Momentul in care ambasadorul rus in Turcia e impuscat mortal de un politist in Ankara. Putin a discutat la telefon cu Erdogan

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| Rusia condamna asasinarea ambasadorului rus in Ankara si spune ca este vorba despre un act de terorism. Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, sustinea un discurs la o expozitie de arta cand a fost impuscat mortal de un politist turc.

"Trebuie sa aflam cine a dat acest ordin. Asasinarea ambasadorului rus este o provocare menita sa submineze procesul de pace din Siria", a declarat Vladiminir Putin la scurt timp dupa tragedia din Ankara. Rusia a calificat atacul de la galeria de arta drept un act terorist. Autorul atacului, in varsta de 22 de ani si angajat al fortelor antirevolta din Turcia, a strigat inainte de atac: "Noi murim in Alep, tu mori aici!" Intre timp, guvernul turc a anuntat ca nu va lasa ca asasinarea ambasadorului rus sa prejudicieze "prietenia" intre Ankara si Moscova.

Imagini socante au fost surprinse de televiziunile prezente la eveniment. Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, sustinea un discurs la o expozitie de pictura, intitulata "Rusia prin ochii turcilor." Declaratia sa a fost intrerupta violent de focuri de arma, trase de un tanar care purta costum si cravata. Primarul din Ankara a declarat ca atacatorul este fost un politist local si asa a reusit sa intre in cladire. In timp ce ambasadorul s-a prabusit, barbatul a continuat sa strige: "Numai moartea ma va scoate de aici. Toti cei care au avut un rol in actele de opresiune din Alep, vor muri unul cate unul."

In ambuscada creata, alte trei persoane au fost ranite. La scurt timp, cladirea a fost inconjurata de trupele speciale turce, care au reusit sa il anihileze pe atacator. Rusia a reactionat prompt, iar Vladimir Putin a discutat - in cadrul unei reuniuni de urgenta - cu ministrul rus de externe si serviciile rusesti de informatii. Asasinarea ambasadorului rus la Ankara s-a petrecut intr-un moment in care relatiile dintre cele doua tari pareau ca s-au imbunatatit, dupa ce anul trecut un avion rusesc a fost doborat de Turcia, la granita cu Siria. In ultimele saptamani, presedintele turc Erdogan a vorbit de mai multe ori la telefon cu Vladimir Putin despre situatia civililor din Alep.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
♦Ambasadorul Rusiei, in Turcia, Andrei Karlov, a fost impuscat mortal, la Ankara.
♦Diplomatul era la o expozitie de arta si sustinea un discurs in fata catorva zeci de persoane.
♦Atacatorul a strigat "Noi murim in Alep, tu mori aici!" si a fost ucis de politie dupa atac

♦In atac, alte 3 persoane au fost ranite
♦Rusia a calificat uciderea ambasadorului rus la Ankara drept atac terorist
♦Vladimir Putin, reuniune de urgenta cu ministrul de externe si serviciile ruse de informatii
♦Potrivit primarului din Ankara, asasinul este chiar un politist local
♦Vladimir Putin a discutat la telefon cu Erdogan
♦Vladimir Putin: Rusia trebuie sa stie cine a dat ordinul pentru atac

Citește și
putin
Putin, dupa asasinarea ambasadorului: "Trebuie sa aflam cine a dat acest ordin". Rusia sesizeaza Consiliul de Securitate ONU
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Inregistrare cu momentul in care ambasadorul rus este ucis

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 22:00 Vladimir Putin a anuntat luni seara ca uciderea ambasadorului rus este o provocare cu scopul de a submina procesul de pace din Siria si ca Rusia trebuie sa stie cine a dat ordinul pentru atac.

UPDATE 21:30 Mama si sora politistului care l-a asasinat pe ambasadorul rus in Turcia au fost retinute de politie, relateaza Russia Today, citand presa turca.

UPDATE 21:00  Fotografie (realizata in octombrie 2016)  in care Vladimir Putin apare alaturi de ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov. Andrei Karlov s-a nascut in 1954 la Moscova. In 1976, acesta a absolvit Institutul de Stat pentru Relatii Internationale, incepandu-si si cariera diplomatica, iar in 1992 a absolvit Academia Diplomatica. El a ocupat diverse pozitii in Ministerul Afacerilor Externe, dar si in misiunile din strainatate, inclusiv in Coreea de Nord. Intre 2007 si 2013 a fost director general adjunct si director pentru afaceri consulare, iar din iulie 2013 era ambasador al Federatiei Ruse in Turcia.

UPDATE 20:45 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin dupa asasinarea ambasadorului rus, relateaza Russia Today. Presedintele turc i-a transmis mai multe informatii lui Vladimir Putin despre atacul armat in urma caruia a decedat Karlov. Expozitia era organizata chiar de angajatii ambasadei ruse in incinta unui centru cultural. Se pare ca prezenta ambasadorului la expozitie a fost anuntata in urma cu o saptamana, iar autoritatile suspecteaza ca atacul armat este unul premeditat.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era insotit de un bodyguard la asemenea evenimente publice. Martorii prezenti la expozitie sustin ca atacatorul a tras initial un foc in aer, iar apoi l-a impuscat in spate pe ambasador. Suspectul a mai tras un foc de arma in ambasadorul rus, dupa ce invitatii au inceput sa fuga din galeria de arta din Ankara.

 

UPDATE 20:10 Rusia califica uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist si va chiar de astazi (luni) va ridica problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe, Maria Zaharova. VEZI AICI DETALII

UPDATE 19:55 Potrivit primarului din Ankara, asasinul este chiar un politist local, relateaza euronews. Acesta nu se afla in timpul serviciului la momentul atacului.

UPDATE 19:41 Vladimir Putin discuta intr-o reuniune de urgenta cu ministrul rus de externe si serviciile rusesti de informatii.

UPDATE 19:35 Rusia califica uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist si va pune chiar astazi (luni) problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informeaza TASS. Zaharova a confirmat ca ambasadorul rus Karlov a murit in urma ranilor suferite. "Astazi este o zi tragica pentru diplomatia rusa. Astazi, la Ankara, in timpul unei actiuni publice, ambasadorul rus a fost impuscat si a murit in urma ranilor suferite", a spus ea. Purtatoarea de cuvant a MAE rus le-a cerut autoritatilor turce sa ancheteze minutios uciderea ambasadorului rus la Ankara.

UPDATE 19:30 Atacatorul care ar fi patruns in cladire cu o legitimatie de politist ar fi tras un foc de arma in aer apoi in diplomatul rus. Potrivit martorilor, ar fi spus si cateva vorbe in rusa si a distrus fotografii incluse in expozitia intitulata: "Rusia prin ochii turcilor". Ambasadorul rus, a fost impuscat in spate si transportat de urgenta la spital, unde a murit. In atac, alte 3 persoane au fost ranite. Potrivit Agentiei ruse Interfax, care citeaza surse din armata turca, agresorul a fost ucis de trupele speciale turce.

UPDATE 19:16 Fotografie cu asasinul diplomatului rus, imediat dupa atac

UPDATE 19:11 Pe youtube a aparut o inregistrare cu  momentul in care ambasadorul rus este impuscat. In timpul atacului, agresorul ar mai fi strigat: "Noi murim in Alep, tu mori aici!" relateaza The Indepedent, citand presa turca.

UPDATE 19:00: Reuters sustine, citand presa rusa, ca Andrei Karlov a murit.

UPDATE 18:51 Atacatorul, care ar fi strigat "Alep" in limba turca, inainte de a-l impusca pe diplomatul rus, a fost ucis in schimbul de focuri cu politia, relateaza CNN Turcia.

UPDATE 18:50 Pe retelele de socializare au fost publicate imagini cu ambasadorul rus cu putin timp inainte de a fi impuscat.

UPDATE 18:46 Televiziunea NTV a anuntat ca alte trei persoane au fost ranite in acelasi atac armat. Presa turca relateaza ca atacatorul ar putea sa fie inca in galeria de arta, iar salvatorii nu au reusit sa-l transporte pe ambasador la spital pentru a primi ingrijiri medicale.Invitatii au inceput sa fuga din galeria de arta, dupa ce atacatorul a tras mai multe focuri de arma in aer.Fortele speciale au fost desfasurate in jurul galeriei de arta, iar unii martori sustin ca aud in continuare focuri de arma.

UPDATE 18:45 Potrivit presei turce agresorul l-a impuscat pe diplomatul rus in spate.

UPDATE 18:40 Presedintele rus, Vladimri Putin, a fost informat in legatura cu atacul din Ankara. “Presedintelui (Putin) i s-a raportat atacul asupra ambasadorului Federatiei Ruse in Turcia. Informatia este in curs de verificare, presedintele planuieste sa audieze un raport al Ministerului de Externe si al serviciilor de informatii”, a spus Peskov,purtatorul de cuvant.

UPDATE 18:30 Andrei Karlov este in stare grava intr-un spital din Turcia, dupa ce a fost impuscat la o expozitie de arta din metropola Ankara. Autoritatile turce suspecteaza ca atacatorul inarmat este un militant islamist, transmite Hurriyet Daily News.

Karlov a fost impuscat in timp ce tinea un discurs la o expozitie de arta din Ankara. Atacul are loc cu o zi inainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discutii cu omologii rusi si iranieni cu privire la criza din Siria. Mai multe persoane au fost ranite in acelasi atac.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Portretul tanarului care l-a ucis pe ambasadorul rus. Avea 22 ani si era politist.
Portretul tanarului care l-a ucis pe ambasadorul rus. Avea 22 ani si era politist. "Nu uitati Alepul, nu uitati Siria!"

 Barbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei in Turcia Andrei Karlov avea 22 de ani, absolvise o scoala de politie in urma cu doi ani si facea parte din fortele antirevolta din Ankara, scrie avazturk.com, preluat de news.ro.

Putin, dupa asasinarea ambasadorului:
Putin, dupa asasinarea ambasadorului: "Trebuie sa aflam cine a dat acest ordin". Rusia sesizeaza Consiliul de Securitate ONU

"Trebuie sa aflam cine a dat acest ordin. Asasinarea ambasadorului rus este o provocare menita sa submineze procesul de pace din Siria", a declarat Vladiminir Putin, potrivit Russia Today

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.