poate de realista pentru om intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, iar Pamantul ar putea deveni la un moment dat un mediu ostil pentru rasa umana, iata cateva moduri prin care omul s-ar putea salva de la disparitie.

Citește și
Sistem solar asemanator cu al nostru
Extraterestri? S-a descoperit primul sistem solar asemanator cu al nostru
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Crearea unei noi planete Pamant

Cea mai ambitioasa idee ar fi transformarea deliberata a unei planete inospitaliere intr-una in care omul si-ar putea duce existenta exact cum o face pe Terra. Acest proces, numit “terraformare” este cu mult peste posibilitatile noastre tehnologice actuale, dar ar putea fi o solutie intr-un viitor indepartat.

Primul pas ar fi eliberarea in atmosfera a gazelor de sera care sa atraga caldura Soarelui si sa duca rapid la o crestere a temperaturilor. In acest cazul terraformarii planetei Marte, de exemplu, cresterea temperaturilor de la suprafata ar fi necesara pentru vaporizarea calotelor polare. Aceasta ar duce in schimb la eliberarea de dioxid de carbon in atmosfera, ceea ce s-ar finaliza cu incalzirea intregii planete. Gheata s-ar topi, presiunea atmosferica ar creste si astfel s-ar putea produce apa. Ultimul pas si cu siguranta cel mai laborios ar fi plantarea de copaci care sa foloseasca dioxidul de carbon si sa elibereze oxigen, facand aerul respirabil.

Viata in centrul Pamantului

La inceputul anilor ’30 a existat un plan de construire a unui turn de 35 de etaje in subteran pentru care era necesara o excavare la foarte mare adancime. Acest turn era vazut ca fiind o solutie in cazul cutremurelor din Japonia. Nu s-a realizat niciodata, dar extinderea vietii umane in subteran este o idee populara de foarte multa vreme.

Daca din cauza radiatiilor nucleare sau a exploziilor solare, suprafata Terrei ar putea deveni inospitaliera, atunci subteranul ar putea fi salvarea rasei umane. Problemele evidente ar fi lipsa luminii Soarelui, ventilatia, hrana si apa. La toate acestea s-ar adauga un aspect extrem de important si anume cel psihologic, senzatia de a fi prins sub pamant fiind una extrem de neplacuta pentru om. Prin urmare, aceasta nu ar putea fi decat o solutie temporara, cel putin asa cum omul vede problema in prezent.

Colonizarea oceanelor

O tehnologie numita conversia energiei termale a oceanelor foloseste diferentele de temperature dintre apele de suprafata si cele din adancuri pentru functionarea unui motor care ar putea produce energie reciclabila. Energia solara si eoliana ar putea fi de asemenea usor de obtinut. Tehnologia amintita anterior ar putea furniza si apa potabila. Colonizarea oceanelor ar insemna construirea unor orase plutitoare, partial sau chiar total scufundate.

Statiile spatiale

Daca mediul de pe planeta noastra ar deveni cu totul inospitalier si oamenii nu ar mai avea loc pe Terra, am putea sa ne uitam spre spatiul cosmic. Stanford Torus ar putea fi una dintre solutii. Este vorba despre o statie spatiala gandita pentru gazduirea permanenta a 10.000 pana la 140.000 de oameni. Inelul imens din structura ei ar stimula gravitatia in interiorul statiei folosind forta de centrifugare.

Energia ar veni de la Soare, iar materialele de constructive ar putea proveni de la asteroizi sau alte planete din vecinatate. Mai mult decat atat, creand astfel de spatii in afara Terrei, in mai multe locuri din spatiul cosmic, ar putea garanta supravietuirea speciei umane, chiar daca unul dintre aceste habitate ar fi distrus.

Colonizarea satelitilor si a altor planete

O alta optiune in conditiile in care am fi fortati sa abandonam Pamantul este sa colonizam satelitii existenti, ca Luna, de exemplu, sa mergem pe alte planete sau chiar diversi asteroizi. Viata pe satelitii naturali ar fi posibila prin numeroasele resurse pe care le ofera acestia, cum ar fi mineralele. In plus, cantitati mari de apa inghetata au fost descoperite pe satelitii planetelor Saturn, Uranus sau Neptun. Acelasi lucru ar putea fi valabil si in cazul colonizarii planetelor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
O furtuna solara puternica ameninta Pamantul.Ne va lua 10 ani sa ne revenim
O furtuna solara puternica ameninta Pamantul.Ne va lua 10 ani sa ne revenim

Dupa 10 ani de aparenta liniste, Soarele se pare ca se “trezeste” la viata si i-a pus pe jar pe astronomi. Mai multe rapoarte NASA avertizeaza ca exploziile solare de acum cateva saptamani au fost doar precursoarele unei furtuni solare puternice.

Extraterestri? S-a descoperit primul sistem solar asemanator cu al nostru
Extraterestri? S-a descoperit primul sistem solar asemanator cu al nostru

Astronomii au descoperit un nou sistem solar alcatuit din sapte planete. Acestea se invart in jurul unei stele asemanatoare Soarelui nostru si se afla la 127 de ani lumina departare de noi.

Impresionant! Doua galaxii se ciocnesc in spatiu!
Impresionant! Doua galaxii se ciocnesc in spatiu!

Imagini impresionante suprinse de satelitii NASA: doua galaxii Antennae se ciocnesc in spatiu. Coliziunea dintre cele doua, care se afla la 62 de milioane de ani lumina fata de Terra, a inceput acum 100 de milioane de ani si va mai continua si in viitor.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.