Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, in T1, 5,7%. Ponta: "Este in primul rand meritul meu"

×
Codul embed a fost copiat

Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, cel mai inalt ritm de dupa 2008. In 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%.

Pentru intregul an 2017, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%, potrivit News.ro.

Datele publicate marti arata o accelerare a cresterii economice in primul trimestru din 2017 fata de ultimul trimestru din 2016, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 4,8%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2015.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 5,6% iin primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2016, dupa un avans de 5% in trimestrul IV din 2016, de 4,5% in trimestrul III si de 5,7% in al doilea trimestru al anului trecut.

Citește și
prognoze FMI, carton
FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei in 2017. Noile cifre din raportul expertilor
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din primul trimestru din acest an a fost de 1,7%, dupa +1,5% in trimestrul IV din 2016, +0,7% in trimestrul III si +1,6% in al doilea trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS.

Trimestrul I din 2017 a fost al saptelea trimestru la rand de crestere economica, arata seriile INS.

INS nu a publicat marti detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii iunie.

Grindeanu: O veste extraordinara pentru Romania!

Premierul Sorin Grindeanu saluta datele publicate de Institutul National de Statistica (INS), potrivit carora economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2016 si spune ca este responsabilitatea guvernantilor ca aceasta crestere sa fie resimtita de toti romanii.

”O veste extraordinara pentru Romania! Economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru al lui 2017, fata de aceeasi perioada din 2016, cu mult peste estimarile initiale! Responsabilitatea noastra este ca aceasta crestere sa fie resimtita de toti romanii”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

In 2016, din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielilor pentru consum final ale gospodariilor populatiei, care au urcat cu 7,5% fata de 2015, contribuind cu 4,5% la crestere.

Formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a scazut cu 3,3% fata de 2015, avand o controibtie negativa, de -0,8%, la cresterea economica din 2016..

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scazuta pondere la formarea PIB-ului Romaniei din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, constructiile - cu 6%, comertul - cu 18,2%, sectorul de informatica si comunicatii - cu 5,5%, trazactiile imobiliare - cu 8,2%, iar administratia publica si apararea - cu 10,5%, restul fiind aportul altor sectoare.

Consiliul Fiscal: Cresterea a fost generata in primul rand de consum

Primele estimari oficiale privind cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru arata ca economia romaneasca avanseaza in ritm rapid pe baza unui singur motor, consumul privat stimulat de guvern prin cresteri de salarii in sectorul public si scaderi de taxe, considera economistii consultati de News.ro, care avertizeaza ca o astfel de crestere nu este sutenabila pe termen lung si genereaza dezechilibre importante, care vor trebui corectate in cele din urma.

Economistii, care asteapta acum detaliile privind cresterea PIB, ce vor fi publicate in iunie de catre INS, considera ca avansul economic ramane dependent de un singur motor: consumul.

"Nu stim detaliile cresterii, dar suspectam ca a fost generata in primul rand de consum. Nu poti sa ai o crestere sustenabila pe termen lung doar pe consum", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Totusi, alti economisti nu exclud ca, pe langa consum, economia sa fi fost sustinuta si de alte segmente.

"Statisticile detaliate vor aparea peste trei saptamani si credem ca acestea vor arata ca principalul motor a ramas consumul privat, insa probabil ca si cererea externa a ajutat. Credem, totodata, ca si investitiile din sectorul public s-ar putea sa fi primit un impuls dupa accelerarea cheltuielilor bugetare la final de 2016", arata economistul-sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu, intr-un raport al grupului financiar.

Chiar daca detaliile privind cresterea PIB din primul trimestru vor fi cunoscute abia luna viitoare, statisticile lunare publicate pana acum le ofera economistilor unele indicii legate de evolutia sectoarelor-cheie din economie.

"Tabloul economic arata astfel: crestere mare pe consum, iar investitiile publice arata foarte prost - daca ne uitam la datele pe primul trimestru, avem o scadere cu circa 60%. Este adevarat, investitiile private au crescut, industria a performat relativ bine, constructiile - mixt, iar serviciile foarte bine, din cresterea consumului", a explicat Dumitru.

Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, in primul trimestru

Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statisatica, Eurostat.

Astfel, economia Romaniei a avansat in primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. In termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o crestere de 5,6%, arata datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010.

La nivelul Uniunii Europene, economia a avansat in primul trimestru cu 0,5% fata de trimestrul precedent, un ritm similar fiind consemnat si in zona euro. In trimestrul patru, cresterile au fost de 0,6%, respectiv de 0,5%.

Cresteri mari ale PIB au mai consemnat Finlanda (1,6%), Letonia (1,5%) si Lituania (1,4%). Economia Ungariei a crescut cu 1,3%.

In termeni anuali, economia UE a crescut in primele trei luni cu 2%, iar cea a zonei euro cu 1,7%, dupa avansuri de 1,9%, respectiv de 1,8% in trimestrul al patrulea.

In afara Romaniei, cresteri anuale mari au inregistrat Polonia (4,1%), Letonia (3,9%) si Ungaria (3,7%).

Ponta: Cresterea economica e in primul rand meritul meu

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, marti, ca datele INS privind evolutia economiei reflecta in primul rand meritul sau, ca premier, pentru ca "a guvernat bine" si a facut un Cod fiscal bun, atentionand actualul Executiv sa nu cheltuiasca mai mult decat isi permite si comentand ca Sorin Grindeanu trebuie lasat de "moasele" Klaus Iohannis si Liviu Dragnea sa guverneze.

"Stiu ce inseamna sa fi la guvernare si sa primesti astfel de vesti bune. Dupa vesti bune de obicei vin vesti proaste, deci sper sa se pregateasca, sa nu vina vesti proaste sau sa vina cat mai incolo. (...) Ma refer la faptul ca e un moment in care trebuie sa folosim aceasta crestere economica si sa ne pregatim pentru vremuri mai dificile", a spus Ponta, intrebat despre datele INS prezentate marti.

El a explicat ca nu trebuie cheltuit tot ce se colecteaza, pentru a nu se ajunge la datorii. "Exact ce am facut in 2012-2015. Strangem, surplusul il impartim. Sa nu impartim mai mult decat surplusul, ca daca impartim mai mult decat surplusul inseamna ca ne pregatim de situatii rele". a spus fostul premier.

Intrebat al cui este meritul pentru aceasta crestere economica, Victor Ponta a afirmat ca el este primul pe aceasta lista.

"Eu cred ca e meritul meu, in primul rand, pentru ca am guvernat foarte bine, am facut un Cod fiscal foarte bun. E meritul Guvernului Ciolos, ca nu a stricat prea multe, si e meritul Guvernului Grindeanu ca reuseste, desi are atatea moase copilul, sa se ocupe de copilul economie bine. Cu cat il lasa moasele mai mult, cu atat o sa aiba succes mai mare", a spus el.

Solicitat sa precizeze cine sunt aceste "moase", Ponta i-a nominalizat pe Klaus Iohannis si pe Liviu Dragnea.

"Vad ca una din moase s-a ocupat de golf acum, domnul Iohannis, domnul Dragnea are probleme cu SIPA , deci daca il lasa pe Grindeanu sa guverneze o sa fie bine", a spus social-democratul.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Vesti bune de la Eurostat. Economia zonei euro a crescut cu 0,5% in primul trimestru, fata de cel anterior
Vesti bune de la Eurostat. Economia zonei euro a crescut cu 0,5% in primul trimestru, fata de cel anterior

Zona euro a inregistrat in primul trimestru o crestere economica de 0,5% fata de trimestrul anterior, confirmand asteptarile analistilor.

FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei in 2017. Noile cifre din raportul expertilor
FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei in 2017. Noile cifre din raportul expertilor

Fondul Monetar International a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei din acest an, conform raportului publicat marti de institutia de la Washington.

Cifrele care contrazic prognozele optimiste ale Guvernului. Ce se intampla cu economia Romaniei in 2017 provoaca ingrijorari
Cifrele care contrazic prognozele optimiste ale Guvernului. Ce se intampla cu economia Romaniei in 2017 provoaca ingrijorari

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe o crestere economica de 5,2% prevazuta pentru acest an, deficitul bugetar fiind estimat la 2,96% din PIB.

The Economist: Romania va ramane campioana europeana la cresterea economica si in 2017. Previziunile analistilor
The Economist: Romania va ramane campioana europeana la cresterea economica si in 2017. Previziunile analistilor

Romania va ramane campioana europeana la crestere economica si in 2017 cred analistii prestigioasei publicatii britanice The Economist.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.