Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Pe urmele lui Racovita

Embed:

Ultimul discipol in viata al lui Emil Racovita ne da o lectie demna de urmat. La 88 de ani, Iosif Viehmann nu a renuntat la pasiunile care l-au consacrat, ba mai mult, le face concurenta tinerilor.


Speologul bate cararea spre drumul pesterilor si se aventureaza in acestea, impreuna cu studentii sai, de fiecare data cand are ocazia. Anul trecut, profesorul Viehmann a traversat pestera prins in coarda, la peste 40 de metri, alaturi de un grup de 11 speologi.

In mod uimitor, „Pepi”, cum este numit de apropiati, a tinut pasul cu restul echipei pana la sfarsitul expeditiei. Dragostea si pasiunea pentru munca lui l-au transformat intr-un exemplu demn de urmat de oricare dintre noi.
 

Cu toate ca are in spate o experienta de peste 60 de ani, Pepi spune ca expeditia de anul trecut a fost o dorinta mai veche de-a lui - cireasa de pe tort din toata cariera.„I-am rugat acum 10 ani sa ma duca intr-un loc imposibil, intr-o pestera unde trebuie sa vad formatiunile numite discuri sau farfurii”, povesteste Viehmann.
 

De-a lungul anilor, Iosif Viehmann a demonstrat ca desi corpul i-a imbatranit, sufletul i-a inca ramas tanar. La cei 88 de ani ai sai, isi continua cu succes activitatea didactica pe care o imbina cu expeditiile in pesteri.
 

O vorba din batrani spune ca in viata trebuie sa alegi meseria care iti place, pentru ca astfel nu vei fi nevoit sa muncesti niciodta. Cel mai bun exemplu este chiar profesorul, care isi aminteste cu drag aceasta vorba de fiecare data cand este intrebat. „Domnule Viehmann cand mergeti in concediu?Eu nu ma duc in concediu. Cum asa?Eu sunt tot timpul in concediu. Din prima zi de cand m-am angajat in Institutul de Speologie si pana acum am fost in concediu”, spune Pepi.

Ceea ce nu multi stiu este ca Iosif Viehmann este ultimul discipol in viata al renumitului savant Emil Racovita. O parte din pasiunea pentru cercetare si activitatea didactica i-a fost insuflata din studentie chiar de catre acesta, iar atunci cand isi tine orele, profita de fiecare clipa si le povesteste studentilor despre cel care l-a format.
 

Pepi are planuri mari si pentru anul acestat si spune ca de indata ce vremea se va incalzi va pune la cale o noua expeditie, alaturi de echipa de speologi.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 21 Aprilie 2013
Citeste mai multe despre: Ardeal, Cluj, speolog, viehmann, pestera,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed