Parlamentarii moldoveni au adoptat o declaratie prin care solicita retragerea trupelor ruse din R. Moldova. Reactia lui Dodon

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Dodon a condamnat declaratia privind retragerea trupelor ruse din R. Moldova, sustinand ca e o provocare la adresa Rusiei.

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat vineri dupa-amiaza declaratia abrobata de parlamentarii moldoveni, prin care se cere finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatista Transnistria. Liderul socialist a explicat ca asemenea actiuni ”au ca scop inrautatirea relatiilor cu Federatia Rusa”, relateaza Deschide.md

”Aceasta provocare face parte dintr-o serie de actiuni din partea majoritatii parlamentare sub conducerea Partidului Democrat privind tensionarea situatiei in regiune si, in primul rand, in relatia cu Rusia in ajunul vizitei vicepremierului Federatiei Ruse, Dmitrii Rogozin, in Moldova. Voi aminti doar despre unele dintre asemenea actiuni: expulzarea diplomatilor rusi, lupta cu asa-numita propaganda rusa, refuzul de a participa in activitatile structurilor CSI”, a declarat presedintele moldovean intr-un mesaj postat in limba rusa pe Facebook.

De asemenea, acesta a explicat ca declaratia parlamentarilor ”submineaza acele succese care au fost atinse impreuna cu autoritatile ruse, si anume in domeniul exportului produselor moldovenesti, cooperarii regionale, educationale si a programelor umanitare”.

Dodon a acuzat ca in spatele declaratiei parlamentarilor ar sta forte din exterior, fara sa dea insa mai multe detalii cu privire la asa-zisele forte care au influentat decizia luata la Chisinau.

Citește și
igor dodon
Romania a renovat gradinita din satul natal al presedintelui Moldovei. Dodon multumeste pentru "suportul prietenilor". VIDEO
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

”Este evident ca asemenea declaratii nu pot fi elaborate si adoptate de autoritati fara influenta din exterior”, a sustinut presedintele Republicii Moldova.

De asemenea, liderul socialist a atras atentia ca tara este neutra, iar asemenea declaratii nu pot fi atinse decat in urma unor actiuni pasnice si constructive, fara provocari si in contextul unificarii celor doua maluri ale Nistrului.

”Inca o data vreau sa-mi anunt pozitia – sustin un dialog cuprinzator cu reprezentantii Transnistriei si rezolvarea problemelor, in primul rand, a oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului”, a punctat Dodon.

Parlamentarii moldoveni au adoptat cu 61 de voturi ”pentru” o declaratie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea declaratiei are o dubla insemnatate, pentru ca moldovenii marcheaza 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementarii pasnice si a conflictului armat din regiunea transnistreana, care a pus capat razboiului ”cald” din Transnistria.

Prin aceasta declaratie, parlamentarii atrag atentia ca ”stationarea continua a trupelor Federatiei Ruse si intarirea prezentei militare a acestora in partea de est a Republicii Moldova constituie incalcari ale prevederilor constitutionale, in special privind independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala si neutralitatii permanente ale Republicii Moldova”.

De asemenea, declaratia catalogheaza mentinerea in regiunea transnistreana a unui volum considerabil de munitii, arme si echipamente militare drept o amenintare constanta la adresa securitatii si stabilitatii regionale si europene. Aceasta inisiativa a fost sustinuta de catre PDM, PLDM, PL si Grupul Popular European.

Declaratia reprezinta un apel catre Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum si pentru retragerea munitiilor, armelor si echipamentelor militare din partea estica a Republicii Moldova.

In acelasi timp, parlamentarii cer presedintelui si guvernantilor sa promoveze adoptarea unei rezolutii privind retragerea trupelor ruse stationate ilegal in Republica Moldova de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Mediatorii si observatorii sunt invitati prin aceasta declaratie pentru a initia discutii politice privind transformarea mecanismului actual de mentinere a pacii intr-o misiune civila cu mandat international in regiunea separatista Transnistria.

Curtea Constitutionala de la Chisinau s-a pronuntat din luna mai pe aceasta problema, declarand neconstitutionala prezenta trupelor ruse in Transnistria.

Republica Moldova a cerut in repetate randuri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari rusi din Transnistria, insa in ciuda angajamentelor luate in fata comunitatii internationale, Moscova a mentinut in zona un contingent de soldati si armament. Rusia a trimis asa-numite forte de mentinere a pacii in regiunea separatista moldoveana Transnistria, dupa conflictul izbucnit intre Tiraspol si Chisinau in anii '90.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Premierul Tudose, in prima sa vizita oficiala in Republica Moldova. Ce spune despre schimbarea sistemului electoral
Premierul Tudose, in prima sa vizita oficiala in Republica Moldova. Ce spune despre schimbarea sistemului electoral

Mihai Tudose face prima sa vizita oficiala in Republica Moldova pentru discutii cu premierul Pavel Filip.

Romania a renovat gradinita din satul natal al presedintelui Moldovei. Dodon multumeste pentru
Romania a renovat gradinita din satul natal al presedintelui Moldovei. Dodon multumeste pentru "suportul prietenilor". VIDEO

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a multumit calduros Guvernului roman pentru renovarea gradinitei din satul Sadova, localitatea sa natala.

Reactia presedintelui Republicii Moldova, dupa ce Basescu l-a numit
Reactia presedintelui Republicii Moldova, dupa ce Basescu l-a numit "pudelul lui Putin". "Este un mare pericol pentru tara"

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni dimineata ca prezenta lui Basescu in politica moldoveneasca ar reprezenta un mare pericol pentru tara.

Basescu l-a numit pe presedintele moldovean Igor Dodon
Basescu l-a numit pe presedintele moldovean Igor Dodon "pudelul lui Vladimir Putin". "Vrea sa dea tara pe mana rusilor"

Traian Basescu a participat duminica la congresul Partidului Unitatii Nationale din R. Moldova, fiind ales presedinte de onoare al partidului condus de Anatol Salaru.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.