52 grade C in Australia. O noua culoare a fost "inventata" ca sa poata arata cat de grava e situatia
Australia se confrunta in aceste zile cu o situatie fara precedent. Recordul de temperatura inregistrat in ianuarie 1960, de 50.7 grade Celsius, va fi depasit lunea viitoare, cand termometrele vor indica 52 grade C.
Din cauza caniculei extrem de puternice, meteorologii nu au avut de ales si au introdus pe harta temperaturilor o noua culoare, pentru a indica exact gravitatea situatiei. De acum incolo, orice temperatura care va depasi 50 de grade Celsius va fi indicata cu mov aprins pe harta.
Autoritatile din Australia au inregistrat in aceasta saptamana una dintre cele mai incinse zile din ultimii 40 de ani. Luni, temperatura medie a zilei a fost 40.3 grade C, depasind un record vechi de aproape 5 decenii, pentru ca saptamana viitoare sa fie anuntate vesti si mai proaste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste si: Pamantul, lovit mai puternic decat se credea. Fenomenul ingrijorator care va afecta inclusiv Romania
"Ceea ce e cu totul exceptional la acest eveniment este cat de intens si raspandit a devenit", a declarat Aaron Coutts-Smith, de la departamentul de meteorologie din Australia. "In toate regiunile continentului am avut parte de recorduri de temperatura.", mai spune acesta.
In zonele Tasmania si New South Wales, autoritatile intampina probleme ridicate din cauza caniculei. Incendii puternice ameninta flora si fauna din zona, iar Guardian noteaza ca "este doar un semnal pentru ceea ce s-ar putea intampla in viitor", indicand scenariul incalzirii globale in ritm accelerat.
Citeste si: "Va fi mai stralucitoare decat o Luna plina" Fenomenul unic intr-o viata care se va petrece in 2013
Guardian mai noteaza ca in ultimul deceniu, aceste evenimente meteo exceptionale s-au repetat pe tot globul. In 2003, 40.000 de oameni au murit prematur din cauza temperaturilor extreme, in 2010 in Rusia 50.000 de oameni au murit din cauza caldurii, iar recolte in valoare de 15 miliarde de dolari au fost distruse, pentru ca in acelasi an sa fie semnalata cea mai calduroasa vara din Europa ultimilor 500 de ani.