Scandalul traficului cu embrioni umani se extinde peste granita!

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce autoritatile israeliene anunta ca vor verifica in ce conditii au ajuns cetateni de-ai lor in Romania pentru fertilizari, in presa din Israel, clienti ai clinicii private din Bucuresti acuza autoritatile noastre de "tratament abuziv si furt".


Harry Mironescu - seful clinicii Sabyc si medic specialist obstetrica ginecologie - si Yair Miron, fiul acestuia - patronul clinicii si medic rezident estetician - sunt arestati pentru 30 de zile in dosarul traficului de embrioni umani. Impreuna cu secretara clinicii, ei sunt acuzati de constituirea unei grupari infractionale si de trafic international de embrioni umani.

Cei doi, care au dubla cetatenie, romano-israeliana, sunt in arestul directiei de cercetari penale, unde au fost vizitati de consulul Israelului la Bucuresti.

Clinica Sabyc, care a ramas cu portile inchise de duminica, este a lui Yair Miron, care a preluat afacerea de la tatal sau acum cativa ani. El apare pe site-ul clinicii ca medic rezident in chirurgie estetica si il seconda pe un celebru estetician la interventiile chirurgicale.

Afacerea ii aducea lui Yair suficienti bani incat sa-si cumpere un Lamborghini Gallardo. S-a fotografiat cu masina iar imaginile le-a postat pe un site international de socializare. Acestea arata ca tanarul a condus bolidul si cu 330 de kilometri la ora. O alta pasiune a medicului rezident sunt cainii de lupta, doi la numar, pe care ii avea in grija. De altfel, in sala de judecata, atunci cand a aflat ca este arestat, tanarul i-a cerut soferului sa aiba grija de animale, in lipsa lui.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sora tanarului a incercat sa-si apere tatal si fratele, vorbind despre afacerea pe care acestia o conduceau. "Nu stia ca face ceva ilegal, credea ca totul este in regula", a spus ea.

Harry Miron, tatal, a mai fost cercetat penal si in 2005, insa atunci procurorii au decis scoaterea de sub urmarire penala a acestuia, pentru ca nu exista o legislatie care sa sanctioneze traficul de ovule.

Afacerea era una banoasa, pentru ca o fertilizare in vitro costa intre 10.000 si 15.000 de euro, iar clinica a avut de-a lungul timpului peste 1.200 de cazuri. Cei mai multi dintre clienti erau cetateni israelieni, germani si, in cateva cazuri, italieni.

Duminica, in ziua descidentii, in clinica Sabyc se aflau nu mai putin de 30 de cliente care asteptau sa fie inseminate artificial. Actiunea procurorilor DIICOT si a politistilor a intrerupt procedurile medicale - una dintre paciente se afla in acele clipe chiar pe masa de consultatii ginecologice. Trebuie sa facem asta, explica anchetatorii, pentru ca o asemenea infractiune trebuie surprinsa in flagrant, ca sa nu existe dubii.

Din clinica au fost ridicati bani, 175.000 de euro si documente. Exista banuiala ca suma provine din plata interventiilor de fertilizare. Harry Mironescu a declarat, insa, instantei ca "provine din munca cinstita" si ca erau bani destinati achizitionarii unei proprietati.

Despre actiunea autoritatilor romane vorbesc si ziarele de marti, din Israel. Ynet a preluat declaratia unei cliente a clinicii, a carei identitate a fost protejata si care acuza politia din Romania de tratament brutal in timpul raidului la clinica de fertilitate din Bucuresti. Ea spune ca investigatorii au furat de la persoanele retinute inainte de a le elibera.

Ea povesteste ca le-au fost golite gentile si ca unii dintre clientii israelieni au ramas fara 4.000 - 5.000 de euro.

De asemenea, se plange de "batai, imbranceli, injuraturi si amenintari" din partea politiei romane. Tot ea spune ca israelienii au fost obligati sa semneze documente in limba romana, fara ca vreun avocat sa fie de fata.

Procurorii DIICOT au refuzat sa faca orice comentariu pe aceasta tema. Surse judiciare spun ca la perchezitii sunt ridicate sumele gasite la persoanele asupra carora se fac perchezitiile, iar acestea se pastreaza pana cand se decide daca respectivii sunt acuzati in dosar sau nu.

Clientii israelieni gasiti la clinica au fost audiati in calitate de martori sau parti vatamate.

Cei trei suspecti au declarat recurs si spera sa fie eliberati de Curtea de Apel Bucuresti miercuri sau joi. Alti doi medici israelieni, Lewit Natan si Genia Ziskind, au interdictie de a parasi Romania, iar peste 20 de romance sunt urmarite penal pentru racolarea de donatoare de ovule.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Trei persoane arestate preventiv, in cazul de trafic de ovule din Capitala
Trei persoane arestate preventiv, in cazul de trafic de ovule din Capitala

Institutiile statului stiau de mult timp ce se intampla la clinica din Bucuresti, unde exista suspiciuni de trafic de ovule. Au actionat doar cand stiau ca are loc "transferul", ca sa-i prinda in flagrant pe suspecti, a declarat ministrul sanatatii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.