Coasta Adriaticii, contaminata. NATO depoziteaza munitie toxica
UPDATE: In Italia, coasta plina de pitoresc a Adriaticii e otravita din adancuri. De zeci de ani, NATO depoziteaza acolo munitie scoasa din uz, care contine tot felul de substante toxice periculoase.
Unii cred ca Alianta ascunde amploarea contaminarii, mai ales dupa razboiul din fosta Iugoslavie. Oricum, pescarii spun ca rezervele de peste au scazut dramatic si ei au probleme de sanatate inexplicabile.
Puglia - o regiune plina de farmec, cautata de turisti - se afla la calcaiul "cizmei" italiene. Insa putin stiu ca in acea zona de coasta a Adriaticii se depoziteaza deseuri militare de tot felul inca din timpul primului Razboi Mondial.
Jurnalistul Gianni Lanes incearca de ani de zile sa scoata la iveala adevarul in legatura cu aceste depozite periculoase. A primit amenintari cu moartea si chiar a fost atacat de indivizi ramasi pana acum neidentificati.
"Sunt enorm de multe deseuri militare provenite din Statele Unite, pline de substante chimice agresive, extrem de periculoase, inclusiv fosfor. Sunt si unele cu uraniu saracit", a declarat jurnalistul.
Si pescarii de acolo stiu cate ceva despre prezenta munitiei NATO. Pentru ei efectele sunt vizibile si dramatice: "De 50-60 de ani tot gasim bombe in plase...Chimicalele ne afecteaza sanatatea, ne trezim cu rani pe piele, tulburari respiratorii si tot asa", a declarat un pescar din zona.
Lipsa pestelui ii face pe multi pescari sa-si caute alt rost in viata. In orasul Molfetta, de exemplu, asociatia pescarilor avea aproape 200 de membri - acum mai sunt doar 5.
Oficial, NATO declara ca ar fi sase zone contaminate de-a lungul coastei si ca s-ar lua toate masurile de protectie. E doar varful aisbergului - spune, in replica, jurnalistul italian: "NATO a mintit in '99, cand a anuntat sase zone cu deseuri militare in Adriatica. In realitate sunt 24 de zone afectate".
Demersurile la ministerul apararii italian au fost in van. Iar localnicii inca asteapta explicatii.
"Ar trebui sa existe compensatii economice pentru cei afectati. Europa, NATO si, mai presus de toti, Statele Unite trebuie sa raspunda", sustine jurnalistul Gianni Lanes.