Satul din Galati unde strainii stau la coada sa cumpere legume. Zeci de tiruri pleaca zilnic spre alte tari din Europa
Legumele romanesti ajung din nou pe pietele din estul Europei si tara noastra devine un jucator important in acest domeniu.
In patria serelor, la Matca, in judetul Galati, de cand au aparut castravetii si rosiile, camioanele din Polonia, Lituania sau Ucraina stau la coada. Strainii sunt multumiti pentru ca iau legume gustoase, in timp ce localnicii prospera.
Agricultorii din Matca s-au facut cunoscuti in toata Europa. Nu-si mai vand rosiile sau castravetii la piata, ci direct in Polonia, Lituania, Republica Moldova sau Ucraina.
La doar 25 de ani, Daniel Stoian conduce o masina scumpa de teren. A mostenit afacerea de la tatal sau, primul intreprinzator care dupa revolutie, s-a urcat intr-un ARO plin cu legume si a plecat sa le vanda in toata tara.
Daniel Stoian, legumicultor: "E bine ca am atras foarte multa clientela la marfa romaneasca, aici, la Matca. Am fost in toata Europa si am vazut. Au preturi foarte mari, fata de Romania."
Capacitatea de productie este impresionanta. Practic, nu mai e petic de pamant in toata comuna neacoperit de folie de solar. Zece TIR-uri de cate douazeci de tone pleaca zilnic peste granita.
La Matca, afacerile merg bine dovada ca vara, cand muncile agricole sunt in toi, localitatea ramane fara someri.
Nelu Costea, primar comuna Matca: "Din punct de vedere al somajului, cred ca jucam undeva intre unu si doi la suta."
Insa nimeni nu ajunge la acest nivel fara munca. La 40-50 de grade in solar nu rezista oricine. Dar oamenii din Matca sunt obisnuiti si nu se plang. Se bucura ca i-au adus pe straini in Romania, in loc sa plece ei sa munceasca prin Europa.